סגור

דו"ח השכר
עובדי מערכת הבריאות הפכו לשיאני השכר במגזר הציבורי

השכר הממוצע של עובדי מערכת הבריאות הציבורית עמד ב-2019 על כ-24 אלף שקל, גבוה משכרם של עובדי החברות הממשלתיות שכיכבו תמיד בפסגה, כך עולה מדו"ח הממונה על השכר שהתפרסם היום. שכרם רשם את שיעור הגידול הגבוה ביותר מבין שאר האשכולות - 24% לעומת 22% במשרדי הממשלה

עובדי מערכת הבריאות הציבורית הפכו לשיאני השכר במגזר הציבורי עם שכר ממוצע של כ-24,434 שקל ועקפו את עובדי החברות הממשלתיות שכיכבו תמיד בפסגה, כך עולה מדו"ח הממונה על השכר של הגופים הציבוריים שהתפרסם היום.
אם יש שנה בה אין צורך להסביר את הצדק הפואטי בחילופי השיאנים (למרות שהדוח מתייחס לשנת 2019) - זו היתה שנת הקורונה. חשוב להבהיר: עובדי מערכת הבריאות הציבורית –לעומת הממשלתית - כוללת את כלל עובדי קופות חולים, בתי החולים של הכללית, התאגידים שליד בתי החולים הממשלתיים המכונים גם קרן מחקרים (אך לא את בתי החולים עצמם), ואת בתי החולים הדסה בירושלים (בית חולים עצמאי), בית החולים איכילוב (מוסד עירוני) והמרכז הרפואי בני ציון.

1 צפייה בגלריה
רופאים מדטרוניק
רופאים מדטרוניק
רופאים, למצולמים אין קשר לכתבה
(צילום: נתי מלחי)
לפי הדו"ח שהגיש היום קובי בר נתן, הממונה על השכר, השיפור הדרמטי בתנאי העסקתם של 85,921 עובדי מערכת הבריאות הציבורית בא לידי ביטוי בנתון הבא: שכרם רשם את שיעור הגידול הגבוה ביותר מבין כל שאר האשכולות – 24% - זאת לעומת 22% במשרדי הממשלה (שאינם כאמור חלק מהמגזר הציבורי) אך גם של השכר הממוצע במשק (20%) ושל כלל הגופים הציבוריים. לא בכדי, למרות שאותם עובדים מהווים פחות מ-12% מסך עובדי המגזר הציבורי, הם מקבלים כמעט 28% מהשכר המשולם לאותו מגזר (23.2 מיליארד שקלים מתוך כ-83 מיליארד שקלים) - יותר מכפול. גם מספר העובדים בגופים הציבוריים זינק בעשור האחרון ב-29%, שיעור גבוה במקצת (28%) לשיעור הגידול הממוצע בכלל המגזר הציבורי.
והנה עוד נתון חשוב שמדגיש את חשיבות הרופאים העובדים בקהילה, שכרם של עובדי קופות החולים חצה את ה-20.7 אלף שקל בחודש, יותר מה-18.9 אלף שקל בממוצע במערכת הבריאות בשירות המדינה (בעיקר בתי חולים). אגב, גם רופאי קופות החולים מרוויחים קצת יותר מרופאי בתי החולים: 37,749 שקל בבתי החולים הממשלתיים לעומת 39,930 שקל (לא כולל את 202 רופאי הסגל הבכיר של הדסה המשתכרים כ-60 אלף שקל לחודש בממוצע שהיו מזניקים את הממוצע לכ-40.3 אלף שקל).
כאשר צוללים אל תוך המערכת מגלים כי רובה מורכבת מרופאים (21%), אחיות (20%) ודרג מנהלי (26%), כאשר שכר הרופאים הוא זה שעלה הכי הרבה בעשור האחרון - בשיעור של 45%. שכר האחיות גם זינק בעשור האחרון בשיעורים הרבה יותר גדולים מכל פרמטר הקשור לשכר - 37%.
הדו"ח מעלה בעיה נוספת: אי שוויון בקרב עובדי המערכת. בזמן שהשכר הממוצע של רופאים בחוזים אישיים מגיע ל-40 אלף שקל, שכרם הממוצע של רוב עובדי המערכת לרבות סטאז'רים, סטודנטים, עובדים מנהלים, עובדים פרה-רפואיים, קלינאיי תקשורת, מרפאים בעיסוק ופסיכולוגים, אחיות בריאות הציבור, הנדסאים, רוקחים, טכנאי רנטגן – עמד על פחות מחצי, קרי, פחות מ-20 אלף שקל. לא בכדי, אותה מערכת בריאות ציבורית רושמת את המספר הגדול ביותר של סכסוכי עבודה פתוחים הקיימים במגזר הציבורי כולו. הרי אין כמעט קבוצה אחת שם – מעובדי המעבדות, רנטגנים, מהנדסים - שלא ניהלה בשנה האחרונה סכסוך עבודה מול המדינה. רק אתמול הכריזה ההסתדרות הרפואית (הר"י) על שביתת אזהרה בת 24 שעות בטענה כי משרד האוצר פוגע בתנאי העסקה של הרופאים.