בדיקהאלפים כבר החליטו: "לא נתנדב למילואים אם החקיקה תימשך"
בדיקה
אלפים כבר החליטו: "לא נתנדב למילואים אם החקיקה תימשך"
בוגרי יחידות התנדבותיות מאיימים לא להתייצב למילואים אם קידום ההפיכה המשטרית יימשך וזכו לתמיכה מיעלון, חלוץ ודיסקין. הטייסים שגרמו לגלנט לקרוא לעצירת החקיקה בסיבוב הקודם לא החליטו אם לנקוט צעד דומה
כמו בשידור חוזר, שוב הממשלה מקדמת את ההפיכה המשטרית ומקבלת בתגובה שטף של הצהרות מצד מילואימניקים שמודיעים כי יפסיקו לשרת במידה שהחקיקה תקודם. רק שהפעם במקום ששר הביטחון יואב גלנט ייצא נגד קידום החקיקה - הוא יוצא נגד המילואימניקים שמסרבים לשתף עמה פעולה.
בפעם שעברה מה שככל הנראה "שבר" את שר הביטחון גלנט והוביל לדרישתו לעצור את החקיקה (ואז לפיטוריו) היתה הצהרתם של טייסי קרב מטייסת 69 כי יפסיקו להתייצב לאימוני מילואים. בסבב הנוכחי עוד לא יצאה הצהרה כזאת, ובינתיים הטייסים והנווטים במיל' מתלבטים לגבי המשך צעדיהם וסביר להניח שבקרוב יהיו התפתחויות נוספות בנושא. ברקע, על הטייסים מופעלים לחצים מכל הכיוונים ובמקביל לקריאות של גלנט וחברי הממשלה אתמול יצא מכתב שעליו חתומים מאות אנשי צוות אוויר וביניהם הרמטכ"ל לשעבר דן חלוץ שעודדו את הטייסים להשעות את התנדבותם במחאה.
אבל למרות שמחאת הטייסים היא אולי האפקטיבית ביותר על חברי הממשלה ועל צמרת המטכ"ל, היא ממש לא היחידה. מחאות המילואימניקים השונות מרוכזות ביחידות ההתנדבותיות ששירות המילואים בהם אינו חובה, ולכן אי־התייצבות בהם היא חוקית ואינה מוגדרת כסרבנות. ההבדל הדק הזה הוביל גם “ביטחוניסטים” דוגמת הרמטכ”ל לשעבר משה יעלון וראש השב”כ לשעבר יובל דיסקין לתמוך באי־התנדבות, והאחרון אף הצהיר השבוע כי “אני ששלחתי לוחמים ולוחמות לסכן את חייהם באינספור מבצעים סבור שהגיעה העת להחליט מיידית על השעיית ההתנדבות למילואים”.
אחד הגורמים המיליטנטיים ביותר במערך המילואים בכל הקשור להתנגדות למחאה הוא יוצאי מערך המבצעים המיוחדים (המ"מ) והסייבר ההתקפי באגף המודיעין. אנשי המ"מ מגיבים באופן תדיר להתפתחויות הפוליטיות ויוצאים גם נגד אמירות שלטענתם נתפסות כפשרניות מצד ראשי האופוזיציה, דוגמת יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ. נכון לעכשיו, יש כ־950 יוצאי מ"מ שהפסיקו להתנדב למילואים כנגד צעדים שלטענתם יובילו להרס הדמוקרטיה בישראל. בתחילת השבוע הצטרפו אליהם מאות מבוגרי יחידת תלפיות שהודיעו גם הם על הפסקת התנדבותם בשירות המילואים ובוגרי יחידת המודיעין החזותי 9900. גם כ־1,100 בוגרי יחידת 8200 באמ"ן הודיעו בתחילת החודש כי הם יפסיקו להתנדב למילואים במידה והחקיקה תימשך.
יותם הוא מילואימניק במערך הסייבר ההתקפי. בשיחה עם "כלכליסט" הוא טוען כי אחד החששות המרכזיים שלו ושל אחרים הוא שממשלה נטולת רסן תשתמש בכלי הריגול שהוא וחבריו ליחידה מפתחים כנגד אזרחים. "חונכתי על זה שדברים נוראיים קורים כששותקים, זה מה שמלמדים במערכת החינוך הישראלית", הוא אומר, "הממשלה הזו חותרת באופן מובהק מאוד לכיוון של ביטול שלטון החוק וכינון מדינה עבריינית שמעודדת פגיעה פיזית באזרחים שמתנגדים לה. בנקודה הזו אתה מבין שיש פה סכנה אמיתית לדיקטטורה. אנחנו מגנים על המדינה שלנו ועושים מעשה פטריוטי”.
לפני כשבועיים נעשתה פנייה מצד כ־300 רופאים במיל' לשר הביטחון ולרמטכ”ל הרצי הלוי וגם הם הודיעו כי יפסיקו את שירותם במידה וחקיקת ההפיכה המשטרית תימשך. "לא נוכל להמשיך להתנדב לשירות כשאנחנו רואים כיצד פוגעים בחוזה הבסיסי בינינו ובין המדינה. אם תעבור חקיקה שתשאיר את השמירה על זכויות אדם לרצונה הטוב של הרשות המבצעת, לא נוכל להניח שהפקודות שנקבל אכן מביאות בחשבון היבטים אתיים ואנושיים קריטיים שהם חלק מעבודתנו ותפיסת עולמנו כרופאים". כתבו אז במכתב.
אחד החתומים על המכתב הוא עופר, קרדיולוג ממרכז הארץ המשרת במילואים כרופא בלשכת הגיוס. בשיחה עם "כלכליסט" אמר עופר כי היוזמה התחילה עוד בסבב הקודם של החקיקה, "יש כאלה שהפסיקו לשרת כבר אז, יש כאלה שמסיימים בימים אלו ויש כאלה שמחכים לקריאה לשלישית. אני עצמי הפסקתי לעשות מילואים וחזרתי בזמן ההידברות. עכשיו הודעתי שאני לא אגיע". במענה לשאלה אם צריך "לשבור את הכלים" כאשר מקדמים רק את צמצום עילת הסבירות, ענה עופר כי הסיבה היא שחברי הקואליציה עצמם אומרים שזו לא רק עילת הסבירות וכי כל חקיקת ההפיכה המשטרית על הפרק: "נחסכה ממני הדילמה, כי הם אומרים שהם ממשיכים עד הסוף. בדיקטטורה לא משרתים ואין צבא מילואים".
עופר מתייחס גם לקריאות מצד הצבא כי תופעת האי־התייצבות והסרבנות אינה מורגשת בשטח: "קראתי איזה ריאיון עם קצין רפואה ראשי שאמר שהוא לא מכיר אי־התייצבות של רופאים. יש לנו קבוצה של 400 רופאי מילואים, רופאים שבאים לעשות מילואים ביחידות השונות רואים ירידה משמעותית. הם אומרים שאין אי־התייצבות? אנחנו הרופאים שבשטח רואים שאחוז ההתייצבות בכל מערך הצבא ירד. או שהם כמו הצבא של פוטין שאומר מה שפוטין רוצה לשמוע או שהם עיוורים”.
אחד המוקדים בהם השיח סביב ההפיכה המשטרית נהפך לנפיץ במיוחד הוא אצל לוחמי היחידות המיוחדות. בשבוע האחרון פורסמו מכתבים של כמאה בוגרי יחידת אגוז (גילוי נאות: הח"מ שירת ביחידה) וכ־400 בוגרי השייטת שמצהירים גם הם כי לא ימשיכו לשרת במידה והחקיקה האנטי־דמוקרטית תימשך.
בשיחה עם "כלכליסט" יצא א', סטארטאפיסט ולוחם בשייטת במיל' נגד שר הביטחון גלנט שיצא בקריאה נגד סרבנות. "גלנט גרם לנזק אדיר לצבא. לפני שלושה חודשים הוא לקח אחריות ואמר בקולו שלו שהחקיקה קורעת את העם והצבא וקרא לעצור את החקיקה. לא השתנה כלום בשלושה חודשים האלה ופתאום החקיקה לא אשמה אלא המילואימניקים, הוא העביר את האשמה למילואימניקים".
א' מוסיף שגלנט ברח מאחריות ו"זרק את התפוח האדמה הלוהט" למפקדים הבכירים בצבא והכניס אותם למצב בלתי אפשרי. "אנחנו מחזירים את האחריות חזרה לגלנט", המשיך א', "הוא שר הביטחון, הוא מקבל על זה כסף, זה תפקיד חייו ועכשיו הוא השתפן והפנה לנו גב. אם הוא לא מסוגל אז שיתפטר. לקרוא לנו סרבנים זה דרגה אחת מעל מלקרוא לנו בוגדים, להגיד שאנחנו מכניסים פוליטיקה לצבא זה לבזות אותנו. גלנט הסית נגד החיילים שלו, נגד האחוזים הבודדים שעושים מילואים".
ביחידת אגוז שליחת המכתב נגד ההפיכה המשטרית הובילה לתגובת נגד מצד מאות לוחמים אחרים ביחידה ששלחו מכתב בו כתבו כי "הם מתנגדים לסרבנות" וכי "נלקח מאיתנו שמנו על ידי מתי מעט". הוויכוח חושף מעט מהטפח מהמתחולל בתוך צוותי המילואים, כאשר הקיטוב הפוליטי החריג בעם נכנס גם לתוך קבוצות הוואטסאפ וליחסים בין הלוחמים.
אסטרטגיית ההתמודדות של צה”ל בכל הקשור לאי־התייצבות המילואימניקים היא העברת האחריות למפקדים הזוטרים, והתמודדות עם כל מקרה לגופו. בצה”ל סבורים כי ישנו פער בין הצהרות למעשים בכל הקשור לאי־התייצבות, ושחלק ניכר מהמצהירים יגיעו לשרת אם יהיה צורך מבצעי אמיתי. עם זאת, גם בצה”ל מודים כי נקודת התורפה שלהם היא בחיל האוויר ואצל הטייסים והנווטים, שם הצבא נשען באופן מוחלט על מערך המילואים. ההערכה היא שכל עוד האיומים לא יתממשו אז הרמטכ”ל יימנע ככל שניתן מלהתייחס להליכי החקיקה.
מצה”ל נמסר: “הדברים המרכזיים שעומדים לנגד עינינו הם שמירה על כשירות צה”ל ועל לכידותו, וכמו כן נכון לשלב זה שיעור ההתייצבות למילואים נמצא במגמה יציבה”.