בג"ץ רומז שיאפשר לחלק כרטיסי מזון השנה למעוטי יכולת; ב-2024 ייבדקו הקריטריונים מחדש
בג"ץ רומז שיאפשר לחלק כרטיסי מזון השנה למעוטי יכולת; ב-2024 ייבדקו הקריטריונים מחדש
המשנה לנשיאה פוגלמן: "זו רכבת מאוד מתקדמת של סיוע לציבור נזקק". עם זאת הבהירו השופטים שהחלוקה ב-2024 תתקיים רק לאחר ביקורת שיפוטית על הקריטריונים ויש בעיה בקריטריון ההנחה בארנונה
שופטי בג"ץ רומזים שיאפשרו השנה את חלוקת כרטיסי המזון המזוהים עם יו"ר ש"ס ח"כ אריה דרעי. זאת כשהם מבהירים שבשנה הבאה יבדקו היטב את הקריטריונים לחלוקת כרטיסי המזון. המשנה לנשיאה עוזי פוגלמן אמר בפתיחת הדיון על כרטיסי המזון ש"צריך להפריד בין 2023 שזו רכבת מאוד מתקדמת של סיוע לציבור נזקק מ-2024. כרגע אנחנו בפני מעשה עשוי שאומרים לנו שאנחנו עוצרים סיוע לאנשים מעוטי יכולת. אנחנו לפני החגים. האוכלוסייה הזאת, אחרי שיפור הקריטריונים, היא כן אוכלוסייה נזקקת". השופטת דפנה ברק-ארז אמרה ש"ספק אם אפשר לעשות משהו לגבי 2023". היא העלתה אפשרות של השארת סכום מסוים בצד לתיקון עיוותים.
פוגלמן הבהיר ש"ב-2024 אנחנו צפויים לבחון את הקריטריונים בכובד ראש. אנחנו רוצים לראות שב-2024 דברים יועמדו על תיקונם". הוא הבהיר שב-2024 בג"ץ ידרוש לוח זמנים "שיאפשר ביקורת שיפוטית הולמת". השופטת ברק ארז אמרה ש"כל החלטה שלא תתקבל צריך שיהיה זמן לבצע אותה אחרי בקרה". בין היתר הבהיר ש"יש ממש בהנחה שהארנונה לא צריכה לקבוע", מה שעשוי לשנות בעתיד את כל אופן חלוקת הכרטיסים. השופטת יעל וילנר אמרה ש"אי אפשר להתעלם מכך שלקריטריון ההנחה בארנונה נוספו עוד קריטריונים שמתייחסים לאוכלוסייה מגוונת". עמדת השופטים נוחה מאוד לש"ס בטווח הקצר משום שתאפשר להשתשמש בחלוקת הכרטיסים בבחירות הקרובות לרשויות המקומיות.
הדברים נאמרו בתחילת הדיון בשתי העתירות של התנועה לאיכות השילטון ועמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון נגד הקריטריונים לחלוקת כרטיסי המזון. במסגרת הכספים הקואליציוניים קיבל דרעי מיליארד שקל לחלוקת כרטיסי מזון באמצעות משרד הפנים, כך שלמרות שהמשרד המטפל בעוני הוא משרד הרווחה, הכרטיסים יחולקו דרך משרד הפנים. הכוונה של ש"ס היא לחלק 400 מיליון שקל במהלך החגים הקרובים ואחריהם ועוד שתי פעימות של 300 מיליון שקל בשתי תקופות החגים ב-2024. השאיפה של ש"ס היא לתת 300 שקל בכל פעימת חלוקה להורה ו-225 לכל ילד עד 8 ילדים.
הקריטריון העיקרי לחלוקת הכספים הוא קבלת הנחה של 70% בארנונה, קריטריון שמעניק העדפה ברורה למשפחות חרדיות בכלל ולמשפחות אברכים בפרט. רק 14% מהמשפחות הנמצאות בחוסר ביטחון תזונתי חמור (רעב) עומדות בקריטריון. בעקבות הביקורת הקשה נוספו שורת אוכלוסיות למקבלי הכרטיסים. קשישים מקבלי השלמת הכנסה מהביטוח הלאומי יקבלו אוטומטית בלי להגיש בקשה. הדבר יוסיף 55 אלף משקי בית ל-335 אלף שקיבלו בקורונה.
כן יקבלו 3,000 נכים ניצולי שואה, 11 אלף נשים שמקבלות מזונות מהביטוח הלאומי ו- 46 אלף משפחות מקבלות הבטחת הכנסה מהביטוח הלאומי. אלא שמקבלי הקצבאות מהביטוח הלאומי יקבלו קצבאות עבור עד 2 ילדים בעוד מקבלי ההנחות יכולים לקבל עד 8. בנוסף מקבלי הבטחת הכנסה יקבלו רק 50% מסכום הקצבה.
בעקבות העתירות של חדו"ש והתנועה לאיכות השילטון הוציאו השופטים צו ביניים שעצר את חלוקת הכרטיסים עד לדיון היום. הם ספגו ביקורת קשה על אטימות לב כביכול. גם אם יאפשרו כצפוי את החלוקה צפוי שרק עד חמישית מהזכאים יקבלו את הכסף עד ראש השנה. מדובר במי שקיבלו כרטיסים בימי משבר הקורונה והם תקינים. להם ניתן יהיה להזין את הכסף. לפי תשובת המדינה לבג"ץ 85% מהזכאים צפויים לקבל את הכסף עד סוף השנה ועוד 15% רק בתחילת השנה הבאה.