סגור

ביהמ"ש העליון קיצר את עונשו של חיליק טפירו מקרן אור ל-40 חודשים

הבעלים לשעבר של החברה, שהונתה משקיעים וקרסה, מרצה עונש של 5 שנות מאסר שגזר עליו ביהמ"ש המחוזי. טפירו, שהסכים להודות במעשים ולמשוך את הערעור על עצם הרשעתו, צפוי להגיש לנשיא בקשה לחנינה

בית המשפט העליון קיצר את עונש המאסר שהושת על חיליק טפירו מחמש שנים ל-40 חודשים. טפירו הוא הבעלים לשעבר של קרן אור, שהונתה משקיעים וקרסה.

בכך קיבל, למעשה, העליון את הערעור שהגיש טפירו, שכבר מרצה את עונש המאסר, על גזר הדין שניתן במחוזי. לצד זאת, טפירו הסכים להודות במעשים ולמשוך את ערעורו על עצם ההרשעה, אולם עורכי דינו מתכננים להגיש בעניינו בקשת חנינה לנשיא המדינה.
בפסק דינו כתב העליון: "מבלי להקל ראש במעשים החמורים שביצע טפירו, לאור נסיבותיו המשפחתיות – שאף הן אינן פשוטות, בלשון המעטה, לאור העובדה שטפירו עושה מאמצים משמעותיים כדי להחזיר לנפגעי העבירות שביצע את הכספים שנלקחו מהם, וכן במידה לא מועטה – בשל שיקולי האחידות בענישה, אנו מחליטים להעמיד את מאסרו של טפירו על 40 חודשים".
בנוסף קיבל העליון חלקית את ערעורו של עו"ד אמיר בירמן, שהיה שותפו של טפירו למעשי ההונאה בקרן אור, וקיצר את עונש המאסר שהושת עליו משלוש שנים ל-28 חודשי מאסר בפועל, אולם עיכב את כניסתו לכלא בשנה בשל נסיבות אישיות חריגות.
טפירו ובירמן הורשעו בשנת 2020 בידי שופט המחוזי בתל אביב חאלד כבוב – שיתמנה בקרוב לעליון – בעבירות של גניבה בידי מורשה בסכום של כ-45 מיליון שקל, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות של כספי משקיעים בסך של כ-80 מיליון שקל, עבירות מנהלים בתאגיד ועבירות של גיוס משקיעים ללא תשקיף.

3 צפייה בגלריה
גזר דין חיליק טפירו
גזר דין חיליק טפירו
חיליק טפירו
(צילום: עמית שעל)

בהכרעת הדין קבע כבוב, כי בשנים 2014-2012 גייסו טפירו ובירמן, תחת השם קרן אור, כ-80 מיליון שקל מכ-600 משקיעים. הגיוס נעשה ללא פרסום תשקיף כדין, אגב הבטחת תשואה גבוהה וידועה מראש, ותוך הצגת מצגי שווא בדבר מאפייני ההשקעה.
טפירו ובירמן התחייבו כי הכספים יושקעו בפרויקטים של תמ"א 38 ובאשראי חוץ-בנקאי, אולם בפועל חלק ניכר מהכספים שימש לביצוע החזרים למשקיעים, למימון הוצאות תפעול, לצורכיהם האישיים של טפירו ובירמן וכן לשימושים נוספים שלא תאמו את המצג שניתן למשקיעים.

3 צפייה בגלריה
חאלד כבוב
חאלד כבוב
השופט חאלד כבוב. הרשיע את טפירו בעבירות גניבה ומרמה
(אוראל כהן)

בפברואר 2021 גזר כבוב על טפירו חמש שנות מאסר, ובהמשך נדחה ערעורו לדחיית כניסתו לכלא עד להחלטה בערעור לעליון. בירמן, לעומתו, נידון לשלוש שנות מאסר, והתקבלה בקשתו לדחות את כניסתו לכלא עד להחלטה בערעור.

3 צפייה בגלריה
עו"ד אייל בסרגליק משפטיפ
עו"ד אייל בסרגליק משפטיפ
עו"ד אייל בסרגליק
(צילום: יח"צ)
בירמן, כך עולה מפסק הדין של העליון, קיבל את המלצת השופטים למשוך את ערעורו על עצם הרשעתו, נטל על עצמו את האחריות למעשים שבגינם הורשע, ונתן הסכמתו לרצות 28 חודשי מאסר. המדינה, מנגד, הסכימה שביצוע עונש המאסר שהוטל עליו יידחה לאפריל 2023, וזאת "בהתחשב בקשיים הקיצוניים שעמם נאלץ בירמן להתמודד", אשר אינם מפורטים בהכרעה משיקולי סודיות וצנעת הפרט – ובשנה הזו יוכל בירמן למצות הליך של בקשת חנינה.
טפירו החליף ייצוג בתיק לאחר שנדחתה בספטמבר האחרון בקשתו לעכב את ביצוע עונש המאסר שלו - ושכר את משרדו של עו"ד אייל בסרגליק.
בדיון שנערך בערעור ביום ראשון השבוע, קיבל גם טפירו את המלצת שופטי העליון למשוך את ערעורו על עצם הרשעתו ונטל אחריות על המעשים שביצע ובגינם הורשע, והסכים לכך שיוטלו עליו 40 חודשי מאסר בפועל. המדינה ביקשה הפחתה מתונה יותר בעונש המאסר – לארבע שנים - בהתחשב ב"חומרתם היתרה של מעשי ההונאה, המרמה והגניבה שביצע". כאמור, העליון הלך לקראתו כברת דרך נוספת.
יצוין כי התיק של קרן אור נוהל בידי עורכי הדין יעל ענתות, שירי גפני, ורד מושקובסקי ונועם רותם ממחלקת ניירות ערך בפרקליטות מיסוי וכלכלה. התיק נחקר במחלקת חקירות, מודיעין ובקרת מסחר ברשות ניירות ערך.
מעורכי הדין אייל בסרגליק וליזה בנאיון, המייצגים את טפירו, נמסר בתגובה: "תם אך לא נשלם. התיק התקבל במשרדנו לאחר שנדחה עיכוב ביצוע העונש בערעור. תרנו אחרי כל הראיות בתיק והגענו למסקנה שהערעור הינו מוצדק ביותר - הן לעניין הכרעת הדין והן לעניין העונש. קיבלנו את המלצת בית המשפט לעניין הכרעת הדין, תוך שבית המשפט העליון מקבל באופן חריג את עמדתנו לעניין העונש והפחית בשליש (20 חודשי מאסר) את עונשו של טפירו. אנו נשלים את המלאכה בבקשת חנינה שתוגש לנשיא המדינה בשבועות הקרובים".