סגור
חרדים סמוך ל לשכת הגיוס
חרדים סמוך ללשכת הגיוס בירושלים (צילום: רפי קוץ)

מחקר: כ-20% מהחרדים בגילאי גיוס מחזיקים בפטורים רפואיים - רבים מהם כנראה פיקטיביים

לפי המחקר שנכתב עבור "ישראל חופשית", כ-120 אלף גברים נמצאים בגילאי גיוס. 15%-25% מהם קיבלו פטור רפואי, אך במחקר נכתב: "יש להניח כי חלק ניכר מהמחזיקים בפטור רפואי השיגו את מעמדם בדרכים עקלקלות"

מחקר חדש שנכתב עבור ארגון "ישראל חופשית" מצא כי כמות החרדים שנמצאים בגילאי גיוס גבוהה כמעט פי 2 ממספר החרדים שקיבלו בעבר צווי דחיית שירות על בסיס "תורתו אומנותו" ועומדת על כ-120 אלף גברים. לפי המחקר, בין 15% ל-25% מאותם חרדים קיבלו פטור רפואי מגיוס – כאשר ההערכה היא שחלק ניכר מהפטורים הללו הוא פיקטיבי.
המחקר מתבסס על נתונים פומביים של צה"ל ומשרד החינוך, כאשר בין שני הגופים יש פער של כ-10% במספר החרדים בגילאי הגיוס. לפי נתוני משרד החינוך, מספר החרדים הגברים בגילאי גיוס עומד על 113-106 אלף, כאשר הפער בין המספרים נובע משיטת הספירה (ספירת בוגרי כיתה י' לעומת בוגרי כיתה י"א במוסדות חרדיים). לעומת זאת, לפי נתוני צה"ל שפורסמו במענה לבקשת חופש מידע, מספר בוגרי החינוך החרדי בשנתוני הגיוס הרלוונטיים עומד על 124 אלף. הפער מוסבר בכך שהצבא כולל בספירה לא רק את אלו שלומדים בבתי ספר בפיקוח חרדי אלא גם את אלו שמוגדרים "דתי אחר" או נמצאים בסיווג "לא ידוע". יש לציין כי שיטת ספירה זו איפשרה לצה"ל במהלך השנים "לנפח" את מספר החרדים שנטען כי התגייסו למרות שחלקם לא באמת הגדירו עצמם כחרדים.
בתגובת המדינה לעתירות הגיוס מפברואר האחרון נכתב כי 62,940 חרדים החזיקו בצווים לדחיית שירות על בסיס הסדר תורתו אומנותו, כאשר המשמעות של זה היא שעשרות אלפי חרדים נוספים לא מחזיקים בהסדר כזה. לפי נתוני גיוס החרדים שפורסמו במהלך השנים, כעשרת אלפים איש מתוך האוכלוסייה הזו (חרדים בני 18-16) אכן התגייסו לצה"ל, וכארבעת אלפים נוספים עשו שירות אזרחי/לאומי. 13 אלף חרדים נוספים הם בני 18 שסיימו עכשיו את לימודיהם והסטטוס שלהם עוד לא ברור מפני שהסדר "תורתו אומנותו" כבר לא קיים והם טרם התגייסו לצה"ל.
לפי המחקר, כאשר סוכמים את הסטטוס של החרדים השונים אז נותרים עדיין בין 15% ל-25% מבוגרי החינוך החרדי שאינם מגויסים אך הפטור שלהם אינו מוסבר. במחקר מצוין כי "בהיעדר הסדר אפשרי אחר, ניתן להעריך כי מרבית הקבוצה במעמד של פטור מסיבות רפואיות, ומיעוטה בסטטוס אי התייצבות ללא הסדרת המעמד. עוד יש להניח כי חלק ניכר מהמחזיקים בפטור רפואי בקבוצה זו השיגו את מעמדם בדרכים עקלקלות, שכן לא סביר ש-15% מהגברים בוגרי החינוך החרדי סובלים מבעיות רפואיות, מספר גבוה במאות אחוזים מקבוצות אחרות באוכלוסייה. על פי ההערכה הגבוהה, מדובר ב-25% מהגברים בוגרי החינוך החרדי, שיעור מופרך בכל קנה מידה".
עוד נכתב כי "השערות אלו נתמכות בנתונים שפרסם דובר צה"ל. על פי נתונים אלו שיעור בעלי פטור מסיבות רפואיות בקרב גברים עומד על 8% בממוצע, לעומת 3.75% בלבד בקרב נשים. יחס של למעלה מפי שניים בין גברים לנשים עובד בניגוד להתפלגות של המגדרית של אנשים עם מוגבלויות בכלל האוכלוסייה. מחקרים של מכון ברוקדייל מלמדים כי בגילאי 20+ שיעור הגברים עם מוגבלות נמוך ב-10% משיעור הנשים עם מוגבלות. יתרה מזו, בנתוני צה"ל על אותה קבוצת גיל בשלב שלאחר הגיוס מלמדים כי הנשירה מסיבה רפואית נפשית בקרב גברים ונשים דומה, ואף נמוכה במעט בקרב גברים בהשוואה לנשים. משכך, נראה כי השיעור הגבוה של בעלי הפטור על רקע נפשי אינו משקף ריבוי מוגבלויות נפשיות בגיל זה, אלא מניפולציה הנעשית לצורך השגת הפטור".
ממצאי המחקר אינם מפתיעים, והם מתכתבים עם דיווחים קודמים על הנושא. בשנת 2010 פורסם בידיעות אחרונות כי נתונים רשמיים של צה"ל מצאו כי 45% מבעלי הפטור הנפשי הם חרדים, וזאת למרות שחלקם בשנתון הגיוס עמד אז על 14% בלבד. כמו כן, פורסם מוקדם יותר השנה כי באגף כוח האדם בצה"ל (אכ"א) החליטו "להכריז מלחמה" על מה שמכנים שם "תעשיית הפטורים" וזאת על רקע גידול משמעותי בבקשות לפטור על רקע נפשי שזינקו מ-2,000 בקשות ב-2020 ל-9,000 בקשות ב-2023.