סגור
נגיד בנק ישראל אמיר ירון בפאנל בארה"ב
נגיד בנק ישראל אמיר ירון (צילום: Jim WATSON / AFP)

לקראת החלטת הריבית הראשונה לשנת 2024: מה צופים בבנקים הגדולים?

הריבית במשק עומדת כבר חצי שנה על 4.75% בעוד האינפלציה רושמת האטה - עם עלייה שנתית של 3.3% נכון לנובמבר; אך במזרחי טפחות, בלאומי ובפועלים צופים כי בנק ישראל יותיר גם היום את הריבית על כנה; "ההתפתחויות הביטחוניות והפיסקליות" יכתיבו מה יהיה בהחלטות הבאות

בנק ישראל יפרסם את החלטת הריבית הראשונה שלו לשנת 2024 היום בשעה 16:00. הבנק, בראשות הנגיד אמיר ירון, הותיר את הריבית על כנה בהחלטותיו האחרונות כבר יותר מחצי שנה, ובבנקים הגדולים מצפים שגם בהחלטה היום הוא יותיר אותה ברמה של 4.75%. אך הם צופים גם כי בנק ישראל יתחיל בהורדות ריבית כבר ברבעון הראשון הנוכחי, אם כי קצב ההורדות שנוי במחלוקת.
מדד המחירים לצרכן ירד ב-0.3% בנובמבר - כך עלה מנתונים שפרסמה הלמ"ס לפני שבועיים. האנליסטים ציפו לירידה של 0.1%. האינפלציה השנתית ירדה בעקבות כך ל-3.3%. ב-11 החודשים הראשונים של השנה עלו המחירים ב-3.1%. המשמעות היא שאם מדד דצמבר יהיה שלילי (יפורסם בעוד שבועיים), האינפלציה ב-2023 תהיה בתחום היעד הממשלתי, 1%-3%.
רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי, מזרחי-טפחות: "הדעות חלוקות האם הריבית תרד היום ברבע אחוז אם לאו. להערכתי, הנגיד יעדיף להמתין לחודש הבא, לפחות, אם כי לא ניתן לשלול לחלוטין הורדה (אפילו סמלית) כבר היום. עם זאת, לא מדובר בהכרח בסוגיה המרכזית, שכן לאחר שהריבית לא עלתה כלל מאז חודש מאי אשתקד, חזקה עליה שתרד, בקרוב, בין אם היום, בחודש הבא או בתחילת הרבע השני.
"לדעתי, הנושא החשוב יותר הינו מה הלאה. חשוב יותר, בנק ישראל יפרסם היום תחזית כלכלית חדשה, שלישית בתוך 3 חודשים מתוקף הנסיבות ואי הוודאות העצומה. לפני חודש צפה בנק ישראל כי הריבית תרד לרמה של ¾3 עד 4 אחוזים בעוד שנה, קרי 4-3 הורדת של ¼ אחוז מהרמה הנוכחית של ¾4 אחוזים (אלא אם יבצע הורדה של ½ אחוז בדרך).
"את החלטתו אז להותיר את הריבית על כנה הסביר בהתמקדות בייצוב השווקים והפחתת אי הוודאות, לצד יציבות המחירים ותמיכה בפעילות הכלכלית. נאמר כי תוואי הריבית יקבע בהתאם להתפתחות המלחמה ואי הוודאות הנגזרת מכך. אי הוודאות בתחומים הלו טרם פחתה מאז. לכן, תשומת הלב שלי תינתן פחות לעצם השאלה אם הריבית תרד היום, אלא האם תוואי הורדות הריבית המתוכנן להמשך השנה ישתנה בהשוואה לתחזית מהחודש שעבר.
"וחשוב מכך – מאז תחזית זו אושר תקציב מעודכן ל-2023, אך הדיון בתקציב 2024 מתעכב ויש, בלשון המעטה, סימני שאלה האם התקציב יתיישב עם המלצתו של בנק ישראל לתעדף הוצאות, לסמן מסגרת תקציבית ולחסוך כספים חלוקתיים. גם אם הריבית תרד, בסופו של דבר, היום או בחודש הבא, אפשר בהחלט שבנק ישראל יאותת כי המשך התהליך אינו ודאי, יישאר תלוי נתונים ויותנה בהתפתחויות הביטחוניות והפיסקליות.
"השוק יגיב, מן הסתם, די מהר לשורה התחתונה – האם הריבית יורדת כבר היום. אך ההשפעות הכוללות תתבררנה רק לאחר שדברי הנגיד והשלכות התחזית תתבררנה".
דר' גיל מיכאל בפמן כלכלן ראשי, ודודי רזניק אסטרטג ריביות: "בנק ישראל צפוי השבוע להותיר את הריבית ללא שינוי למרות סיבות טובות התומכות בהורדת ריבית. תכנית ההנפקות של משרד האוצר לחודש ינואר מלמדת על צרכי גיוס גבוהים שצפויים להמשיך ולעלות את תלילות העקומים.
"בנק ישראל צפוי להתלבט השבוע בין הורדה ראשונה של הריבית לבין הותרתה תקופה נוספת ללא שינוי. הגורמים התומכים בהורדת ריבית הינם המשך ירידת סביבת האינפלציה לאחרונה וכניסה צפויה לתוך יעד יציבות המחירים בעתיד הקרוב. בנוסף, התחזקות השקל בחודשיים האחרונים לרמה הגבוהה מהרמה טרום המלחמה תומכת אף היא בהורדת ריבית. מנגד, המשך רמת האי וודאות הגבוהה במשק כתוצאה מהלחימה בדרום ובצפון וחוסר הוודאות לגבי המדיניות הפיסקלית של הממשלה בשנה הבאה צפויים לתמוך בהמתנה נוספת של בנק ישראל לפני התחלה של תהליך הורדת ריבית.
"נראה שבהחלטה הקרובה בנק ישראל יעניק משקל רב יותר לגורמים התומכים בהותרת הריבית ללא שינוי, אולם בעתיד יצטרך לתת משקל גדול לירידת האינפלציה ולהתחזקות השקל בהחלטות הריבית, זאת למרות הביקורתיות על ההתנהלות התקציבית וההשפעה של כך על החלטות הריבית בהקשר של "תמהיל המדיניות". ריבית בנק ישראל צפויה לרדת במהלך השנה הקרובה באופן הדרגתי ב כ-100 נקודות בסיס במצטבר, מן הרמה הנוכחית של 4.75% לכ-3.75%. הסיכונים לתחזית האינפלציה ולהפחתת הריבית יכולים להגיע מהתייקרות משמעותית של מחירי המוצרים המיובאים לישראל, היחלשות מחודשת של השקל וגם מן האפשרות של העלאת מיסים עקיפים במהלך השנה הקרובה".
כלכלני בנק הפועלים: "החלטת הריבית היום גבולית, אבל הריבית תפחת כנראה במהלך הרבעון הראשון. הלחץ על בנק ישראל גבוה, זאת לאור נתוני הפעילות הנמוכים וירידת האינפלציה. הפחתה מוקדמת, אם תהיה, עדיין לא מסמנת להערכתנו את המשך הדרך, זאת לאור הסיכונים הגבוהים שהמשק ניצב בפניהם כעת. אנו ממשיכים להעריך שהפחתות הריבית יהיו איטיות יותר מאלו שמגולמות עתה בשוק ההון".