סגור
מונה חשמל דיגיטלי חכם שעון חשמל
מונה חכם (צילום: צביקה טישלר)

רשות החשמל רוצה להגדיל את כמות המונים החכמים

מליאת הרשות תתכנס מחר במטרה לקדם את המהלך, ולפיכך תצטרך לאשר תחילה הליך שימוע ציבורי; התקנת מונים מסוג זה תאפשר ללקוחות לקצר את הליך המעבר לספקי חשמל פרטיים ולהגביר את התחרות בשוק

האם סוף-סוף נוכל "להתנתק" מחברת החשמל ביתר קלות?
מליאת רשות החשמל תתכנס מחר (א') במטרה לקדם שורת החלטות במשק החשמל, ובהן אישור סופי של הפחתת תעריף החשמל בכ-2% עקב ירידת מחירי הפחם בעולם והרחבת פריסת המונים החכמים לכל משקי הבית בישראל. כדי שההחלטה אכן תעבור, צריכה מליאת הרשות לאשר התחלה של הליך שימוע שבו יישמעו הערות הציבור על ההחלטה טרם אישורה.
התקנת המונים החכמים תאפשר ללקוחות לקצר את הליך המעבר לספקי חשמל פרטיים כגון סלקום, פזגז ואלקטרה פאוור ו-HOT, המעניקים הנחה על חשבון החשמל ללקוחות שבוחרים "להתנתק" מחברת החשמל ולהתחבר אליהם. גובה ההנחה הוא 5%-10% בחשבון החשמל. אף שמדובר במעבר "על הנייר" בלבד - שכן גם אלו שיבחרו להתחבר לספקים הפרטיים עדיין יחוברו לרשת של חברת החשמל - המעבר מחייב מונה דיגיטלי ("חכם") המתעד את כמות החשמל שנצרכה בכל שעה במהלך היום. השינוי היחיד הוא שבמקום לשלם את החשבון בסוף החודש לחברת החשמל, החשבון ישולם לאחד הספקים הפרטיים.
חברת החשמל פורסת את המונים החכמים על פי תוכנית שהוכנה מראש, וכיום מחויבת לפרוס כמיליון מונים חכמים בקצב של כ-200 אלף בשנה. לאחרונה החברה החליטה על הכפלת הקצב השנתי, כלומר פריסה של כ-400 אלף מונים במהלך 2023. בישראל יש כ-2.5 מיליון משקי בית, ועד היום חוברו פחות מ-10%. לקוחות פרטיים שירצו לקבל למונה חכם טרם הפריסה העצמאית של חברת החשמל, יוכלו לבקש מהחברה – ולהתקין מונה כזה בעלות של כ-265 שקל (כולל מע"מ) ועם המתנה של חודשיים.
המעבר לספקים פרטיים כיום יכול להימשך כחמישה חודשים וכולל שורת מכשולים בירוקרטיים. הדבר מעכב לקוחות רבים במעבר לספקים הפרטיים. מתוך חמשת החודשים התקנת המונה החכם אורכת כחודשיים. ברשות החשמל הדגישו בעבר כי הם פועלים להפחתת החסמים, ואם אכן תקודם פריסת המונים החכמים – מדובר בצעד משמעותי לקראת התחרות בשוק.