שיוויון מגדרי בהייטק - לא רק סיסמא אלא דרך חיים
שיוויון מגדרי בהייטק - לא רק סיסמא אלא דרך חיים
יום האישה הבינלאומי, אשר צוין החודש ברחבי העולם, הדגיש את הפערים המשמעותיים הקיימים בין גברים לנשים בישראל, במיוחד בשוק התעסוקה. בתוך התמונה הקודרת הזו מבהיקה נקודת אור דרמטית - סקטור ההייטק בכלל וחברת צ'ג (CHEGG) בפרט, אשר חרט על דגלו את השוויון המגדרי
בחודש האחרון צוין ברחבי העולם יום האישה הבינלאומי. יום זה מעניק הזדמנות טובה לסקור את מעמדן של הנשים במדינות השונות, להצביע על הפערים הקיימים בינן לבין גברים ועל הדרכים לצמצמם. בישראל נראה כי הדרך לשוויון עוד ארוכה ודו"ח מדד המגדר של מכון ון ליר אשר פורסם בחודש ינואר השנה חשף כי למרות מגמת שיפור קלה, רוב גברי גדול נרשם בדירקטוריונים, בתפקידי ניהול וברשויות המקומיות. כך למשל, הפער בדירקטוריונים של חברות ציבוריות עדיין גדול: 73% גברים ורק 27% נשים, בתחום הבריאות - 36 גברים מנהלים בארץ בתי חולים לאשפוז כללי, לעומת שש נשים, וכמות המנכ"לים במשק עומדת על 43,910 לעומת 9,090 נשים בלבד.
על פי נתוני הדו"ח גם בשוק העבודה המצב לא מזהיר, והפער במשכורת החודשית בין נשים לגברים עדיין גדול באופן משמעותי מזה של שאר מדינות ה-OECD. בהתייחס לכך ציינו כותבי הדו"ח כי הפער נובע ברובו מההבדלים בהיקפי העבודה, שכן הנשים עובדות פחות מגברים, בדרך כלל בגלל שהאחריות על ניהול הבית מוטלת יותר עליהן, וכן מההבדלים בסוגי ובדירוג המשרות, שכן נשים פחות נמצאות בתפקידים בכירים ומתגמלים כאמור, ובנוסף עובדות במקצועות פחות מתגמלים.
דו"ח הלמ"ס שפורסם לרגל יום האישה חיזק את מסקנות דו"ח מכון ון ליר וציין כי שיעור התעסוקה של נשים בשנת 2022 היה נמוך יותר ועמד על 57.9%, לעומת 64.0% בקרב הגברים, כאשר מכלל המנהלים חלקן של המנהלות הגיע ב-2022 ל-31.8% בסך הכל.
התמונה הכללית נראית אפוא די קודרת אבל לשמחתנו קיימת נקודת אור בוהקת אחת שכבר עושה את השינוי בשטח. נקודת האור הזו היא ענף ההייטק, קטר הצמיחה של המשק הישראלי, בו בניגוד ליתר הסקטורים במשק, ניתן לראות את צמצום הפערים המגדריים בצורה בולטת ועוצמתית יותר. ובאמת נתוני התעסוקה מדברים בעד עצמם, ובחברות הייטק רבות, בין אם מדובר על חברות טכנולוגיה וותיקות ובין אם על חברות הזנק צעירות, ניתן לראות יותר יותר נשים המשתלבות בתפקידי פיתוח וניהול, ועוד ועוד נשים היושבות בשולחנות מקבלי ההחלטות.
דוגמא טובה לכך היא חברת צ'ג (Chegg) ישראל אחת החברות המפורסמות ביותר בעולם האקדמיה האמריקאי, המפתחת פתרונות למידה מגוונים לסטודנטים בכל רחבי ארה"ב. בחברה נהוג שוויון מוחלט בין גברים לנשים, ולמעשה סוגיית השוויון המגדרי מהוה בחברה "נון אישיו". בין יתר העובדות ההופכות את צ'ג לגוף עסקי המוביל את מהפכת השוויון המגדרי ניתן לציין את העובדה הפשוטה כי נשים תופסות מחצית מדרג הניהול של החברה. כן, בדיוק, הדרג המנהל בחברה, זה המנווט את דרכה העסקית והתפעולית, מובל שווה בשווה על ידי גברים ונשים. יתר על כן, צ'ג קולטת לעבודה (באופן יוצא דופן בישראל) גם נשים בהיריון, מעניקה חודש נוסף של חופשת לידה בתשלום לנשים ואף מאפשרת חופשות לידה בתשלום לגברים. בחברה מושם כמו כן דגש על איזון בין חיים אישיים למקצועיים לכלל עובדי החברה, ללא קשר למגדר, וכחלק מכך צ'ג מאפשרת עבודה היברידית (כלומר שילוב של עבודה מהמשרד ומהבית), דבר המקל על נשים וגברים כאחד ומאפשר איזון וחלוקה שוויונית יותר בנטל.
לסיכום, מצבן של הנשים בישראל נכון לשנת 2023 טוב יותר לאין ערוך ממצבן לפני 20 ו-30 שנה, אך נראה כי מגמת השוויון המגדרי עדיין זוחלת והפערים בולטים במיוחד בשוק התעסוקה, ובדרג הניהולי בפרט. יחד עם זאת ניתן לראות בשטח ניצנים של שינוי מבורך, וחברת צ'ג שמחה להימנות על נושאי לפיד השוויון המגדרי בישראל. אנו יוצרים ומפתחים באופן תמידי תמריצים שונים להעסקת נשים בחברה, ונמשיך לעשות כן במטרה להוות מודל לחיקוי עבור שאר חלקי המשק בישראל.
מאת גלית רגב, HRBP, חברת צ'ג ישראל
d&b – לדעת להחליט