סגור

ישראלי ש"כיכב" ברשת הונאת פורקס באירופה נעצר בפיליפינים

כפיר לוי נעצר כשנה וחצי לאחר שנמלט מבולגריה, שם פעל יחד עם ישראלים נוספים במסגרת חברה שביצעה הונאת ענק - וסוקרה בתחקיר נרחב של "כלכליסט"; הוא הסתתר בעיר פסאי; צפוי להיות מוסגר לגרמניה, ואם יורשע ירצה שנות מאסר רבות

כפיר לוי (43), החשוד כי כיהן בתפקיד בכיר ברשת הונאה ישראלית-אירופית שפעלה במזרח אירופה בתחום הפורקס והאופציות הבינאריות והונתה אלפי אזרחים ברחבי היבשת, נעצר בסוף השבוע בפיליפינים, כשנה וחצי לאחר שנמלט מבולגריה, שם פעל.


לוי, כפי שנמסר בהודעת הרשויות במדינה, חשוד בהונאה רחבת היקף, במסגרתה בין השאר נעקצו מאות אזרחים גרמנים בהיקף של כ-6.3 מיליון יורו בין השנים 2016 ל-2019. הוא עומד בפני שורה של אישומים חמורים, וכבר בפברואר 2020 הוצאו נגדו שני צווי מעצר בבית משפט במחוז במברג בבוואריה.

2 צפייה בגלריה
כפיר לוי חקירת הזאב מסופיה
כפיר לוי חקירת הזאב מסופיה
כפיר לוי
(צילום: מתוך דו"ח חקירה של משטרת אוסטריה)


לפי משרד ההגירה בפיליפינים, לוי שהוגדר כ"חשוד נמלט בפרופיל גבוה" נעצר בפרוור של העיר פסאי אחרי תקופת חיפושים אחריו. "לפני שבועיים קיבלנו מידע מהרשויות בגרמניה על האישומים נגדו", מסר נציג משטרת ההגירה בפיליפינים ג'יימי מורנטה. "עכשיו, כאשר הוא עצור בידינו, נמשיך בתהליך הגירוש שלו מהמדינה".
שמו שלו לוי הוזכר בתחקיר נרחב שפורסם ב"מוסף כלכליסט" באוגוסט האחרון כמי שהיה מנכ"ל חברת E&G FINANCES שפעלה מסופיה, בולגריה, ושהיתה חלק מרשת הונאה עצומה בה היו שותפים הישראלים גל ברק, אילן צוריה, גארי שאלון ונוספים, לצד שותפים גרמנים, רוסים, סרבים ועוד.

2 צפייה בגלריה
מוסף שבועי 19.8.21 גל ברק ב בית המשפט ב סופיה בולגריה
מוסף שבועי 19.8.21 גל ברק ב בית המשפט ב סופיה בולגריה
גל ברק בבית המשפט בסופיה
(צילום: Dimitar Kyosemarliev)

הרשת פעלה במזרח אירופה ושכנעה אנשים להשקיע בפלטפורמות מסחר בתחום האופציות הבינאריות, באמצעות פרסום מסיבי וסוכני מכירות אגרסיביים שפעלו במוקדים טלפונים שהוקמו לצורך כך. אולם פעילות זו התבררה בהמשך כהונאה מתוחכמת שהתבססה על מצגי שווא והבטחות שקריות לרווחים קלים, כאשר בפועל, לפי החומרים שנחשפו, מדובר היה ב"פאסדה, פיקציה", ולא נעשה מסחר אמיתי בכספי ההשקעה שירדו לטמיון. במסגרת הרשת כולה, על כל שלוחותיה, נעקצו משקיעים, לפי הערכת הרשויות באירופה, בסכומים שמוערכים ב-200 מיליון יורו.
הרשויות באירופה ביצעו מעצרים של אנשי הרשת מאז סוף ינואר 2019, אולם לוי, שהיה מנכ"ל בחברת המוקדים הטלפונים וחשוד בביצוע מעשי הונאה חמורים, הצליח להימלט מבולגריה, כפי שפורסם בתחקיר "כלכליסט". בין השאר יצוין כי שמו של לוי כחשוד מרכזי בפרשה גם מתנוסס על דו"ח החקירה המלא של משטרת אוסטריה על רשת ההונאה, שפרטים רבים מתוכו נחשפו באותו תחקיר במוסף "כלכליסט".

הצפי: כפיר לוי יוסגר לגרמניה

כעת, לפי הודעת משרד ההגירה בפיליפינים, מתברר שלוי נכנס למדינה ב-30 בינואר 2020, לאחר שהחל גל המעצרים בפרשת ההונאה. הוא נכנס למדינה כתייר ומאז נשאר בה ולא יצא, וכך, על פי החשד, הוא הצליח להסתתר ממעצר עד לכידתו עתה. כעת, לדברי הרשויות בפיליפינים, הוא צפוי להיות מוסגר לגרמניה. שם הוא צפוי להתמודד עם אישומים שאם יורשע בהם, הוא עשוי לרצות שנים ארוכות בכלא.
גל ברק היה הראשון שהורשע בפרשה בספטמבר 2020 בהונאה בסכום של 2.5 מיליון יורו בבית המשפט בווינה (אליה הוסגר מבולגריה). הוא נידון לארבע שנים בכלא באוסטריה, ושוחרר בחודש מאי האחרון בניכוי חצי. ישנם ישראלים נוספים המעורבים ברשת ומתמודדים עם כתבי אישום נגדם בבתי המשפט באוסטריה ובגרמניה, בראשם אילן צוריה, שייסד את פלטפורמת טריידלוג'יק באמצעותה פעלה הרשת ונחשב ה"מוח" מאחורי האופרציה. הוגש נגדו כתב אישום ביולי האחרון באוסטריה על הונאה בסכום של כ-10 מיליון יורו. גם ג'קי פייטלזון, שעבד תחת לוי בחברה, עומד כיום לדין בגרמניה.

אכיפה מוגברת נגד הונאות פורקס

יצוין כי בתקופה האחרונה הרשויות באירופה כמו גם בישראל החלו להגביר אכיפה נגד קבוצות המבצעות הונאה בתחום האופציות הבינאריות, הפורקס והמטבעות הדיגיטליים. כך למשל בשבוע שעבר, בעקבות בקשת סיוע שהגיע למשטרת ישראל מהרשויות בגרמניה בנוגע לחקירת פרשייה העוסקת בהונאת מיליוני יורו על ידי גורמים ישראלים, עיכבו חוקרי יחידת ההונאה במחוז מרכז 15 חשודים לחקירה ועצרה ארבעה נוספים. החשד הוא כי הם הקימו בישראל ובמדינות נוספות מוקדים טלפוניים באמצעותם שכנעו אזרחים בגרמניה להשקיע כספים במכשירים פיננסיים שונים, אולם כעבור זמן מה התגלה שלא בוצעו כלל עסקאות.
כך גם בתחילת החודש פשטו חוקרי מפלג הונאה במחוז תל אביב על משרדי חברת פורקס בתל אביב ועצרו 26 חשודים בהונאה, במסגרת מבצע מעצרים מתואם, "חובק עולם", כפי שהוא הוגדר, במסגרתו בוצעו במקביל מעצרים במדינות נוספות על ידי רשויות אכיפה בחו"ל. גם בחקירה זו ההתרעה הגיעה מחו"ל, מה-FBI, שאליו הגיעו תלונות אזרחים אמריקאים רבים שנפלו קורבן להונאה לאחר שהשקיעו במטבעות דיגיטליים - השקעה החשודה כפיקציה.