ההסתדרות לבג"ץ: חייבו את המדינה למנות נציגי עובדים לדירקטוריונים
ההסתדרות לבג"ץ: חייבו את המדינה למנות נציגי עובדים לדירקטוריונים
חמש חברות ממשלתיות ממתינות במשך תקופה ארוכה לשרים המעכבים את המינויים לדירקטוריונים
לאחר תקופה ארוכה שבה שורה של חברות ממשלתיות פועלות ללא נציגי עובדים בדירקטוריון, הגישה ההסתדרות עתירה לבג"ץ בבקשה להוציא צו על תנאי במטרה לקדם את המינויים. העתירה הוגשה נגד רשות החברות הממשלתיות, הוועדה לבדיקת מינויים בחברות הממשלתיות, השר לשיתוף פעולה אזורי דודי אמסלם, שרת התחבורה מירי רגב, שר האנרגיה ישראל כץ, חברת תעבורה ימית אשדוד, חברת נגה, חברת החשמל, מקורות ורכבת ישראל.
על פי החוק, חייבת חברה ממשלתית המעסיקה יותר מ־100 עובדים למנות שני נציגים מקרב העובדים לדירקטוריון החברה. עובדי החברה הממשלתית בוחרים שישה מועמדים פוטנציאליים, ומתוכם השרים הממונים על החברה הממשלתית בוחרים שניים.
על פי ההסתדרות, בחברת תעבורה ימית אשדוד התקיימו הבחירות בקרב עובדי החברה לנציגיהם בדירקטוריון כבר בחודש מרץ, אך אלו לא נבחרו. כך גם בחברת ניהול מערכת החשמל נגה, בה התקיימו בחירות העובדים באפריל 2022. לטענת ההסתדרות, מינוי העובדים בחברת נגה מתעכב בוועדה לבדיקת מינויים. בחברת החשמל מכהנת רק נציגת עובדים אחת בדירקטוריון, ענת אורן אלעד, מספטמבר אשתקד, אך שמו של הדירקטור השני, עינב חשאי, טרם אושר בוועדת המינויים.
במקורות וברכבת ישראל יש כרגע נציגי עובדים בדירקטוריון – אך אלו מכהנים כממלאי מקום, ללא השלמת הליך המינוי על ידי השרים.
בפברואר השנה פנו בהסתדרות לשר האוצר (שהיה אחראי על רשות החברות הממשלתיות), שרת התחבורה רגב ושר האנרגיה כץ בבקשה להשלים את הליכי המינוי, אך לטענתם לא קיבלו מענה.
בשמונה השנים האחרונות הגישה ההסתדרות חמש עתירות דומות נגד חברות ממשלתיות שונות. לטענת ההסתדרות, בעקבות העתירות המינויים הושלמו, ולא הגיעו לשלב ההחלטה בבית המשפט העליון. העתירה הנוכחית הוגשה לפני כשבועיים, ורק השבוע אושר הנוסח המתוקן הכולל את החברות הממשלתיות עצמן כמשיבות.
מרשות החברות נמסר: "מינוי דירקטורים עובדי חברות ממשלתיות מצוי בסמכות השרים. רשות החברות קוראת לשרים להשלים את המינויים החסרים". את ההסתדרות מייצגים עורכי הדין יחיאל שמיר (המכהן כיועץ המשפטי של ההסתדרות) ויפתח הלינג מטעם הייעוץ המשפטי בהסתדרות.