בלעדיחברי ועדת הכספים דורשים מגפני לקיים דיון בשקיפות התקציב: "נאלצים להסתמך על שמועות"
בלעדי
חברי ועדת הכספים דורשים מגפני לקיים דיון בשקיפות התקציב: "נאלצים להסתמך על שמועות"
שבעה ח"כים בוועדת הכספים, המהווים שליש מחברי הוועדה, פנו ליו"ר בטענה כי הוגשו להם נתונים חלקיים על התקציב, מה שלא מאפשר להם לקיים פיקוח פרלמנטרי אמיתי עליו. לפי תקנון הכנסת, גפני מחויב להיעתר לבקשה. ח"כ נעמה לזימי, יוזמת הפנייה: "הכנסת אינה חותמת גומי"
ח"כ נעמה לזימי (העבודה) החתימה שישה ח"כים נוספים בוועדת הכספים בדרישה מהיו"ר, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), לקיים דיון בנגישות ושקיפות נתוני התקציב לחברי הכנסת. לפי תקנון הכנסת, ברגע ששליש מחברי ועדה דורש במכתב לקיים דיון בה בנושא כלשהו, על היו"ר להיעתר לבקשה ולקיימו בדחיפות.
לזימי אמרה כי "כבר מספר חודשים אנו מנהלים מאבק למען שקיפות ונגישות נתוני התקציב והעובדה שהסתירו ומסתירים מידע באופן שיטתי מחברי הכנסת. כעת בתקציב 2024 הוגשו לנו נתונים חלקיים בלבד באופן בלתי מתקבל על הדעת. במצב הדברים הנוכחי, לא ניתן לקיים פיקוח פרלמנטרי אמיתי על התקציב, ולחברי הכנסת לא ניתן פירוט והסבר מספק לשינויים בו. הדבר הזה יוצר סיטואציה אבסורדית בה חברי הכנסת נאלצים להסתמך על שמועות והדלפות על מנת לאתר קיצוצים ותוספות בתקציב.
"לא ניתן להשלים עם הדריסה החוזרת ונשנית הזו של הממשלה את חברי הכנסת. הכנסת היא לא חותמת גומי, ומחובתנו כנבחרי ציבור לקבל את כלל המידע על מנת לבצע פיקוח פרלמנטרי אפקטיבי ויעיל למען הציבור. לכן הגשתי יחד עם שליש מחברי ועדת כספים בקשה לקיום דיון בנושא, שמחייבת את יושב הראש לקיימה בטווח זמנים סביר".
במכתב אל גפני מציינים הח"כים כי "ביום 5.2.24, הוגש לכנסת תקציב המדינה הנוסף לשנת 2024 יחד עם התכנית המאזנת של הממשלה, כמתחייב בחוק יסודות התקציב. התקציב הנוסף הוגש עם מסמכים נלווים מעטים שמקשים מאוד על חברי הכנסת לבצע את עבודתם. לפי הקבוע בחוק יסוד: משק המדינה וחוק יסודות התקציב, ועל פי סדרי החקיקה הנהוגים של חוק התקציב השנתי, להצעת חוק התקציב יש לצרף מספר מסמכים נלווים: תכנית התקציב הרב שנתית, הפרקים המילוליים ("הספר הכחול") ופירוט התקציב לתקנות ("הספר הירוק"). למרות זאת, הוגשו לכנסת יחד עם התקציב הנוסף לשנת 2024 רק התכנית הרב שנתית וכן ספר כחול מצומצם מאוד".
לכך מתווספת העובדה ש"הממשלה פגעה ביכולת הכנסת לפקח על התקציב כבר בתקציב הנוסף לשנת 2023, שם לא הגישה כלל מסמכים נלווים, ובכך פגעה אנושות ביכולתנו לבצע את עבודתנו הפרלמנטרית. הממשלה לא הגישה דו"ח הפרשים בזמן הקבוע בחוק יסוד משק המדינה, דבר שלמעשה עיוור את עיני חברי הכנסת בדיוני התקציב. הגשת דו"ח ההפרשים נקבעה כחלק מהאפשרות להגיש תקציב דו-שנתי, דבר שלכשעצמו הוא בעייתי מבחינת פיקוח פרלמנטרי. למרות זאת, משרד האוצר והממשלה התעכבו בהגשת הדו"ח ופגעו שוב ושוב בעבודת חברי הכנסת".
"למותר לציין כי מדובר במצב שלא ניתן להשלים עימו", כתבו הח"כים. "אנו דורשים לקבל מסמכים מפורטים המסבירים על הצעת התקציב, כפי שבוצע בכל הגשת תקציבי עבר על מנת שנוכל לבצע עבודה פרלמנטרית ראויה שמשרתת את הציבור".
על הפנייה שיזמה לזימי חתמו הח"כים אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי), ולדימיר בליאק ומיכל שיר (יש עתיד), אחמד טיבי (תע"ל) , עאידה תומא סלימאן (חד"ש) ואימאן חטיב יאסין (רע"מ).
לפני כשבועיים עתרה לבג"ץ קרן ברל כצנלסון יחד עם שישה חברי כנסת בדרישה להורות לממשלה להגיש את כל מסמכי התקציב, כפי שדורש החוק והנוהג המקובל עד כה. הממונה על ייצוג הכנסת בערכאות משפטיות, עו"ד יצחק ברט, הודיע לבג"ץ כי הוא מקבל את הדרישה להגיש את מספרי התקציב המלאים שטרם הוגשו, זאת משום שהם מספקים את השקיפות ההכרחית מבחינת הכנסת לפקח על תוכניות הממשלה.