סגור
אלי כהן שר האנרגיה והתשתיות
אלי כהן. החלטה סופית תתקבל באפריל (צילום: יאיר שגיא)

האותיות הקטנות שפוגעות בתחרות בשוק החשמל

מסמכי השימוע שמאפשר לספקי חשמל לחבר לקוחות ללא צורך במונה חכם כבר ביולי הקרוב כוללים סעיף שמשאיר בחוץ חלק מיצרני החשמל הפרטיים, בשל בעיה טכנית. אלה יוכלו לחבר לקוחות רק בסוף 2024

בחודשים האחרונים החלו חברות גז ביתי ותקשורת להציע למשקי בית לרכוש חשמל ישירות מהן, במקום מחברת החשמל. הלקוחות שיבחרו להתחבר יזכו להנחות בחשבון החשמל, שנעות סביב כ־7%-5% מתעריף חברת החשמל. אחד החסמים המרכזיים בפני לקוחות שרוצים לעבור לספקי החשמל הפרטיים הוא הדרישה למונה חכם, שנכון להיום מותקן רק בכמה מאות אלפי בתים, מתוך יותר מ־2.5 מיליון משקי בית בישראל. פריסת המונים החכמים לכל משקי הבית תושלם על ידי חברת החשמל רק ב־2028.
המונים החכמים יכולים לתעד בכל רגע כמה חשמל צרך משק הבית ובכך לאפשר לספקים הפרטיים לנצל את פערי המחירים שיש בייצור החשמל לאורך היום – ולהרוויח מהמודל. המונים גם מאפשרים מדידה קלה יותר של צריכת החשמל. על מנת להאיץ את פתיחת התחום לתחרות ולהעביר יותר לקוחות לספקים המתחרים בחברת חשמל, שר האנרגיה אלי כהן ורשות החשמל מקדמים מהלך שיאפשר לספקי החשמל הפרטיים לחבר משקי בית גם ללא מונה חכם. כך, יהיה אפשר לחשב מאפייני צריכה ממוצעת שלפיו יפעלו ספקי החשמל מול הלקוחות וחברת ניהול המערכת נגה.
על פניו מדובר בהצעה חשובה לצרכן הישראלי ובהתקדמות משמעותית לעבר פתיחת שוק החשמל לתחרות. עם זאת, במסמכי השימוע שהוציאה רשות החשמל לפני כחודש מופיע סעיף שמוביל לחשש בקרב שחקנים רבים בשוק האנרגיה — שרק חלק מספקי החשמל הפרטיים יוכלו לחבר משקי בית ללא מונה חכם כבר ביולי הקרוב, והיתר יוכלו רק בנובמבר. החשש המרכזי בשוק הוא שהחודשים שבהם יוכלו רק חלק מהשחקנים לגייס את כל הלקוחות יובילו לכך שאלו יקבלו יתרון משמעותי בתחרות בהתבססות בשוק חדש שנמצא בשלבי התפתחות.
את העדיפות בחיבור יקבלו ספקי החשמל הפרטיים שפועלים כספק וירטואלי, כזה שאינו מחזיק במתקני ייצור חשמל. ספקים אלו רוכשים את החשמל כיום מחברת נגה, בתעריפים שנחשבים גבוהים יותר לעומת הספקים שמייצרים את החשמל בעצמם. לכן, לא מפתיע שעל פי נתוני נגה, נכון לסוף פברואר השנה עברו כ־24 אלף משקי בית לספקי החשמל הפרטיים, מתוכם כ־15 אלף לספקים שמייצרים את החשמל וגם מחברים אליו לקוחות.
למרות זאת, הצעת רשות החשמל היא שבשלב הראשון רק הספקים הווירטואליים יוכלו לחבר משקי בית ללא מונה חכם, ורק כמה חודשים לאחר מכן כל יתר ספקי החשמל.
ספקי החשמל שמייצרים אותו הם לרוב יצרני החשמל הפרטיים מגז טבעי, כמו דליה או OPC, שמוכרים אותו לחברות התקשורת והגז עם מערכי החיוב ושירות הלקוחות. לחברות המשתמשות במודל הבילטראלי ישנה אפשרות לרשום את הלקוחות בשמם, ולא בשם יצרן החשמל הפרטי. עם זאת, רישום זה מעלה שני קשיים מרכזיים: הראשון הוא זמן ההיערכות הנדרש לחברות להקים את התשתית הנדרשת לחיבור המתקנים. השני הוא המודל הבילטרלי שבו החברות רוכשות ישירות את החשמל מספקי החשמל ומאפשר לספקים לרכוש את החשמל בעלות נמוכה בעשרות שקלים ללקוח ממוצע בחודש.
מרשות החשמל נמסר: "כפי שפרסמה הרשות במסגרת השימוע הציבורי, לשילוב כלל המספקים יש תועלות אך גם אתגרים. הרשות לומדת את התגובות הרבות שהגיעו לשימוע, בין היתר בסוגיה זו, והחלטה סופית בעניין תתקבל במליאת הרשות במהלך אפריל".