נחשף בכלכליסטהממונה על התחרות הטילה על שטראוס קנס של 111 מיליון שקל
נחשף בכלכליסט
הממונה על התחרות הטילה על שטראוס קנס של 111 מיליון שקל
עברה על חוק התחרות עקב ניסיונה להתמזג עם משק ויילר; מיכל כהן הממונה זיהתה במסמכי המיזוג שהוגשו לה צעדים למיזוג בפועל, לפני קבלת אישור ממנה למהלך; שלושה בעלי משרה לשעבר בשטראוס, כולל המנכ"ל לשעבר גיורא בר דעה, נענשו כל אחד בקנס של 600 אלף שקל. שטראוס: "מדובר בהחלטה תמוהה ופופוליסטית"
השימוע לא הועיל. קנס בגובה 111 מיליון שקל הוטל על קבוצת שטראוס, בעקבות מהלכים הנוגעים לניסיונה להתמזג עם משק ויילר.
זאת, בהמשך לחשיפת כלכליסט בשנה שעברה כי מיכל כהן הממונה על התחרות, נערכת להטיל על שטראוס את הקנס המקסימלי בשל עברות על חוק התחרות, כיוון שזיהתה במסמכי המיזוג שהוגשו לה צעדים לכאורה למיזוג בפועל, לפני קבלת אישור.
ההחלטה התקבלה לאחר שימוע שהתקיים וכללה גם הטלת קנסות אישיים בגובה של כ-600 אלף שקל על שלושה נושאי משרה שכבר אינם עובדים בקבוצה - המנכ"ל לשעבר גיורא בר דעה, מנכ"ל שטראוס ישראל לשעבר אייל דרור וסמנכ"ל הכספים לשעבר של שטראוס ישראל גור זמיר.
כהן התחשבה בנסיבות המיוחדות אליהן נקלעה ויילר בעקבות המלחמה, והפחיתה בשל נסיבות אלו בגובה העיצומים שהוטלו על החברה ועל נושאי המשרה בה, לגובה של כ-1.1 מיליון שקל ועל בעליה ומנהליה: דורי פרידמן, אילן ספריאל וגלעד צרי, קנסות בגובה 119,000-153,900 שקל.
ברקע הדברים: חתימת שטראוס ביולי 2021, על הסכם לרכישת השליטה במשק ויילר, המתמחה בייצור טופו, בכפוף לאישור רשות התחרות. כחצי שנה לאחר מכן הודיעה כהן כי היא מתנגדת למיזוג בשל חשש סביר לפגיעה משמעותית בתחרות בשוק הטופו ובשוק המשקאות הצמחיים הטריים. כהן לא הסתפקה בדחיית הבקשה של שטראוס, אלא דרשה ממנה נתונים בנוגע להסכם המיזוג ובהמשך אף דרשה נתונים מבכירי שטראוס בטענה לחשד כי החברה התמזגה בטרם מסירת הודעת מיזוג וקבלת אישורה.
במסגרת בדיקת המיזוג על ידי הרשות הסתבר לכהן שבהסכמי המיזוג שעליהם חתמו החברות, הסכימו השתיים כי כבר ממועד החתימה על ההסכמים ועוד לפני שפנו לרשות בבקשה לקבל אישור להתמזג, ולפני קבלת הסכמת הממונה, ויילר לא תעסוק בתחום תחליפי מוצרי החלב ללא אישור מראש ובכתב של שטראוס. בכך הפרו שטראוס וויילר את חוק התחרות הכלכלית.
ברשות מצאו שהפרת החוק עלולה לפגוע פגיעה משמעותית בתחרות בשוק המשקאות הצמחיים הטריים הנשלט על ידי תנובה, ונמצא כי שטראוס וויילר היו היחידות שפעלו לקראת כניסה אליו בעתיד הנראה לעין. שתי החברות ראו חשיבות בכניסה מהירה לשוק. הסכמי המיזוג עצרו מיידית כל פעילות של ויילר בתחום, קטנה כגדולה, בעוד ששטראוס המשיכה להתקדם. ההפרה לא רק עיכבה את כניסתה של ויילר כמתחרה בשוק המשקאות הצמחיים הטריים, אלא גם פגעה בתמריץ וביכולת שלה להתחרות בשוק זה בעתיד.
מיכל כהן, הממונה על התחרות מסרה: "שוק מוצרי המשקאות הצמחיים הטריים הוא שוק ריכוזי שנמצא במגמת צמיחה ובעל חשיבות רבה עבור הצרכנים. מצאנו כי להפרה פוטנציאל לפגיעה משמעותית בתחרות בכך שהיתה עלולה למנוע כניסת שחקן מתחרה שיכול היה להשפיע על מגוון ומחירי המוצרים בתחום. רשות התחרות תמשיך ותאכוף באופן בלתי מתפשר כל ניסיון לפגיעה בתחרות ובצרכן".
בפני שטראוס, ויילר ונושאי המשרה בשתי החברות קיימת האפשרות להגיש ערר על החלטתה של כהן, לבית הדין לתחרות. על ההחלטה של בית הדין לתחרות, יוכלו להגיש ערעור לבית המשפט לעליון.
משטראוס נמסר בתגובה: "מדובר בהחלטה תמוהה, ופופוליסטית, הן בנימוקיה והן בגובה הקנס חסר הפרופורציות והחברה דוחה בתקיפות את החלטת רשות התחרות. החברה ובכיריה שהוזכרו בהחלטה התנהלו כמצופה מנושאי משרה בחברה ציבורית מובילה ועל פי כל כללי המנהל התקין ובליווי משפטי, החברה משוכנעת כי אין ולא נפל רבב בהתנהלותה. החברה תגיש ערר ואין לנו ספק כי עמדת החברה תתקבל בערכאות המשפטיות".