בדרך לשינוי במתווה הפיצויים? בראשון - צמרת האוצר תיפגש עם ראשי המגזר העסקי
בדרך לשינוי במתווה הפיצויים? בראשון - צמרת האוצר תיפגש עם ראשי המגזר העסקי
העסקים הגדולים לא נכללו במתווה הפיצויים שהציג שר האוצר סמוטריץ'. לפגישה הוזמן גם מנכ"ל פוקס הראל ויזל, הראשון להוציא את עובדיו לחל"ת - צעד שנתפס כהפעלת לחץ על האוצר לתת מענקים גם לעסקים הגדולים
ביום ראשון הקרוב יעלו בכירי המגזר העסקי לירושלים לפגישה עם צמרת האוצר במטרה לדון על מתווה הפיצויים שהציג לפני שבוע וחצי שר האוצר בצלאל סמוטריץ', כך נודע ל"כלכליסט". כל בכירי האוצר, למעט סמוטריץ', הוזמנו לפגישה – מנכ"ל האוצר שלומי הייזלר, החשב הכללי יהלי רוטנברג ואנשי משרדו, הממונה על התקציבים יוגב גרדוס ואנשי האגף וכן שי אהרונוביץ' מנהל רשות המסים.
מהצד של המגזר העסקי הוזמנו לפגישה מעל 10 בכירים, בהם מנכ"לי הבנקים הגדולים דב קוטלר מהפועלים וחנן פרידמן מלאומי; מנכ"לי חברות הביטוח הפניקס והראל אייל בן סימון וניר כהן; יו"ר הראל יאיר המבורגר; מנכ"ל פימי ישי דוידי; ירון קסטנבאום - שותף בקרן תשתיות ישראל; תמיר כהן, מנכ"ל שיכון ובינוי; ויובל ברונשטיין, יו"ר פתאל, ודוד פתאל בעלי רשת המלונות.
חי גאליס, מנכ"ל מרכזי הקניות ביג, הראשון מבין חברות הקניונים שיצא בהקלות לשוכרים נוכח המצב, הוזמן אף הוא לפגישה, לצד גיל אגמון, בעל השליטה בדלק רכב, שייצג את הענף.
השם האחרון ברשימת הבכירים הוא גם המפתיע ביותר - הראל ויזל, הבעלים והמנכ"ל של רשת פוקס. ויזל ידוע כניצי במיוחד מול אנשי האוצר, כפי שהתברר גם בתקופת הקורונה.
ויזל היה הראשון לשלוח את עובדיו לחל"ת בתחילת השבוע, במה שפתח את הדלת לחברות אחרות בתחום המסחר להוציא אלפי עובדים לחופשה ללא תשלום, למרות שמתווה הפיצויים הנוכחי לא מתייחס לסוגיה זו.
בהוצאת עובדיו לחל"ת ויזל למעשה קבע עובדות בשטח למדינה, שתידרש כעת דרך הביטוח הלאומי לשלם דמי אבטלה לעובדים, המשמשים הלכה למעשה כקלף מיקוח של ויזל לקבלת פיצויים מהמדינה.
העסקים הגדולים, בעלי מחזור של מעל 300 מיליון שקל, לא נכללו במתווה הפיצויים שהציג סמוטריץ', והחלטת ויזל על הוצאת העובדים לחל"ת הגיעה כתגובה מיידית לכך.
גם בתקופת הקורונה, כאמור, נחשב ויזל למייצג העסקים הגדולים ואף נקלע לעימות פומבי עם יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון. תחת הלחץ שהפעיל ויזל אז נקבע פיצוי גם לעסקים הגדולים, כאשר חודשיים לאחר מכן הודיע ויזל באופן ציני ביותר על חלוקת דיבידנד לבעלי המניות של פוקס, שהוא נמנה עליהם. רק בעקבות לחץ ציבורי דחתה פוקס את חלוקת הדיבידנד שהגיעה לבסוף במקביל להתאוששות המשק.
הזמנתו של ויזל – היחיד מבין רשתות המסחר שהוציאו אלפי עובדים לחל"ת בעקבותיו - לפגישה עם ראשי האוצר עשויה לפיכך להתפרש ככניעה מוקדמת שלהם ללחץ הבלתי מתפשר של ויזל, כאשר סביר להניח שלאחריה יתווסף למתווה הפיצויים גם מענק לעסקים הגדולים ואיתו גם החלטה על מודל של חל"ת - שברשתות המסחר רוצים שיהיה גמיש - כך שיאפשר להן להחזיר את העובדים מחל"ת בכל נקודה, מבלי שהרשתות ייפגעו מכך.