סגור
ראש הממשלה בנימין נתניהו ו אלי פלדשטיין דוברו של נתניהו שנעצר בחשד להדלפת מסמכים מסווגים
ראש הממשלה בנימין נתניהו ואלי פלדשטיין דוברו של נתניהו שנעצר בחשד להדלפת מסמכים מסווגים (צילומים: חיים גולדברג/פלאש90, דובר צה"ל)

הכנסת אישרה בקריאה טרומית הצעת חוק שתגן על אלי פלדשטיין

לפי הצעת החוק שעברה ברוב של 59 ח"כים מול 52, תוענק חסינות מהעמדה לדין למי שמדליף מידע סודי לרה"מ. ח"כ מילביצקי: "אנשים מאוד ספציפיים שלקחו על עצמם להעביר מידע לרה"מ, ולשר לביטחון לאומי נרדפים כאחרוני העבריינים". גם החוק להרחבת חסינות ח"כים אושר בטרומית

מליאת הכנסת אישרה היום בצהריים (ד') בקריאה טרומית הצעת חוק שתגן על אלי פלדשטיין - דובר רה"מ שהדליף מידע סודי, נגדו הוגש כתב אישום, ותגן גם על הנגד הנחקר בחשד למעורבות בפרשה.
59 ח"כים תמכו בחוק פלדשטיין מול 52 נגד. נתניהו לא השתתף בהצבעה.
הצעת החוק, שתחוקק בהליך מזורז ותעניק חסינות מהעמדה לדין למי שמדליף מידע סודי לרה"מ, הוגשה על ידי חנוך מילביצקי ועמית הלוי (ליכוד). בוועדה סוכם שהחוק לא יהיה רטרואקטיבי, אבל הכנסת יכולה לשנות את הנוסח. לפי הצעת החוק, הוראות חוק השיפוט הצבאי על מסירת מידע לא יחולו על מסירת מידע בחוסר רשות לרה"מ ולשר הביטחון.
בהצעת החוק נקבע עוד "הוראות הסעיף (האוסר על מסירת מידע) לא יחולו על מי שמסר ידיעה סודית לראש הממשלה, לשר הביטחון או לשר שהעניינים הסודיים להם נוגעת הידיעה הסודית מצויים בתחום אחריותו, לפי העניין, אף אם אותו אדם לא הוסמך לכך ואף אם חרג מסמכותו".
ח"כ מילביצקי הסביר כי "אנו נמצאים בתקופה חשוכה והדרג הפקידותי חושב שנכון וראוי להסתיר מידע מדרג מדיני שלו יש אחריות. מי שאחראי על מערכת אכיפת החוק מוביל ויש אנשים שנרדפים ומועמדים לדין ובמקרים מופרכים אנשים שפגעו יותר בביטחון המדינה אפילו לא מתחילים להיחקר. אנשים מאוד ספציפיים שלקחו על עצמם להעביר מידע לרה"מ, ולשר לביטחון לאומי נרדפים כאחרוני העבריינים. אנו עדים למעצר מתוקשר של נציב שב"ס תוך כד נסיעה בנשקים שלופים ומי שהחליט על כך צריך ללכת הביתה". לדבריו, "לרה"מ יש סמכת על פי החוק לראות כל מסמך ולהוראות שכל מידע מסווג כבר לא מסווג. אין מסמך שצריך להסתיר מרה"מ".
אמסלם הסביר את תמיכת הממשלה בהצעת החוק ואמר כי "היה מסמך שלא הגיע לרה"מ. השאלה מי בעל הבית על המידע? המוסד, שב"כ צה"ל אמור להביא את המידע למקבלי ההחלטות. על בסיס המידע הזה הם המחליטים מה לעשות. לכן רה"מ בגדול הוא אחראי על כל המידע".
שר המשפטים יריב לוין אמר השבוע כי "יש הרבה צדק באמירה שצריך להיות מאוד זהירים בשרשרת של העברת המידע, אבל יש פה שאלות של הסתרת מידע״.

החוק להרחבת חסינות ח"כים אושר בטרומית

בתוך כך, מליאת הכנסת אישרה בקריאה הטרומית את החוק להרחבת החסינות של חברי הכנסת שהוגשה על ידי ח"כ טלי גוטליב (ליכוד). 57 ח"כים הצביעו בעד החוק מול 53 מתנגדים ובהם השר זאב אלקין וסגנית השר שרן השכל. חבריהם לסיעה נעדרו: גדעון סער השוהה בחו"ל ומישל בוסקילה.
לפי ההצעה, לא תיפתח חקירה פלילית או תביעה אזרחית נגד ח"כ אלא אם הכנסת תאשר זאת ברוב של 90 ח"כים. שר המשפטים יריב לוין שהסביר את תמיכת הממשלה אמר כי "יש לבקר את פעולות אכיפת החוק ואת מערכת בתי המשפט ולכן באופן טבעי יש מתח בין מה שאנו נדרשים לעשות כאן לבין הרצון שלהם. הרבה פעמים לעשות דברים שלא בהכרח מקובלים על אזרחי ישראל ואנו רואים את הדברים הללו מתרחשים יום יום שעה שעה. אין יכולת ולא תהיה כזו למלא את התפקיד שלנו אם אין בעניין הזה הגנה ברורה משמעותית ורחבה. מי שמחזיק בעוצמה לחקור אנשים ולמנוע את חירותם צריך שתהיה עליו ביקורת ולא יהיה מעל החוק אלא צריך לפעול בתוך מסגרת החוק".
עוד אמר ש"בחסות הצורך הזה (להגן על הח"כים) אסור שהכנסת תהיה מקום שמי שיושב בה מותר לו לבצע עבירות. החסינות היא במהותה לא עניין אישי של חברי הכנסת והיא במהותה מוסדית. החסינות נועדה להגן על הכנסת לבצע את עבודתה מפני מערכת המשפט ומערכת אכיפת החוק".
הוא הוסיף כי הצעת החוק של גוטליב "היא גולמית ומצריכה דיון מעמיק, התאמות ותיקונים משמעותיים. אבל היא באה להצביע על מצב שאי אפשר לקבל אותו ומסוכן מאוד לדמוקרטיה שלפיו, מוצרים צעדיהם של חברי כנסת ונבחרי ציבור לא רק שעושים בעולם המעשה אלא גם בעולם המילולי, באופן כמעט שרירותי, שבסוף תפגע בכולנו".