פרשנותחינוך חינם מגיל שנתיים? הממשלה בונה הבטחות ולא מעונות
פרשנות
חינוך חינם מגיל שנתיים? הממשלה בונה הבטחות ולא מעונות
גם אם רפורמת חינוך חינם מגיל שנתיים תתקדם בקצב של מיליארד שקל לשנה - היא תגיע לרוב ההורים בילד הבא. ההורים יזעמו כשיתברר כמה מיליארדים יזרמו לחינוך חרדי
חלק גדול ממאמצי ההסברה שלה על אישור התקציב ריכזה הממשלה בכוונה להקצות מעל למיליארד שקל לפתיחת תוכנית חינוך חינם לגילאי 3-2. "מתחילים צעד ראשון בחינוך חינם לגילאי 3-2", אמר שר החינוך יואב קיש. צריך לשים לב למילים צעד ראשון. הממשלה מדברת על למעלה ממיליארד שקל וזה כרבע, אולי חמישית, ממה שדרוש לשנה חינם במעונות. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) ל־31% מהילדים בגילאי 3-0 כלל אין מסגרת, ויותר מ־40% במסגרת פרטית. כלומר דרושה השקעה מסיבית בפיתוח. אם הסכום הזה יכלול גם סבסוד של ההעלאות הצפויות בשכר הלימוד להורים במעונות, אז יישאר עוד פחות. כלומר ההורים יקבלו רפורמה הדרגתית על הקרח.
מה בכל זאת יש לנו פה: "כלכלת מחאה", על משקל כלכלת בחירות. כלומר ניסיון לשכך את זעם מעמד הביניים על ההפיכה המשטרית ויוקר המחיה והחרדה שלו מהכלכלה הקורסת, באמצעות הבטחות כמעט ריקות. אם הרפורמה תבוצע בקצב של מיליארד לשנה, רוב הסיכויים שחינוך חינם לגילאי 3-2 יגיע להורים בילד הבא, אולי בעוד שניים. חמור מכך, הזעם של אותו מעמד ביניים יגדל פי כמה כשיתפרסם פירוט התקציב ויתברר כמה מיליארדים ילכו לישיבות ומוסדות חינוך חרדים.
עוד היבטים מדאיגים: קיש הורה לבנות כמה מודלים אפשריים לביצוע התוכנית. מודל אפשרי אחד הוא הרחבת המערכת הקיימת כלומר הקמת עוד מעונות במסגרת ארגוני המעונות הקיימים. מודל נוסף שנדון הוא מודל הוואוצ'רים, כלומר שכל הורה מקבל תקציב ויכול לתת אותו למוסד כהבנתו.
זה צעד דרמטי לקידום הפרטת מערכת החינוך, משום שהוא יוכל להוות תקדים לוואוצ'רים בבתי הספר.
אחת הבעיות העיקריות של מעונות היום הוא המחסור החמור במטפלות. אם ההתקדמות תהיה בקצב של מיליארד שקל לשנה, לא תהיה תוספת שכר משמעותית למטפלות ולכן הבעיה הזו לא תיפתר. ומעל הכל הגיל 3-2 נבחר בגלל הרצף לחינוך חינם מגיל 3 ובגלל שיש בו יותר מעונות, אז זול יותר לבנות את החסרים. אלא שהגיל שבאמת משפיע על מוחות הילדים והסיכויים שלהם בחיים הוא 2-0. כלומר במקום להשקיע בפתרון הבעיה כולה בפריפריה ובפריפריה החברתית הממשלה עסוקה בקניית קולות מול הסקרים הגרועים.
תקציב משרד החינוך יגדל מ־70 מיליארד שקל ב־2022 ל־84 מיליארד שקל השנה ובשנה הבאה. זה גידול מרשים של 20%. אלא שרק לאחר שיפורסם הפירוט שלו אפשר יהיה לדעת האם קיש עמד במשימה שהציב לעצמו להשיג גידול משמעותי מעבר לתוספות לחינוך החרדי ולישיבות. צריך לזכור שהתוספת כוללת כנראה גם 3-2 מיליארד שקל לכיסוי תוספות השכר להסתדרות המורים.
התקציב כולל, לפי הודעת המשרד תוספת 2.5 מיליארד שקלים לחינוך המיוחד במקום העלייה של מיליארד אחד על פי הגידול הטבעי. זה הישג והשאלה המעניינת היא האם הכסף ילך לחיזוק החינוך המשלב, כדי למשוך לשם הורים שנלחמים היום כדי שהילדים שלהם ישובצו למוסדות נפרדים.
אישור התקציב לא פתר את המחלוקת עם ארגון המורים העל־יסודיים. האוצר העביר למורים הצעה התחלתית לתוספת של 1,300 שקל למורה מתחיל ו־300 למורה ותיק, שהיא שוות ערך ל־15% למורה מתחיל ו־2% למורה ותיק. הארגון שדורש תוספת של 30% לכל המורים, הגדיר את הצעת האוצר "מבזה" וישבית מהיום את הפעולות מחוץ לבית הספר דוגמת טיולים וכן את מתן הציונים.