120 דירקטורים חדשים בנבחרת של רשות החברות
120 דירקטורים חדשים בנבחרת של רשות החברות
החברים החדשים ברשימה כוללים פוליטיקאים לשעבר, עסקנים, ואנשי עסקים שהסתבכו – לצד מנהלים מוערכים, בכירים לשעבר בממשלה ואנשי ציבור מוכרים. בין השמות ברשימה יש גם פוליטיקאי מכהן - ראש המועצה האזורית מטה בנימין ישראל גנץ. המועמדים שנכנסו הפעם נפסלו בסיבוב הראשון של הרכבת הרשימה
פוליטיקאי מכהן, פוליטיקאים לשעבר, עסקנים, ואנשי עסקים שהסתבכו לצד מנהלים מוערכים, בכירים לשעבר בממשלה ואנשי ציבור מוכרים: כך נראית התוספת האחרונה לנבחרת הדירקטורים של רשות החברות, שכלל לא בטוח שתשרוד את ההסכמים הקואליציוניים המסתמנים, הכוללים בין היתר סעיף לביטול נבחרת הדירקטורים.
הנבחרת היא מאגר מועמדים שממנו השרים בממשלה יכולים לבחור כאשר הם צריכים למנות דירקטורים בחברות הממשלתיות, ומטרתה למנוע את התופעה הפסולה של מינויים פוליטיים בחברות הממשלתיות. בשנים האחרונות שרים בכל הממשלות פעלו פעמים רבות לעקוף אותה ולמנות דירקטורים כאוות נפשם תוך כדי התעלמות מהנבחרת. למרות זאת, בדו"ח פנימי של רשות החברות מ־2016 נמצא כי המהלך של נבחרת הדירקטורים הוריד ב־80% את תופעת הנפוטיזם.
כבר ביוני האחרון פורסמה נבחרת הדירקטורים החדשה לשנת 2022, שכללה כ־1,200 שמות של מועמדים לדירקטורים וביניהם שמות מוכרים כמו משה בר סימן טוב, אבי גבאי, מיכל עבאדי ושי באב"ד. רשות החברות אפשרה למועמדים שנפסלו לערער ונוספו כ־120 מועמדים לנבחרת. "כלכליסט" חושף את המועמדים הבולטים והמפתיעים שנוספו לרשימה, שכוללים לא מעט שמות מוכרים ואף יו"רים של דירקטוריונים של חברות ממשלתיות שלא התקבלו לנבחרת בסבב הראשון, כמו יו"ר דירקטוריון רכבת ישראל משה שמעוני והיו"ר מתפטר של חברת דירה להשכיר אודי אדמתי.
בין היתר, מדובר על היועץ לביטחון לאומי לשעבר מאיר בן שבת, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות לשעבר סיגל סדצקי, יו"ר רשות הרגולציה המיועד יואל בריס, מ"מ מנכל משרד האוצר וראש מטה התשתיות הלאומיות קובי בליטשטיין, יושבת ראש הרשות השנייה לטלוויזיה לשעבר נורית דאבוש, הכלכלן פרופ' אפרים צדקה, אלוף במיל איל איזנברג, השופטות בדימוס אורלי סלע ואפרת לקסר, מנכ"ל מאוחדת לשעבר אשר אלחיאני, מנכ"ל החברה לשירותי הסביבה בועז הירש, גלית קאופמן מנכ"לית בית בלב, טל בסכס מנכ"ל החברה למתנ"סים, חני סובול מנכ"לית דיזנהאוס, סגנית ראש עיריית תל אביב־יפו לשעבר מהרטה ברוך רון, ח"כ לשעבר ניסן סלומינסקי, מנכ"ל תש"ן ערן חיימוביץ', מנכ"לית האוניברסיטה הפתוחה רות שהם, שגריר ישראל לשעבר בגיאורגיה שבתאי צור, מנכ"ל טריידמוביל שגיב מגר, מנכ"ל דלק לשעבר אסף ברטפלד, מנכ"ל איילים קרנות נאמנות קובי שגב, אשת התקשורת והיזמת החברתית רוני פנטנש מלכאי, מנכ"ל אסם לשעבר איציק צאיג, המשנה ומ"מ היועץ לביטחון לאומי איתן בן דוד, יונתן הלוי מנכ"ל שערי צדק, יריב נחמה מנכ"ל לשעבר של חברת הביטוח הממשלתית ענבל, מנכ"ל משרד המודיעין אלכס דן, סלמן בן־ציון מנכ"ל מע"צ ומשרד התחבורה לשעבר, ויו"ר איגוד שופטי הכדורגל.
שמו של ראש המועצה האזורית מטה בנימין ישראל גנץ מופיע גם בנבחרת, וזאת למרות שמדובר בפוליטיקאי מכהן. כיום לא קיים איסור ברור בדבר עיסוק בפעילות פוליטית או מפלגתית של דירקטור בחברה ממשלתית וזאת בשונה מהסדרים אחרים החלים על משרתי ציבור בכירים, אך ההנחיות הקיימות אוסרות על קיום פעילות פוליטית במתקני החברה ועל התמודדותם של דירקטורים בבחירות. עם זאת, עצם העובדה כי מדובר בפוליטיקאי מכהן מהווה תקדים שמעלה סימני שאלה רבים. גנץ סירב להתייחס לפניות של כלכליסט למרות ניסיונות מרובים ליצור עמו קשר, ובמועצה האזורית בנימין טענו שזה "לא עניין מועצתי".
שמות נוספים שהצטרפו לנבחרת כוללים את שמעון יצחקי שהיה יו"ר דירקטוריון אלביט הדמיות בזמן שזו קרסה, שמואל ליטוב שנחשב למקורבם של גפני ודרעי ואברהם נתן, יו"ר חלמיש ומהעדים בתיק הולילנד שספג ביקורת חריפה בפס"ד על "אי אמירת אמת בבית המשפט" ועל כך שהעלים עובדות במהלך עדותו בפרשה.
כל המועמדים הנ"ל היו צריכים לערער על מנת להתקבל לנבחרת, ולרבים מהם הייתה ביקורת על ההליך — וחלק אף גילו שנכללו בנבחרת מפניית כלכליסט. מהרטה ברוך רון אמרה ל"כלכליסט" כי היא לא קיבלה שום נימוק על פסילתה המקורית. "לא נאמר לי מה הבעיה, ערערתי כי היה נדמה לי שאני עומדת בכל הקריטריונים וקיבלו את הערעור שלי". ברוך רון הוסיפה כי היא חוששת מביטול אפשרי של הנבחרת: "כולי תקווה שהנבחרת תעשה את תפקידה, דווקא בזמנים האלו ההחלטה הזו כל כך משמעותית ויכולה להיות אור בקצה המנהרה".
ראש עיריית חיפה לשעבר יונה יהב לא התקבל בסבב הראשון של נבחרת הדירקטורים ולא ערער להתקבל בסבב הנוכחי. יהב אמר ל"כלכליסט" ש"לא ידעתי שמותר לי לערער ולא ידעתי בפני מי לערער". יהב הוסיף גם שלא קיבל נימוק על עצם הפסילה, גם לאחר שפנה לרשות: "רציתי רק לדעת את השיקולים ולא קיבלת תשובה". יהב הוסיף כי "אנשים טובים הולכים לאיבוד בדרך שיכלו לעזור בתאגידים האלה. עם 15 שנות ניסיון כזה אני לא יכול לעזור קצת לממשלה?"