המאבק בדה-לגיטימציה לישראל בעולם: "הפעילות נכשלה בכל פרמטר אפשרי"
המאבק בדה-לגיטימציה לישראל בעולם: "הפעילות נכשלה בכל פרמטר אפשרי"
נדידה ממשרד ממשלתי אחד למשנהו, היעדר מסגרת תקציבית קבועה, פרויקטים שנויים במחלוקת והיעדר גב מקצועי. אלה רק חלק מהכשלים של הממשלה במאבק באנטישמיות ובדה-לגיטימציה לישראל בעשור האחרון. "המשרד מימן פרויקטים בעייתיים", מודה מנכ"ל משרד התפוצות אבי כהן סקלי, שרותם כעת את "מכבי העולמית" לחוזה ב-15 מיליון שקל בשנה. חשיפת שומרים
עשרות מיליונים השקיעה המדינה בעשור האחרון בקמפיינים למאבק באנטישמיות ובדה-לגיטימציה של ישראל בעולם, והתוצאה היא כישלון מהדהד, כך מודה בשיחה עם שומרים מנכ"ל משרד התפוצות אבי כהן סקלי, שאמון כיום על התחום. "הפעילות הזו נכשלה בכל פרמטר אפשרי", הוא אומר על רקע הסיום הצורם להתקשרות הממשלתית עם "קולותיה של ישראל" - ארגון שנקרא בגלגוליו הקודמים "קלע שלמה" ו"קונצרט" - דרכו השקיעה המדינה בהסברה, לרבות בפרויקטים שנויים במחלוקת לעיצוב תודעה, דוגמת קמפיין השפעה שכוון לעבר מחוקקים אמריקאים, שבין השאר השמיץ אוכלוסיות התומכות בפלסטינים.
"המשרד מימן פרויקט בעייתיים", מודה כהן סקלי, שכעת מוביל את המשרד להסכם חדש, שנחשף כאן לראשונה עם תנועת מכבי העולמית, במסגרתו ישקיע המשרד כ-15 מיליון שקל בשנה במאבק באנטישמיות ובדה-לגיטימציה של ישראל.
ב"קולותיה של ישראל" לא הגיבו רשמית לדברים, אבל גורם הבקיא היטב בנעשה בארגון הסכים בשיחה עם שומרים, ש"ברמה האסטרטגית אין פה שום הצלחה". לדבריו, "אי אפשר להזיז את החוגה במכה" והבעיה היא שכשהגיע מה שהוא מגדיר כ"צונאמי" של 7.10, "ישראל לא הייתה נוכחת במקומות מסוימים ולא דיברה לקהלים מסוימים", ושילמה את מחיר חוסר הפעילות שלה בשנים האחרונות.
הגורם מאשים בכך בעיקר את הקונסטלציה שבתוכה פעל הארגון. הוא מסביר כי "קונצרט" (לימים "קולותיה של ישראל" כאמור) הפך לארגון חבוט בעל דימוי שלילי, שנדד ממשרד ממשלתי אחד למשנהו - מהמשרד לעניינים אסטרטגיים למשרד החוץ והלאה לתפוצות. "גוף שהתקציב שלו אף פעם לא סגור ולכן לא איפשר פעילות יציבה". הממשלה, לדבריו, צריכה להבין שבהקשר הזה היא אמנם מספקת מימון, אבל צריכה לספק גם הכוונה מקצועית, שלא התקבלה במשרד התפוצות, שכן אין לו כל ידע בנושא.
היסטוריה קצרה ושנויה במחלוקת
לפני שנים החליטה ישראל שהמאבק בדה-לגיטימציה לישראל בעולם, בתנועת החרם (BDS) ובאנטישמיות, ינוהל על ידי גופים לא-ממשלתיים שיזכו בתמיכה ממשלתית, מתוך תפיסה (שלא נראה שהוכיחה את עצמה) שהשפעה סמויה היא אפקטיבית יותר. קלע שלמה שהוקם בשנת 2016 כחברה לתועלת הציבור, היה צינור שדרכו הוזרם כסף לארגונים, פלטפורמות ויוזמות אחרות למאבקים בנושאים הללו. ב-2018 הוחלט להשקיע במיזם 128 מיליון שקל מכספי הממשלה, כשקלע שלמה אמור היה לגייס מתורמים סכום זהה. המיזם גייס רק כחמישית מהסכום ולא היה פעיל בהיקפים שתוכננו.
בשנת 2022, עם הקמת ממשלת בנט-לפיד, הוחלט להחיות את היוזמה. "קלע שלמה" הפך לגוף בשם "קונצרט", עבר לאחריות משרד החוץ, והממשלה החליטה לתמוך בו ב-25 מיליון שקל מדי שנה לארבע שנים. אלא שגם המיזם הזה נפל, ביחד עם ממשלת השינוי, והוא קם לתחייה בממשלת נתניהו הנוכחית תחת משרד התפוצות בראשותו של השר עמיחי שיקלי. אז הוא גם קיבל את שמו הנוכחי, "קולותיה של ישראל".
שורת פרסומים בחודשים האחרונים חשפה כמה מהיוזמות היותר בעייתיות שתוקצבו מאז. כך למשל, חשף גור מגידו בדה מרקר כי המשרד הקצה 1.5 מיליון שקל עבור מיזם הסברה פרו-ישראלי לעמותת "מילואימניקים בחזית" של עמית דרי, מקורבו של השר. איתמר ב"ז פרסם באתר העין השביעית שכספים הוקצו גם לעמותה בשם "חזון לאומי", שהוקמה על ידי ח"כ אריאל קלנר מהליכוד (ומנוהלת כיום על ידי פעילי ליכוד אחרים). מטרת המימון: הבלטת הנרטיב הישראלי הממשלתי ב"ויקיפדיה" באנגלית והפצת סרטוני הסברה ברוסית. עומר בן יעקב פרסם בהארץ כי משרד התפוצות עמד מאחורי מבצע השפעה שכוון בעיקר למחוקקים אמריקאים שחורים ולצעירים פרוגרסיבים בארה"ב ובקנדה, שבין השאר השמיץ אוכלוסיות התומכות בפלסטינים.
בחודשים הראשונים של השנה, תוך כדי המלחמה וההשקעה של מיליונים בפרויקטים שונים, נכנסו משרד התפוצות ו"קולותיה של ישראל" לדיונים על המשך דרכם, אך לא הצליחו להגיע להסכמות והמשרד החליט על סיום ההתקשרות. "הארגון נכשל בכל פרמטר שהממשלה קבעה. לא ראינו שהוא מייצרת ערך משמעותי", אומר כהן סקלי.
לדבריו, הארגון הפעיל מטה מאוד יקר עם תקורה גבוהה ולא הוביל לתוצאות. הוא גם הסכים שחלק מהפרויקטים שמומנו היו לא מוצלחים. "היו פה לא מעט דברים שלא נעשו טוב ובזהירות המתבקשת מבחינת קונצרט", אמר, והוסיף שהם ינהגו מעתה ביתר זהירות. אבל גם בלי קשר לשאלה מי הארגון שדרכו ממומנת פעילות הסברה, השפעה או תעמולה, כהן סקלי מודה שגם לו לא ברור איך תימדד הצלחה. עד עתה, הוא מסביר, נמדדה הצלחה בעיקר במספר חשיפות לתכנים שהופצו על ידי מיזמים שונים, אבל כעת משקיע המשרד כחצי מיליון שקל בחברה שעוסקת בדיוק בשאלה הזו, כך שההשקעות במיזמים הבאים אולי יישאו פירות טובים יותר.
יש מכבי, יש חברים?
כעת נשואות העיניים אל שיתוף הפעולה עם "מכבי העולמית", כאמור. גוף המוכר אמנם כמי שמתמחה בספורט ובין היתר מארגן את משחקי המכביה, אך סבור שיכול לתת מענה גם בנושאים רחבים יותר. "יש לנו פעילות חינוכית עניפה ברחבי העולם", אומר לשומרים בנושא מנכ"ל הארגון אמיר גיסין, שהיה בעבר הקונסול הכללי בטורונטו ומנהל מחלקת ההסברה במשרד החוץ. "כמות האנשים שאנחנו מביאים לארץ בתוכניות ונוגעים בהם בין המכביות, היא יותר גדולה מכמות הספורטאים שמגיעים לפה למכביה".
לדבריו, "אני באופן אישי בא מהעולם הזה, של פעילות הסברתית ומשרד החוץ, וזה חלק מהסיבה שמכבי העולמי נכנסת לזה. אנחנו צינור, אבל צינור שיודע לתמוך גם ביידע, גם בהכוונה וגם בניהול תקין". בהתייחסו לפוטנציאל הפגיעה במעמד הא-פוליטי של מכבי העולמית הוא אומר כי "ברור לי שלקחנו פה סיכון, אבל אני חושב שיצרנו לעצמנו כרית נוחיות מספיק טובה, והתלות שלנו בסיפור הזה היא הרבה יותר מצומצמת מזו של קונצרט". במשרד התפוצות אמנם כבר הקצו את הכסף למיזם, אבל גיסין אומר כי מכבי דורשת זכות וטו הדדית על פרויקטים, והוסיף כי "אם זה לא יהיה בהסכם לא נחתום".
כהן סקלי מצדו, מסביר כי המשרד היה במגעים עם מספר גופים שונים ובסופו של דבר הוחלט לעבוד עם מכבי, בין השאר מאחר שמדובר בגוף יציב מבחינה כלכלית, שהסכים לא להשית תקורה על עלויות המיזם. בנוסף, הוא סבור כי העבודה שלמכבי סניפים במקומות רבים בעולם, תספק תשתית עבודה טובה יותר. נמשיך לעקוב.