סגור

התמלוגים שמשולמים למדינה מהגז הטבעי עדיין נמוכים מהציפיות

התמלוגים ששולמו למדינה הסתכמו ב-1.27 מיליארד שקל ב-2021. מדובר אמנם בעלייה של 15% לעומת 2020, ו"בשיא חדש בגביית תמלוגים מאוצרות הטבע", אך משרד האנרגיה קיווה בעבר שהתמלוגים יכניסו 1.5 מיליארד שקל כבר ב-2020; הסכומים נמוכים יותר בשל הירידה במחירי הגז ובשער הדולר. שרת האנרגיה: "ההכנסות גדלות והולכות, וכך גם הרווח של הציבור הישראלי"

ייקח כנראה עוד הרבה מאוד זמן עד שאזרחי ישראל יזכו ליהנות מ"מאות מיליארדי השקלים" שהובטחו בעבר מהגז. לפי נתונים שמפרסם היום (ב') משרד האנרגיה עולה שהתמלוגים המשולמים למדינה עדיין נמוכים מהציפיות שניתנו ב-2020.


מהנתונים עולה כי משרד האנרגיה גבה בשנת 2021 למעלה ממיליארד ורבע שקל מתמלוגי הגז הטבעי והמחצבים. על פי דו"ח ההכנסות שפרסם היום (ב') אגף תמלוגים, חשבונאות וכלכלה במשרד האנרגיה, בשנת 2021 נרשמו הכנסות של 1.274 מיליארד שקל מתמלוגי הגז טבעי, הנפט והמחצבים ומאגרות. מדובר בעלייה של 15.3% לעומת ההכנסות בשנת 2020, שהסתכמו ב- 1.105 מיליארד שקל.
במשרד האנרגיה ציינו שמדובר ב"שיא חדש בגביית תמלוגים מאוצרות הטבע". יחד עם זאת, יש לזכור שהיקף הגבייה נמוך משמעותית מהתחזיות שהיו רק לפני שנים אחדות. כך, ב-2020 התחזית של משרד האנרגיה היתה לגבייה של 1.5 מיליארד שקל. בסופו של דבר הגבייה הסתכמה ב-1.1 מיליארד שקל שהם 27% פחות. הפער בין התחזית לגבייה בפועל הוסבר אז בירידת מחירי הגז הטבעי וירידה בשער הדולר.
לפי הערכת משרד האנרגיה, גם בסוף השנה הנוכחית לא יירשמו הכנסות של 1.5 מיליארד שקל, אלא האומדן ל-2022 הוא שההכנסות מתמלוגים ואגרות יסתכמו ב-1.36 מיליארד שקל.

מחירי הגז ממאגר תמר ירדו ב-9.3%

עבור הגז משלמות שותפויות הגז שלושה סוגים של תשלומים: הראשון הוא מס חברות רגיל, כמו כל חברה אחרת; השני הוא תמלוגים למינהל אוצרות הטבע במשרד האנרגיה, וזאת עבור עצם הפקת הגז שכן הגז שייך לציבור; התשלום השלישי הוא מס על רווחי יתר (היטל ששינסקי), שעל בסיסו תקום קרן העושר. הקרן תקום רק בעת שיהיו בקופתה מעל 1 מיליארד שקל חלוטים.

2 צפייה בגלריה
מאגר תמר
מאגר תמר
האסדה במאגר תמר
(אלבטרוס)

על פי דו"ח התמלוגים, עיקר ההכנסות מתמלוגי הגז הטבעי, כ-709 מיליון שקל, מקורם בגז הטבעי ממאגר "לווייתן", מהפקה של כ-10.81 BCM (מיליארד מטר מעוקב) גז טבעי. ההכנסות מלווייתן עלו משמעותית לעומת 2020, וזאת בשל הגידול בכמות הגז המופק.
ההכנסות ממאגר "תמר" הסתכמו בשנה החולפת ב-522 מיליון שקל, מהפקה של כ-8.69 BCM. מדובר בקיטון בהכנסות לעומת 2020, אז הופקו 8.27 BCM וההכנסות מתמלוגים הסתכמו ב-591 מיליון שקל. בדו"ח מוסברת הירידה בתמלוגים מתמר כתוצאה מהירידה המשמעותית במחירי המכירה למשק המקומי לעומת שנה קודמת, לאור התפתחות התחרות במשק הגז ובשער החליפין של הדולר. בנוסף נטען בדו"ח כי במאי 2021 הופסקה ההפקה ממאגר תמר עקב מבצע "שומר החומות" למשך 10 ימים, ובתקופה זו הוגברה ההפקה ממאגר לווייתן.
מהדו"ח עולה כי מחיר הגז הממוצע המשוקלל ליחידת חום שהופקה ממאגר תמר ב-2021 היה 4.66 דולר, לעומת 5.14 דולר בשנת 2020. ירידה של 9.3%.

2 צפייה בגלריה
לווייתן לוויתן לויתן אסדה אסדת קידוח גז טבעי 2
לווייתן לוויתן לויתן אסדה אסדת קידוח גז טבעי 2
האסדה במאגר הגז הטבעי לווייתן
(צילום: אלבטרוס)

בנוסף לתמלוגי הגז הטבעי, נרשמו ב-2021 הכנסות מתמלוגי מחצבים בסך של כ-36.51 מיליון שקל.
שרת האנרגיה, קארין אלהרר מסרה: "דו"ח התמלוגים מציג, שוב, את חשיבות הגז הטבעי למשק הישראלי, גם בהיבט הכלכלי. ההכנסות גדלות והולכות, וכך גם הרווח של הציבור הישראלי. כשליש מההכנסות נשענות על הייצוא, שמאפשר לנו קשר חדש וחזק עם המדינות השכנות שלנו, ובשנה הקרובה, בהתאם להסכם שחתמתי, נגדיל את כמות הגז הטבעי למצרים, תוך שמירה על הכמות הדרושה למשק המקומי. אמשיך לחזק את הקשר האסטרטגי-כלכלי הזה, אשר מניב לנו תשואה הולכת וגדלה"