סגור
ראש השב"כ רונן בר וראש המוסד דדי ברנע
ראש השב"כ רונן בר (מימין) וראש המוסד דדי ברנע. עד כה לא שיקפו את המצב לציבור (צילום: יאיר שגיא רועי אברהם לעמ)

פרשנות
צה"ל התעורר באיחור, עכשיו תורם של המוסד והשב"כ

שר הביטחון וראש הממשלה הפקירו את הרמטכ"ל הרצי הלוי לבד במערכה של הפגיעה בכשירות הצבא, והוא נמצא במציאות בלתי אפשרית בה הוא צריך לתמרן בין תומכי ההפיכה לבין מתנגדיה. ראשי המוסד והשב"כ צריכים להפנים כי הם יקבלו יחס דומה כאשר התסיסה הפנימית תגיע אליהם

ראש הממשלה נתניהו נפגש היום עם שר הביטחון יואב גלנט, הרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי, מפקד חיל האוויר אלוף תומר בר וראש אמ"ן, אלוף אהרון חליוה, על רקע המשך הדיווחים על פגיעה בכשירות צה"ל, ובפרט מערכי חיל האוויר וחיל המודיעין. הפגישה התקיימה גם לאחר הדיווח מהבוקר של חדשות 12 על כך שראשי מערכת הביטחון בישראל, קרי הרמטכ"ל הרצי הלוי, ראש המוסד דדי ברנע וראש השב"כ רונן בר, שוקלים לצאת פומבית ולמסור הצהרה לציבור בכל הקשור למצב הכשירות של גופי הביטחון בעקבות מהלכי החקיקה של ההפיכה המשטרית.
הדיווח הוכחש על ידי שלושת הגופים הביטחוניים, שהבהירו בתגובה שנדמית כמתואמת בפני עצמה כי הם מציגים את עמדותיהם והמלצותיהם מול הדרג המדיני ופורומים ביטחוניים בלבד. מה שלא הוכחש בתגובה, ונדמה שכבר לא ניתן להכחיש אותו יותר, הוא שקיימת פגיעה במוכנות וכשירות הצבא, ופגיעה זו מעמיקה בכל יום שעובר.
הטענה כי גופי הביטחון מציגים את עמדותיהם רק לדרג המדיני והפורומים הביטחוניים אינה מדויקת. ביום שישי פורסם כי מפקד חיל האוויר, האלוף תומר בר, הודה בשיחה סגורה עם כ-60 קצינים וטייסים בחיל האוויר כי ישנה "פגיעה מתוחמת" בכשירות צה"ל, ובאופן ספציפי בחיל האוויר, וכי הפגיעה בכשירות "הולכת ומעמיקה ככל שחולף הזמן". הפגיעה שהאלוף בר מתייחס אליה אינה בשוליים, אלא בלב לבו של חיל האוויר – היא מתרחשת בטייסות המבצעיות, בבית הספר לטיסה שמכשיר את טייסי העתיד, ביחידות הבקרה האווירית ובמטה המבצעי של החיל.
העובדה כי פרטי השיחה הסגורה יצאו החוצה אינה מקרית. המידע לא הודלף, אלא יצא באופן מסודר לחברי תא הכתבים הצבאיים על ידי דובר צה"ל. המשמעות היא ברורה. בצה"ל מבינים שאם הם לא יתווכו את הפגיעה בכשירות הצבא לציבור – אף אחד לא יעשה את זה. המציאות הבעייתית הזו מתרחשת מפני שראש הממשלה שנפגש עמם היום מסרב לכנס את הקבינט המדיני-ביטחוני כדי לדון בנושא הפגיעה בכשירות הצבא, ובאופן כללי נדמה כי הוא מעדיף לטמון את הראש בחול כמדיניות. לראש הממשלה מצטרפים פוליטיקאים ציניים וחסרי אחריות שתוקפים את הקצונה הבכירה, במקום להתמודד עם השלכות מעשיהם וגופי תקשורת "מטעם" שפועלים להנדס את תודעת הציבור ולשקף שהמצב בסדר גמור גם כשהמציאות הפוכה.
האזהרה של בר משישי היא בגדר מעט מדי ומאוחר מדי. עם זאת בר אינו זה שמכתיב את המדיניות אלא הרמטכ"ל הלוי, שגם הוא נמצא במציאות בלתי אפשרית בה הוא צריך לתמרן בין תומכי ההפיכה לבין מתנגדיה. הלוי נותר לבד במערכה. הלוי הופקר שם על ידי שר הביטחון גלנט, שהפך בחודש האחרון למעין מתווך מהאו"ם שחוזר שוב ושוב על הצורך באחדות כדי לשמור על כשירות הצבא, אך אינו מוכן לקחת סיכונים אישיים לאחר הנאום המפורסם שהוביל לפיטוריו על ידי נתניהו (שחזר בו מאז). על ראש הממשלה נתניהו אין צורך להכביר מילים, והאחרון כבר הוכיח שהוא מוכן לקחת סיכונים ביטחוניים שיפגעו במדינה כדי לקדם את החקיקה שתסלול את דרכו החוצה מהכלא ותהפוך את ישראל על הדרך לתואמת טורקיה או הונגריה.
ייתכן שהמשפט ששיקף בצורה הטובה ביותר את הבריחה מאחריות של נתניהו ואת בדידותו של הלוי מופיע בהודעה שפרסמה היום לשכת נתניהו, בה נכתב כי "ראש הממשלה הנחה (את הרמטכ"ל) לשמור על כשירות ומוכנות צה״ל בשגרה ובחירום לכל אתגר". נתניהו משדר למפקד הצבא כי הוא אינו באירוע, ושהלוי צריך לפתור את הבעיות של הצבא בעצמו – וזה בכלל לא משנה שמעשיו של נתניהו וממשלתו הם אלו שהובילו למשבר הנוכחי.
ראשי המוסד והשב"כ צריכים להפנים כי הם יקבלו יחס דומה כאשר התסיסה הפנימית תגיע אליהם או כאשר הם ייאלצו להניף דגל אדום למול הדרג המדיני. בתסריט הלא מופרך בו ישראל תצעד לתוך משבר חוקתי, גם הם ייאלצו לקבל החלטות קשות כמו לציית לחוק ולבג"ץ ולא לממשלה. כשזה יקרה הם יגלו ככל הנראה שגם הם, כמו הלוי, נותרו לבד במערכה. גם אם עד עכשיו הם לא תיאמו מהלכים, ולא חשבו לשקף את המצב המורכב ישירות לציבור – אז ייתכן שהגיעה השעה.