לא כל מי שיודע להפיק אירוע ולעשות "שואו", מסוגל גם לבנות פרויקט בהיקף של מאות ואלפי יחידות דיור
לא כל מי שיודע להפיק אירוע ולעשות "שואו", מסוגל גם לבנות פרויקט בהיקף של מאות ואלפי יחידות דיור
תחום ההתחדשות העירונית בישראל נמצא בתנופה אדירה בשנים האחרונות, אלה שאלות כדאי לדיירים לשאול ומה חשוב לדעת?
תחום ההתחדשות העירונית בישראל נמצא בתנופה אדירה בשנים האחרונות. אחד מהדברים שהובילו לכך הוא כמובן התייקרות הדירות בישראל, יחד עם ביקוש גבוה והרצון של הרשויות המקומיות לשיפור וחיזוק השכונות הוותיקות. בפרויקטים לפינוי בינוי עולות מטבע הדברים לא מעט שאלות מצד בעלי הקרקע, הדיירים- מה יהיה גודל דירת התמורה, אילו ערבויות יסופקו לדיירים, מה יהיה טיב המפרט הטכני ועוד.
בשלב המשא ומתן הכל נראה מבטיח, המצגת מלוטשת, הכיבוד באסיפת הדיירים מפנק, סרטון התדמית מהודק וההדמיות של הבניינים החדשים מסנוורות. ובכן, מוצע לדיירים לא להסתנוור מה"שואו" הנוצץ שעלותו אלפי שקלים בודדים. אין ערובה כי כל מי שיודע להפיק אירוע, מסוגל לבנות פרויקט בהיקף של מאות ואלפי יחידות דיור.
לפני שנכנסים למשא ומתן מפורט ומתיש הדורש השקעת זמן ומשאבים מצד הדיירים, מומלץ לשאול את המציע ארבע שאלות מקדימות ופשוטות:
כמה דירות המציע בונה בפועל ברגע מתן ההצעה? כמה דירות מכר המציע בשנה האחרונה? כמה דירות מסר המציע בשנה האחרונה? האם למציע ההון הדרוש להקים את הפרויקט?
התשובות לשאלות יסייעו לדיירים לסנן הצעות מגורמים לא רלבנטיים, חסרי ניסיון בבנייה ונעדרי יכולות ביצוע, ולהשקיע את זמנם בבחינת הצעות מיזמים בעלי איתנות כלכלית.
עסקת פינוי בינוי היא עסקת מכר לכל דבר. הדיירים מוכרים את הדירה שבבעלותם ליזם, אך בד בבד, זו גם עסקת רכישת דירה. עם המצאות של חברות יציבות וגדולות יוכלו הדיירים להיות רגועים יותר שהפרויקט נמצא בידיים טובות. בנוסף, לא נצטרך לערב צד שלישי שירצה לגרוף רווחים גם הוא ובסופו של דבר להעלות את מחיר הפרויקט. כיום אין סיבה אמיתית לחתום אצל "יזמים" נטולי הון ויכולת ביצוע כדי שהם יפנו לחברות המבצעות ויגזרו קופון. כמו בכל תחום, התקשרות ישירה מול הספק, ללא מתווכים, במקרה זה- דונה וחברות בנייה גדולות נוספות, ימקסם את התמורה לדיירים וייתן להם שקט נפשי.