"כגופים עסקיים באחריותנו להמשיך להניע את המשק בעתות משבר"
"כגופים עסקיים באחריותנו להמשיך להניע את המשק בעתות משבר"
2023 הסתמנה כשנה בה המשק והכלכלה הישראלית כולה עברו שנה מטלטלת לצד שסע חברתי עמוק.
למרות האתגרים ניכר כי הפרמטרים הכלכליים הציגו נתונים טובים - צמיחה בהיקף של 3.5%, שיעור אבטלה נמוך וגירעון בתוצר של כ-1.5% בלבד, זאת לצד האטה באינפלציה (לאחר ההתפרצות האינפלציונית בשנת 2022) ותנודתיות בשקל ביחס לסל המטבעות. השנה התאפיינה בארץ ובעולם כשנה של מלחמה באינפלציה, שבאה לידי ביטוי בהעלאת הריבית. למרות זאת, השווקים הפיננסיים בחו"ל הניבו תשואות מצוינות למשקיעים, בהשפעת הציפיה ל-Soft Landing בכלכלה האמריקאית לצד מגמת הפחתות ריבית על-ידי הבנק המרכזי האמריקאי החל מהרבעון השני של השנה.
עם פרוץ אירועי ה-7 לאוקטובר, נכנסה מדינת ישראל למלחמה כוללת והמשק נכנס לקיפאון, שבא לידי ביטוי בירידה בצריכה הפרטית, גידול בגירעון ובתוצר וכן עליה בשיעור האבטלה.
כנס הפיננסים 2024 ייערך ב-25 בינואר. לפרטים נוספים לחצו כאן
כגופים עסקיים, באחריותנו להמשיך ולהניע את המשק והכלכלה בעתות משבר – לשמור על עובדי החברה ולהימנע מהוצאה לחל"ת ככל שניתן, לשמור ולתמוך בעסקים, בפרט הקטנים, וכן לשמור על חוסנה של החברה הישראלית כולה.
שנת 2024 נפתחת עם הרבה סימני שאלה – כמה זמן תימשך המלחמה ובאיזה היקף, מה תהיינה ההשלכות על דירוג המדינה, האם יתקיימו בחירות לכנסת ועוד. ההורדה הצפויה בריבית תפחית את הוצאות המימון של החברות, אך העלייה הצפויה בתקציב הביטחון צפויה להגדיל את החוב הציבורי ולהאט את מגמת הירידה באינפלציה.
חברות הביטוח הגדולות בישראל מנהלות תיק השקעות בהיקף של מעל טריליון שקל בתחומי ביטוחי המנהלים, הפנסיה והגמל, ותוצאותיהן מושפעות מאוד משוק ההון. תוצאות הרבעון השלישי לשנת 2023 הושפעו מהירידות בשוק ההון - חברות עם חשיפה נמוכה לשווקים הפיננסיים הציגו תוצאות עודפות בהשוואה לחברות אשר להן תלות רבה בשוק ההון. ברבעון הרביעי המגמה התהפכה ושוק ההון הניב תשואות חיוביות. בשל כך, אנו עדים למגמה של חברות הביטוח בחיפוש השקעות שיגבירו את גיוון ופיזור מקורות הרווח לתחומים נוספים.
עד לפרוץ אירועי 7 באוקטובר, הושפע שוק האג"ח המקומי מהתפתחות התשואות בארה"ב וממדיניות הריבית של בנק ישראל. עם פרוץ המלחמה התגברה התנודתיות בשל עליה בפרמיית הסיכון של מדינת ישראל, ולאחר מכן התפתחו ציפיות להפחתת ריבית. בתחילת השנה הנוכחית השוק מתמחר אופטימיות לגבי קצב הפחתות הריבית, ולכן צפויה תנודתיות כתגובה לכל אירוע שיטיל ספק בהנחות השוק מול הנתונים וההתרחשויות בפועל.
מניתוח תיק ההשקעות של חברות הביטוח ניתן לראות שחלק משמעותי מושקע בתיק האג"ח הממשלתי והקונצרני, ובשנת 2024 לתיקי האג"ח יהיה משקל משמעותי בתשואות וברווחיות החברות, זאת בהשפעת הורדת הריבית הצפויה. מאידך, יש לקחת בחשבון שירידה בריבית מגדילה את העתודות האקטואריות ומהווה אפקט מקזז לרווחים מהשקעות בתיק האג"ח. יש לציין שעיתוי ההשפעה ההפוכה הזאת על דוח רווח והפסד לא תמיד מתואם, מאחר ושוק ההון מגלם בתשואות הגלומות ציפייה להורדת הריבית, לעיתים מראש, והעתודות האקטואריות מחושבות בהדרגה, בכל רבעון, במסגרת הדוחות הכספיים.
סוגיה נוספת - הרפורמה בביטוחי הבריאות הפרטיים בישראל נכנסה לתוקפה ברבעון הרביעי של 2023, במטרה להגביר את השימוש במערכת הציבורית וקופות החולים. השאלה שתיבחן במהלך 2024 האם למערכת הרפואית הציבורית ישנה היכולת לתת את השירות הנדרש לציבור כה גדול.
עם הפנים ל-2024 ובנימה אופטימית, יש לזכור מניסיון העבר, שאחרי מלחמה עשויה להיות התאוששות חדה בכלכלה. גם השווקים הפיננסיים בארץ, אשר כעת מתמחרים במידה מסוימת את החשש מהשפעות המלחמה, צפויים להגיב באופן חיובי כאשר היא תסתיים, והפערים שנפתחו בין שוק המניות בישראל למדדי המניות בעולם עשויים להצטמצם, לטובת השוק הישראלי. על כולנו, הגופים העסקיים לצד הגופים הממשלתיים, להמשיך ולפעול למען חוסנה של הכלכלה והחברה הישראלית.
שרון רייך הוא מנכ"ל איילון ביטוח