דעההמחדל המודיעיני אינו שייך רק לצבא, אלא גם לאלו שהתעלמו מאזהרותיו
דעה
המחדל המודיעיני אינו שייך רק לצבא, אלא גם לאלו שהתעלמו מאזהרותיו
בצה"ל מתריעים כבר חודשים על פגיעה בכשירות, ירידה בהרתעה ואפשרות להתלקחות רב-זירתית. בממשלה הגיבו בביטול ובזלזול במקרה הטוב ובשפיכת בנזין למדורה במקרה הרע
מה שהתחולל בבוקר של ה-7 לאוקטובר 2023 הוא מחדל ביטחוני ומודיעיני שלא היה פה מאז אותם צהרים ארורים של ה-6 באוקטובר 1973. אסון לאומי שברגע כתיבת שורות אלו ממדיו אינם ברורים עד הסוף כי האירוע ממשיך להתגלגל. צה"ל והממשלה, שנתפסו עם המכנסיים למטה, ממאנים לדווח מידע אקטואלי לציבור, וזה נאלץ לצרוך את הדיווחים מהרשתות החברתיות ומכלי התקשורת של האויב. הדיווחים הללו מבעיתים, בלתי נתפסים ומצלקים את הנפש.
עוד מוקדם לחפש אשמים כשהפצועים זורמים לבתי החולים וכוחות הביטחון מנהלים חילופי אש מול האויב, שהצליח לחדור ליישובים ישראליים ולשגר אלפי רקטות לכל רחבי ישראל בתוך שעות מועטות. אבל אי אפשר שלא לציין את המובן מאליו. בימים האחרונים המטה הכללי דיבר רבות ובפומבי על לקחי מלחמת יום הכיפורים. בנאום שנשא הרמטכ"ל הרצי הלוי בעצרת המרכזית לציון 50 שנה למלחמת יום הכיפורים הוא אמר כי "חשוב להטיל ספק בהנחות היסוד המודיעיניות, המבצעיות והאסטרטגיות, ולברר תדיר את גבולות הרתעתנו את האויב, את חלקנו בהתערערותה ואת התנאים שבהם היא אינה תקפה עוד; יש להקפיד על כשירות היחידות בסדיר ובמילואים, על שילוב הזרועות ועל תיאום מאמצי המודיעין והאש. מעל הכל, יש לשקוד על טיפוח הרעות והלכידות". לא חלפו אלא ימים ספורים ונדמה שחזרנו לאותה מלחמה ולאותו מחדל מודיעיני.
המחדל המודיעיני אינו שייך רק לצבא, אלא גם לאלו שהתעלמו מאזהרותיו ואף מיאנו לשמוע אותם. בצה"ל מתריעים כבר חודשים על פגיעה בכשירות, ירידה בהרתעה ואפשרות להתלקחות רב-זירתית. בממשלה הגיבו בביטול ובזלזול במקרה הטוב ובשפיכת בנזין למדורה במקרה הרע. כל תקרית של נוער הגבעות או של נציגיהם בכנסת בחווארה ובהר הבית קירבו אותנו עוד ועוד להסלמה, עד שלעתים היה נדמה שזה מה שהממשלה וקיצוניה רוצים שיקרה. לא צריך ללכת רחוק כדי להגיע למסקנה הזו, ראש הזרוע הצבאית של חמאס מוחמד דף אומר זאת בעצמו.
בעתיד, כשישאלו כיצד הגענו למצב הנוכחי, יהיו תשובות רבות ומפותלות, אך התשובה האמיתית היא שהגענו למקום שאליו הלכנו, בעיניים פקוחות ישר לתוך התהום.