נפוטיזם ברבנות הראשית: הרבנים ימנו נציגים לגוף הבוחר אף שהאחים שלהם מתמודדים
נפוטיזם ברבנות הראשית: הרבנים ימנו נציגים לגוף הבוחר אף שהאחים שלהם מתמודדים
האחים של הרבנים הראשיים דוד לאו ויצחק יוסף צפויים להתמודד לראשות הרבנות בבחירות שייערכו החודש. האבסורד: הרבנים הראשיים ממנים 7% מהגוף שיבחר את מחליפיהם. פנייה ליועמ"שית: למנות נציגים שאין להם ניגוד עניינים
הרבנים הראשיים ימנו 10 חברים לגוף הבוחר לרבנות הראשית אף שהאחים של שניהם, וכן קרובי משפחה נוספים, צפויים להתמודד על תפקיד הרב הראשי. הסיבוך הזה הוא חלק ממערך הנפוטיזם שמאפיין את מערכת הרבנות הראשית.
הבחירות לרבנות הראשית צריכות להיערך עד סוף החודש. על פי החוק, הגוף הבוחר את הרבנים הראשיים כולל 150 חברים – 70 מהם נציגי ציבור ו־80 רבנים. 70 מהרבנים החברים בגוף הבוחר מצורפים אליו באופן אוטומטי בשל תפקידם – רבני הרשויות המקומיות הגדולות, דיינים ותיקים וכו'. עשרת הרבנים הנותרים בגוף הבוחר מתמנים על ידי הרבנים הראשיים המכהנים, בהתייעצות עם השר לשירותי דת ובאישור הממשלה. בין הצפויים להתמודד לרבנים ראשיים: חבר מועצת חכמי התורה של ש"ס הרב דוד יוסף, שהוא אחיו של הרב הראשי הספרדי יצחק יוסף ובנו של הרב הראשי לשעבר עובדיה יוסף; הרב משה חיים לאו, אחיו של הרב הראשי האשכנזי דוד לאו ובנו של הרב הראשי לשעבר ישראל לאו; והרב הספרדי של באר שבע יהודה דרעי, אחיו של יו"ר ש"ס אריה דרעי ומחותנו של הרב יצחק יוסף.
נפוטיזם צפוי גם בסבב המינויים הקרוב לדיינים בו צפוי דיל בין ש"ס לציונות הדתית. בין השמות המוזכרים: הרב אלקנה סננס שהוא חתנו של יו"ר ש"ס אריה דרעי, והרב אברהם דרעי שהוא אחיינו של אריה דרעי ובנו של רב העיר באר שבע.
לדברי עו"ד אוהד ויגלר, מנהל המחלקה למדיניות ציבורית בארגון עתים שפועל לשיפור שירותי הדת, "הפוליטיזציה של הגוף הבוחר היא סוד גלוי". בדיון בוועדת החוקה של הכנסת בפברואר אמר יו"ר הוועדה ח"כ שמחה רוטמן: "מן המפורסמות הוא שאיש לא מבין את הפוליטיקה של הגוף הבוחר". על כך השיב לו מנכ"ל המשרד לשירותי דת יהודה אבידן: "אנחנו מבינים".
במכתב ליועמ"שית כותב ויגלר: "נציגי הרבנים הראשיים באסיפה הם עושי דברם של שולחיהם. לא ניתן לקבל מצב שבו הרבנים הראשיים מקבלים, הלכה למעשה, קולות שילכו לטובת קרובי משפחתם. קשה לראות גוף מינהלי אחר שקיים בו בצורה ברורה כל כך חשד לניגוד עניינים בשל מינויי קרובים".
את המצב מסבכת העובדה שהסמכות של הרבנים הראשיים למנות חברים לגוף הבוחר קבועה בחוק. ויגלר מציע לפתור זאת באחת מכמה דרכים: הפחתת מספר חברי הגוף הבוחר, בחירת הנציגים על ידי דמות שלישית שתהיה מקובלת על הרבנים הראשיים או אישור הנציגים על ידי הייעוץ המשפטי לממשלה.
מנכ"ל המשרד לשירותי דת יהודה אבידן מסר בתגובה: "יש חוק ואנחנו נעבוד על פי החוק".