סגור
ישראל כץ ואסדת לווייתן
כ"ץ. למה הוא לא מאפשר דיון ציבורי בנושא? (צילומים: קוביט קואנקס , אלברטוס)

הציבור או חברות הגז, למען מי עובד השר כ"ץ?

שר האנרגיה אמור לפקח על חברות הגז הטבעי, אך הנתון היחיד שהציג לאחר ההחלטה להגדלת היצוא במאגר תמר מקורו בלוביסטים של אותן חברות. לנוכח כך עולות תהיות על אופן קבלת ההחלטות של כ"ץ

לפעמים הצורה שבה החלטה מתקבלת גרועה לא פחות מההחלטה עצמה, ואי אפשר שלא לתהות אם זה המצב גם באופן שבו מנהל ישראל כ"ץ את משרד האנרגיה ואת מדיניות יצוא הגז הישראלית. בין שאתם חושבים שנכון להגדיל את היצוא, אפילו לבטל את כל המכסות ולאפשר יצוא חופשי, ובין שבעד הגבלת היצוא לחלוטין, חוסר השקיפות והדורסנות של ישראל כ"ץ באישור ההחלטה מדאיגים.
את ההודעה עצמה על הגדלת היתר היצוא למאגר תמר פרסם כ"ץ בחשבון הטוויטר שלו. ללא פירוט על כמויות היצוא ובלי לפרסם את מסמכי ההחלטה. במשך שעה גם לא היה מענה ממשרד האנרגיה, עד שיצאה הודעה לעיתונות עם פירוט חלקי ביותר של הכמויות שאושרו. גם בהודעה וגם בציוץ לא צורפה שום חוות דעת כלכלית, אלא רק אמירה לקונית שההחלטה התקבלה בהמלצת הממונה על הגז במשרד האנרגיה, חן בר יוסף. גורמים אחרים בממשלה מודרו.
אף על פי שכ"ץ הדגיש לא מעט פעמים את גודל ההחלטה והחשיבות של היצוא, בין היתר בזמן שעמד על אסדת הגז לווייתן שבשליטת תשובה, עם פרסום ההחלטה לא יצאה חוות דעת כלכלית כלשהי שליוותה אותה. כ"ץ אמר שההחלטה מאפשרת לשמור עתודות גז טבעי עד שנת 2048, אך במשרד האנרגיה לא פרסמו את ההערכות על הביקוש לגז בישראל, ולא את ההשפעה של היצוא על המחיר המקומי. מדוע בוחר השר כ"ץ להסתיר מידע זה מהציבור?
הנתון היחיד שבחר כ"ץ לפרסם, וגם זה בחשבון הטוויטר שלו, על ההשפעה הכלכלית של יצוא הגז הוא שבעשור האחרון יצוא הגז הטבעי חסך לכל משק בית בישראל 120 אלף שקל. עם זאת, החיסכון המדובר לא מגיע מנתוני משרד האנרגיה, לפחות לא אלו שפורסמו, אלא ממסמך שפרסם איגוד הגז הטבעי לפני כחודשיים. כלומר, או שנעשתה עבודה זהה במשרד האנרגיה לזו של איגוד הגז ובמשרד האנרגיה בחרו שלא לפרסם אותה לעיני הציבור, או ששר האנרגיה מצטט לציבור נתונים ממסמך של קבוצת אינטרס מובהקת שעליה הוא אמור לפקח.
לא מדובר בהתנגדות נחרצת לתעשיית הגז וגם לא במלחמה כוללת נגד היצוא. מדובר במינהל תקין של מדינת ישראל. ייתכן שההחלטה להגדיל את היצוא מדויקת, ייתכן שלא. אבל למה כ"ץ לא מאפשר דיון ציבורי בנושא?
לא מדובר בהתנגדות לתעשיית הגז ולא במלחמה נגד היצוא. ייתכן שההחלטה להגדיל את היצוא מדויקת, ייתכן שלא. אבל למה כ"ץ לא מאפשר דיון ציבורי בנושא?
במשרד האנרגיה ובלשכת השר טוענים כבר מחודש אפריל שכל הנתונים יוצגו בהמשך. בכל מקרה, גם אם במשרד האנרגיה או בלשכתו של כ"ץ יחליטו לפרסם עכשיו את כל הנתונים שהובילו להחלטה, מה הערך של הפרסום הזה אחרי שההחלטה התקבלה? נניח שמשרד האנרגיה ביצע טעות חישוב קטנה בהערכות שלו, בתום לב מוחלט, מי יידע להזהיר על כך מראש? ואם הנתונים יתפרסמו ויש בהם טעות, מה כ"ץ יעשה? יבטל את ההחלטה? איך ישראל תיראה בעולם במצב כזה?
ממשרד האנרגיה נמסר: "ההחלטה על מתן אישור היצוא התבססה על ניתוח מקצועי שבוצע במשרד האנרגיה והתשתיות ביחס לביקוש וההיצע של הגז הטבעי בישראל. יתרה מכך, אף שהחלטת הממשלה קבעה כי התנאי ליצוא הינו יצירת ודאות לאספקת גז טבעי למשק עד שנת 2043, החליט המשרד בשל אחריותו לוודא כי נשמר גז טבעי במשק עד לשנת 2048.
ביחס לתחזית הביקוש, זו נגזרה משלושה מרכיבים מרכזיים: תחזיות עדכניות של חברת 'נגה' - האחראית על ניהול משק החשמל בישראל. על גביה הוספו תחזיות המשרד לכניסת משק התחבורה לעידן החשמלי, וכן היקף הביקושים הצפוי לגז טבעי לתעשייה, למסחר ולצרכנים נוספים. ביחס להיצע, קיים מידע זמין שפורסם על ידי החברות במסגרת דיווחים לבורסה. המשרד צפוי לפרסם הערכות מעודכנות בנוגע לביקוש וההיצע במסגרת הוועדה לבחינת מדיניות משק הגז הטבעי בחודשים הקרובים".