הוזלת עלויות האנרגיה בישראל: הזדמנות שלא כדאי לפספס
הוזלת עלויות האנרגיה בישראל: הזדמנות שלא כדאי לפספס
למרות הרפורמות של שוק החשמל, שנועדו לעודד תחרות, צפויה עלייה של 3.8% בתעריפי החשמל בשנה הקרובה לאור גזרות התקציב החדש. עלייה של 3.8% בתעריף החשמל מתורגמת לתוספת של עשרות שקלים בחודש למשפחות רבות – ולעיתים אף מאות שקלים בתקופות של שימוש אינטנסיבי, כמו חודשי הקיץ או החורף. גם רפורמת פתיחת השוק לספקי החשמל תשאיר את מחיר החשמל הנוכחי גבוה בלי אפשרות לחסוך.
עלייה כזו הייתה יכולה להתמתן ואולי אף להמנע לחלוטין, אם מדינת ישראל הייתה משכילה לנצל את המשאבים הטבעיים שלה לפריסה נכונה של אנרגיה מתחדשת במיקוד על אנרגיה מבוזרת.
כשחושבים על משאביה הטבעיים של מדינת ישראל לאנרגיה, המחשבה נודדת למקום אחד – השמש. בארץ שטופת שמש עם חורף קצר ולא סגרירי במיוחד, ניצול אנרגיה סולרית הוא רק מתבקש ואכן מתבצע. אבל הפאנלים הסולאריים מותקנים בעיקר בחוות סולאריות בנגב, על פני שטחים גדולים. באזורים אורבניים, ביחוד ברבי קומות לא ניתן להתקין מערכות סולאריות על הגגות. הם עמוסים ואין די שטח פנוי. את החלל שנוצר באזורים אלה היה יכול למלא מאגר הגז הענק שהתגלה לפני כמה שנים, אבל גם כאן ישראל נותרת מאחור בהשוואה לאירופה וארה"ב.
אמנם עם גילוי מאגרי הגז, הוסבו תחנות הכוח לשימוש בגז טבעי, והוקמו תשתיות הולכה בהיקף של מאות מיליוני דולרים הכוללות צינורות הולכה מהאסדות בים התיכון אל תחנות הכוח והמפעלים ברחבי הארץ. עם זאת, העבודה לא הושלמה. – הצרכן לא יכול להנות מהגז הטבעי כיוון שהפריסה מתחנות הכוח לאיזורים האורבניים מתעכבת. קשיים רגולטוריים, התנגדויות מקומיות, ואתגרים טכנולוגיים השפיעו על מימוש מלא של התוכניות.
וחבל. אם בוחנים את הנעשה בעולם, נורווגיה והולנד לדוגמא, כבר השקיעו בתשתיות גז טבעי ומימן והצליחו להוזיל את מחירי החשמל בצורה משמעותית. בנורווגיה, השימוש בגז טבעי להפקת חשמל הפחית את עלויות האנרגיה בכ-30% והפחית את פליטת גזי החממה בכ-20%. בהולנד, פריסת תשתיות מימן אפשרה לאלפי בניינים רבי קומות ליהנות מחשמל נקי וזול יותר.
היתרונות של מעבר לאנרגיה המבוססת על גז טבעי ומימן ידועים ורבים. מדובר במקורות אנרגיה נקיים יותר בהשוואה לפחם ולסולר, מה שיסייע להפחתת זיהום האוויר ולשיפור איכות החיים של התושבים. כמו כן, השימוש במאגרים המקומיים של גז טבעי יכול להפחית את התלות בייבוא דלקים יקרים מחו"ל, ובכך לחזק את העצמאות האנרגטית של ישראל.
בתקציב הנוכחי משרד האנרגיה והתשתיות הקצה כ-230 מיליון שקל לקידום אנרגיות מתחדשות, פרויקטים בתחום המימן, מחקר ופיתוח, ושיתופי פעולה בינלאומיים.. בנוסף, יושקעו כ-300 מיליון שקל בפריסת רשת חלוקת הגז הטבעי ובתמיכות להתייעלות באנרגיה בתעשייה ובמסחר. אבל קיים חשש משמעותי שגם הפעם לא ייושמו או בוודאי לא בשנה הנוכחית על מנת להקל במעט על כיסו של הצרכן.
מאגר הגז כבר קיים, המשאבים כבר הוקצו, וכעת ממשלת ישראל צריכה לגשת למעשים – עליה להשקיע בפריסת תשתיות גז טבעי ומימן אשר יאפשרו מעבר לייצור חשמל מבוזר. מהלך כזה יכול להוזיל את מחירי החשמל, לשפר את איכות האוויר ולהפחית את התלות בייבוא דלקים. זהו צעד חשוב לקראת עתיד אנרגטי בר-קיימא של מדינת ישראל.
זיו ניר הוא סמנכל פיתוח ושיווק בטורבוג'ן