סגור
הפגנה נגד ההפיכה המשטרית ב נתב"ג
המחאה בנתב"ג, אתמול. תותח הקול מופעל בעוצמה גבוהה במיוחד של עד 150 דציבל ובמרחק של מטר מה"מטרה" וגורם כאב ממשי (צילום: שקד גרין)

המשטרה משתמשת נגד המפגינים באמצעים קוליים המסוכנים לבריאות

ב-4 מקרים לפחות שתועדו אתמול במחאה השתמשה המשטרה באמצעים אקוסטיים חריגים לפיזור קהל. מדובר בתותחי קול מחרישי אזניים שהופעלו לכאורה בניגוד לנהלים בסמוך למפגינים. יו"ר ארגון רופאי בריאות הציבור: "חשש מפגיעה בלתי הפיכה"

למרות הסכנות הבריאותיות הברורות ולמרות אזהרת ארגון ״רופאי בריאות הציבור״ המשטרה ביצעה אתמול (יום ג׳) שימוש באמצעי קול לפיזור הפגנות במספר מוקדים במהלך ההפגנות נגד ההפיכה המשטרית בישראל, כך לפי עדויות המפגינים.
בארבעה מקרים לפחות שתועדו המשטרה עשתה שימוש באמצעים אקוסטיים לפיזור קהל בהפגנות. למשטרה כמה כלים המשמשים לכך, ובראשם תותח הקול המכונה ״הצעקה״. לפי תיעוד ממוקדי ההפגנה השונים, אתמול השתמשה המשטרה ברמקולים נישאים המפיקים צלילים מחרישי אוזניים בווליום גבוה, שהופעלו בסמוך לקהל במטרה לפזרו.
בשבוע שעבר נצפו שוטרים בהפגנות כשהם עוטים עליהם את מערכת ״הצעקה״ (LRAD- Long Range Acoustic), אך השוטרים בשטח טענו כי מטרתה היא לשמש כלי לכריזה ולא לפיזור הפגנות.
המשטרה עשתה אתמול שימוש בכלים קוליים לפיזור הפגנות (רמקולים גדולים שנשאו השוטרים) במחלפים בני דרור, פרדסיה, העוגן ובצומת הכפר הירוק. המשטרה לא הסתפקה בשימוש באמצעי הרעש, ובמספר מוקדים אף הופעלו סירנות של מספר רכבי משטרה שהוצבו בסמוך לקהל המפגינים.

רופאי ארגון בריאות הציבור פנו לאחרונה למפכ״ל כדי להזהירו מפני הנזק הבריאותי שבשימוש בתותחי קול. תותח קול (LRAD) הינו מכשיר המעביר קול או צליל בעוצמה גבוהה במיוחד (135 עד 150 דציבל) המופעל במרחק של כמטר מה"מטרה". במרחק זה רעש בעוצמה של 130 דציבל גורם לכאב. על כל מטר נוסף מרוחק מהמטרה החשיפה יורדת רק ב-6 דציבל, כך שבמרחק של מספר מטרים עדיין מדובר בכאב רב ובסכנה גבוהה לשמיעה. גם אמצעים אחרים מבוססי רעש המיועדים לפיזור הפגנות - ואשר נעשה בהם שימוש ממרחק קרוב - עלולים לגרום לנזק.

ילדים קשישים ובעלי לקויות שמיעה הם בסיכון מוגבר

לפי ארגון רופאי בריאות הציבור, אנשים שנחשפו לאמצעי זה בטווח קרוב, סובלים מפגיעות קשות בשמיעה באופן בלתי הפיך, ואף חווים תופעות של טנטון, רגישות לרעש, כאבי ראש ובחילות. ילדים, קשישים ובעלי לקויות שמיעה הם בסיכון יתר לפגיעה בשמיעה מחשיפה לתותח הקול.
ליזי לוי, שהפגינה בצומת העוגן אתמול בערב (ג') יחד עם ארגון ״בונות אלטרנטיבה״, מספרת על ההשלכות הבריאותיות שאיתן היא מתמודדת כעת בשל שימוש המשטרה במכשיר במשך זמן ממושך בהפגנה; ״הופעל מכשיר שהיה על השוטרים וצווח לנו באוזניים בצורה מזעזעת, ולא פעם אחת, אלא מספר פעמים. לא הייתה שום אזהרה לפני השימוש, וכשהם הפסיקו עם זה, הם העמידו ארבעה רכבים בצומת והפעילו את הסירנות. אני עד עכשיו עם מגרנות, בחילות וכאבי ראש בגלל זה. ברור לי שהפגנה היא לא דבר נעים ושלמשטרה קשה. אבל בין זה ובין להפעיל את הדבר הזה ליד אנשים, בטח כשיש בהפגנה אנשים מבוגרים, יש מרחק״.
נ׳, שהפגין בצומת בני דרור בשעות הערב, טוען כי המשטרה עשתה שימוש בכלי האקוסטי ללא סיבה ברורה. לדבריו, ״הפעילו את המכשיר ללא סיבה אחרי שכל המפגינים ירדו מהכביש ועמדו מאחורי גדר ההפרדה או על השוליים. הוא הופעל לעבר משפחות עם ילדים״. גם בצומת בני דרור, השתמשה המשטרה בסמוך לקהל בסירנות רכבי השוטרים.
פרופ׳ חגי לוין, יו״ר ארגון רופאי בריאות הציבור, מסביר כי ״אמצעי אקוסטי מייצר הפרעה אנרגטית רבת עוצמה שיכולה לגרום לפגיעה בריאותית שעשויה להיות בלתי הפיכה. השימוש בו במרחק קרוב הוא מסוכן במיוחד, תלוי בעוצמה. המשטרה חייבת להפעיל את האמצעים האלו לפי הנהלים, כמו כל כלי נשק. לפי הנהלים הקיימים ששונו לאחר פגישה איתנו, אסור להשתמש במכשיר קול אקוסטי במרחק של פחות מ-20 מטר וגם החליטו להגביל את העוצמה. לפי הסרטונים, השתמשו בו במרחק קרוב. נזק של אמצעים כאלו יכול לגרום למחלות כמו טנטון עם השלכות ארוכות טווח, פגיעה בעובר מתפתח, חרדה ועוד. המשטרה מסכנת את בריאות הציבור בשימוש כזה, וזה חמור ביותר״.