דו"ח היציבות של בנק ישראל: המערכת הפיננסית עמידה, אך הסיכון עדיין גבוה
דו"ח היציבות של בנק ישראל: המערכת הפיננסית עמידה, אך הסיכון עדיין גבוה
המחיר של המלחמה: פרמיית הסיכון של ישראל עלתה, הריבית הריאלית על החוב בשיא של עשור; מדדי המניות בת"א נחלשים ביחס לעולם. כמו כן, הבנק מתריע על ריכוז סיכון בענף הנדל"ן: פיגורים בהחזרי חובות בענף הבינוי ושליש מאג"ח החברות מרוכז בנדל"ן
בנק ישראל פירסם היום את דו"ח היציבות הפיננסית למחצית הראשונה של שנת 2024, הבנק הותיר את רמת הסיכון למערכת הפיננסית ברמה 'גבוהה', אך במקביל מציין כי המערכת הפיננסית בישראל מגלה 'עמידות רבה' מאז פרוץ המלחמה. הערכת הסיכון הפיננסי מורכבת משלושה חלקים, ערוץ המאקרו שדן בפעילות הכלכלית והממשלתית של המשק, ערוץ מחירי הנכסים שדן ברמת המחירים במניות ובדיור, וערוץ האשראי שדן ברמת החוב של משקי הבית ושל החברות במשק.
בנוגע לערוץ המאקרו, מציינים בבנק ישראל את הגירעון הממשלתי שעלה, את הורדות הדירוג ואת האופק השלילי של הדירוג בעתיד. אך בעיקר מציינים את העלייה בפרמיית הסיכון של מדינת ישראל כפי שזו באה לידי ביטוי במחירי הביטוח כנגד פשיטת רגל של המדינה (CDS), במרווח בין התשואה על אג"ח ממשלתית ישראלית הנקובה בדולרים לאג"ח אמריקאי שהגיע לכאחוז, ובריבית הריאלית (ללא אינפלציה) שישראל משלמת על החוב שהגיעה ל-2%, ומהווה את הריבית הריאלית הגבוהה ביותר מזה למעלה מעשור. בנוסף, מציינים בבנק בערוץ זה כי למרות ההתאוששות בגיוסים בהייטק יש מקום לדאגה, בגלל שהגיוסים ב-2024 הלכו בעיקר לחברות מבוססות ולא לסטארט-אפים, ובגלל הירידה העולמית (שלא פוסחת על ישראל, ש"ט) בקצב הגידול של הגיוסים להייטק.
בנוגע לערוץ הנכסים, מציינים בבנק ישראל, כי מדדי המניות בישראל נמוכים בהשוואה בין לאומית, הפער בין מכפיל הרווח הממוצע בארה"ב לבין זה של ת"א 35 הלך והתרחב בשנים האחרונות. לדעת כלכלני הבנק זה מלמד שיש 'ציפיות לצמיחה נמוכה יותר של הרווחים של החברות הציבוריות בישראל'. הבנק מקדיש ניתוח שלם לכך שהמוסדיים בשנים האחרונות החלו להגדיל את החשיפה ל'חוזים עתידיים' התלויים במחירי מדדי המניות האמריקאיות, הבנק רומז שייתכן שמתפתח שם סיכון פיננסי. בנוגע למחירי הדיור, הבנק מציין שהמחירים החלו שוב לעלות, ושוב מתפתח פער בין מחירי הדירות לשכר הדירה החודשי. הבנק מציין שוב כי יש ירידה בהשקעה לבנייה למגורים מתחלת 2024, "וזאת ככל הנראה על רקע המחסור בעובדים".
בנוגע לערוץ השלישי, ערוץ האשראי, מציין הבנק כי האשראי במגזר הפרטי צמח מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל ועד ליוני, ב-51 מיליארד שקל. בבנק אומרים כי כשמסתכלים על כל המגזר העסקי אין עלייה בפיגורים בהחזרי חובות. אבל יש עלייה בפיגורים בהחזרי החובות בענף הבינוי. הבנק מציין שוב כי שיעור האשראי שנותנים הבנקים ומגובה בנדל"ן הוא גבוה בהשוואה בינלאומית. וגם שוק האג"ח הקונצרני בישראל מוטה לנדל"ן, כשליש משוק האג"ח הקונצרני בישראל הוא בנדל"ן ובינוי, וזה מדגים את החשיבות המערכתית שיש לענפים הללו. גם האשראי נראה יציב, עם פיגורים מעל 90 יום של 0.7%, הבנק מציין כי דווקא ההלוואות של חברות כרטיסי האשראי למשקי הבית מתבררות כמסוכנות יותר, ושם יש 1.5% של פיגורים.