סגור
תא"ל במיל' משה אדרי מונה ל תפקיד יו"ר ועדה ל אנרגיה אטומית הוועדה לאנרגיה אטומית
תא"ל במיל' משה אדרי, ראש מינהלת תקומה (צילום: אריאל חרמוני / משרד הביטחון)

ראש מנהלת תקומה: "ישובי עוטף עזה לא יחזרו למה שהיו, אלא ישודרגו"

תא"ל (מיל') משה אדרי, ראש מינהלת תקומה לשיקום העורף, אמר את הדברים בהופעתו הפומבית הראשונה שנערכה בוועדה לביקורת המדינה של הכנסת. הוא הוסיף כי "לא נקבל אף פעם החלטה. כל דבר ייעשה לפי החלטת הישובים עצמם"

"חזוננו הוא לא להחזיר את המצב לקדמותו בישובי עוטף עזה אלא ליישב מחדש את הקהילות, לחדש ולהרחיב את הישובים, להביא לשגשוגם, פריחתם ולאטרקטיביות שלהם. יש משמעות רבה שהישובים לא יחזרו למה שהיו אלא שישודרגו". את הדברים אמר הבוקר (ד') תא"ל במילואים משה אדרי, ראש מינהלת תקומה לשיקום העורף בהופעתו הפומבית הראשונה שנערכה בוועדה לביקורת המדינה של הכנסת.
עוד אמר כי "המהירות ויישום המדיניות היא רכיב קריטי ביותר לשיקום אחרי משבר. המינהלת פועלת להעצמת הנפגעים והם זכאים לקבל החלטות לגבי עצמם ולקחת חלק פעיל בשיקומם. כמו כן המינהלת פועלת להעצמת המנהיגות המקומית, והעצמת המנהיגים המקומיים להוביל את תהליכי השיקום".
"כמינהלת לא נבוא אף פעם לשום ישוב ונקבל החלטה. כל דבר נעשה איתם והם צריכים לקבל החלטות לגבי עצמם. למשל, לגבי קיבוץ בארי הצבנו להם ארבע חלופות".
עוד ציין אדרי לגבי המפונים: "הם נמצאים בבתי מלון שהם לא אופטימליים ומהווים 'סיר לחץ'. אנו מנסים לתת לתת להם אורך נשימה ולראות יחד עם משרד התיירות איך מאריכים את השהות שלהם במלונות. ריווחנו את החדרים, נתנו מקום גם למטפלים ולמסייעים להתארח על חשבון המדינה, נתנו למפונים שבבתי המלון שלוש ארוחות מלאות והעמדנו לרשותם שטחים ציבוריים - והמדינה משלמת על כך".
"מאמץ שני הוא הבנת הצרכים וגיבוש מענה משותף ושלם בטווח הביניים והקבע לקהילות. משרד הביטחון קיבל משאבים ואמצעים לעשות סקר על כל הישובים והקיבוצים. כל בית שאפשר להחזיר ולשקם כדי שהמשפחה תבוא ותוכל להיכנס אליו (לפי בחירתה) אנו נטפל ונשפץ. בחודשיים הקרובים בזמן שהם במלונות (הישובים בעוטף) זה עדיין לא איזור בטוח".
אדרי הוסיף כי לאחר מכן פועלת המינהלת לתכנון, פיתוח ושגשוג לתוכנית של ישוב קבע של כל אחד מהישובים".
"המאמץ השלישי הוא תכנון אסטרטגי והסדרה של גיבוש תוכנית רב שנתית למשך 5 שנים, לשיקום העוקף והגשת הממשלה גיבוש הצעת חוק חבל תקומה. תכנון תוכנית אסטרטגית לחבל תקומה, ותכנון תוכניות עבודה פרטניות לשנת 2024. אנו נותנים מענה הוליסטי לישובים יחד עם כל משרדי הממשלה ובונים את החליפה המתאימה".
עוד הוסיף כי "מינהלת תקומה לא תעשה שום דבר שלא על דעת הישובים, הקהילות וראשי הישובים". הוא הדגיש: "לא נפקיר אף אחד. אנו עם יד רחבה ולב פתוח. משרדי הממשלה עובדים איתנו למופת, פועלים ונותנים מענה - יש לנו כתובת. אנו רוצים אורך נשימה ויודעים שזה קשה לדרוש" .
יו"ר הועדה ח"כ מיקי לוי (יש עתיד) אמר לאדרי כי ככל שיתקל בבירוקרטיה הוא יזכה לסיוע מהוועדה להסיר חסמים ולקצר את הליכי העבודה מול משרדי הממשלה".
יובל חיו, המשנה למנכ"ל משרד מבקר המדינה הדגיש בדיון כי המבקר סבור כי הממשלה אחראית להשלמת כל המהלכים לסיוע למפונים ושיקום הישובים. "יש תהליכים שיחייבו תקצוב, תוכניות כוללות וחקירה. האחריות על הממשלה. אנו כן אומרים שהפתרונות הזמניים הובאו בסוג של הזנחה וצריך לתת את הדעת על זה. תכנון ובנייה מחייבים מענה מיוחד".
בנוסף, דרש להצמיד את גובה הפיצויים שנקבעו למפונים. "בעניין של ריבית גבוהה במשק, ולאחר שלמדנו מאירועים קודמים אז בין הסכום שנקבע בתלילת הדרך לתשלום שבוצע בפועל- עבר זמן. לפיכך, המבקר מבקש שתישמר ההצמדה כי יש לזה משמעות תקציבית. כספית"