ריח של בחירות בנחירי גנץ
ריח של בחירות בנחירי גנץ
בעבודה, במרצ וגם ח"כים מימינה מביעים ביקורת על חוק הפנסיות שמקדם בני גנץ, אבל אף אחד לא רוצה לריב איתו. כאשר עסקת טיעון עם נתניהו עשויה לשנות את המפה הפוליטית ולדחוף את שר הביטחון לזרועות הימין, כולם מנסים לרצות אותו
העימות שהתעורר השבוע בין השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג (מרצ) לבין שרת הקליטה פנינה תמנו שטה (כחול לבן) סביב חוק הפנסיות, המעגן את תוספות הרמטכ"ל, משקף את הלך הרוח בקואליציה.
זנדברג אמרה כי היא חשה "אי־נוחות" מהגדלת הפנסיות לפורשי הצבא "בזמן שכל כך הרבה עובדים אחרים רבים על ימי בידוד וימי מחלה במצב הכלכלי הנוכחי. התוספת צורמת בעת הזו כשהמשק נמצא במצב הזה, והיא צורמת אל מול קיצוצים אחרים. זה לא נכון בתזמון הזה, במיוחד לאור נתוני הפנסיות הצבאיות שנחשפו".
תמנו שטה מיהרה להשיב: "את לוקחת כסף מאלמנות". זנדברג: "מציעה לך לא ללכת לשם". תמנו שטה: "את פופוליסטית". זנדברג: "ואת לא פופוליסטית". תמנו שטה: "אני ממליצה לך לשבת". זנדברג: "אני ממליצה לך להירגע".
זנדברג ומרצ, כמו חברים במפלגת העבודה וסגן השר אביר קארה (ימינה), מתנגדים להצעת החוק הזו שעלותה כ־1.3 מיליארד שקל, במיוחד כיום כשעסקים קורסים בעקבות הקורונה. מדובר בהצעת חוק שערורייתית שמכניסה לכיסיהם של קצינים הפורשים בגיל צעיר כמה מיליוני שקלים בעודם יכולים לפתוח בקריירה שנייה, כאשר גימלאים רגילים במשק יכולים רק לחלום על הטבות מפליגות כאלה.
להיות בסדר עם גנץ
למרות זאת, הצעת החוק אושרה בוועדת השרים לחקיקה ברוב של 6 בעד, 3 נגד ונמנעת אחת. מדוע? מתברר שאף אחד בקואליציה לא רוצה להרגיז את יו"ר כחול לבן שר הביטחון בני גנץ שדוחף במלוא הכוח את הצעת החוק הזו.
לנוכח הידיעות על מגעים להסדר טיעון לבנימין נתניהו, מהלך שמטריף כעת את המערכת הפוליטית, כל ראשי הקואליציה הנוכחית – נפתלי בנט, יאיר לפיד, בני גנץ, אביגדור ליברמן, מרב מיכאלי, גדעון סער, ניצן הורוביץ ומנסור עבאס – תלויים זה בזה. אם יריבו כעת, הם עלולים למצוא את עצמם בלי קואליציה.
גנץ נחשב לחוליה החלשה בקואליציה ולכן כולם פועלים לרצותו. לא רק בחוק הפנסיות, אלא גם בהקמה של ועדת חקירה ממלכתית לפרשת הצוללות. בנוסף, לדרישתו של גנץ הוגדל תקציב הביטחון לשנים הקרובות. נכון ששר האוצר ליברמן תמך בזה (הוא גם הוביל עם גנץ את העלאת שכר חיילי החובה כבר ב־2022) ונכון שליברמן וגנץ ביחסים טובים, אבל הדרג המקצועי באוצר לא ממש אוהב את הגדלת הפנסיות.
כמו כן פגישתו של גנץ עם עבדאללה מלך ירדן והעובדה שאירח בביתו בראש העין את יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן עברו בשקט יחסי בקואליציה, אף שבנט הכריז שלא מתקיים מו"מ מדיני עם עבאס ובתקווה חדשה מתחו ביקורת על המפגשים.
ראשי הקואליציה תלויים בגנץ, שהרי בהצבעת אי־אמון אחת הוא יכול בן לילה להפוך לראש הממשלה. במקרה כזה, כל יתר השותפים הקואליציוניים יהפכו לח"כים מהאופוזיציה. גנץ, שיודע היטב כי הבטחותיו של נתניהו "שוות על הקרח", דחה הצעות לחבור לממשלה איתו גם כשהוצע לו לעמוד בראשה. אבל אם נתניהו אכן יעזוב את הפוליטיקה בעקבות הסדר טיעון, המתמודדים על ראשות הליכוד ינסו להקים ממשלה בלי בחירות. במקרה כזה, המחיר של גנץ יורד כי גוש ימין־חרדים ינסה להשיג כמה ח"כים מימינה או מתקווה חדשה בלי להזדקק לו. מצד שני, גנץ יכול לספק לגוש ימין־חרדים כוח משמעותי ויציב של 8 ח"כים. התרחיש הזה מחזק את רצונם של השותפים הקואליציוניים לשמור את גנץ אצלם.
תלוי במנסור עבאס
אלא שבינתיים אין רוב בכנסת לחוק הפנסיות בגלל התנגדות של ח"כים בעבודה ובמרצ וגם בשל התנגדות רע"מ. גנץ נפגש עם יו"ר רע"מ מנסור עבאס והבהיר לו את חשיבות החוקים הביטחוניים. כעת עבאס, שהצליח לחוקק את חוק החשמל בתמיכת כחול לבן, יצטרך לחשב מסלול מחדש.
ח"כ מוסי רז (מרצ) אמנם מתח ביקורת חריפה על החוק אבל לא התחייב להצביע נגדו. הקואליציה תנסה לרסן את המתנגדים ואולי תחייב אותם לתמוך בחוק באמצעות הנהגת משמעת קואליציונית.
כך או כך, כל ראשי המפלגות כבר מתכוננים לבחירות. כחול לבן מינתה את שלומי יחיאב, לשעבר יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, כראש מטה השטח של המפלגה. אף אחד לא ממש מתרגש מדבריו של בנט שאמר: "ממשלת ישראל עובדת וממשיכה לעבוד". הממשלה אמנם תמשיך לעבוד אבל לא ברור עד מתי.