כמה אתם מיומנים? הסתיים פיתוח מערכת דירוג ההשכלה הישראלית
כמה אתם מיומנים? הסתיים פיתוח מערכת דירוג ההשכלה הישראלית
ל-150 מדינות כבר יש מערכת דומה, אבל מועד הפעלת המערכת בישראל עדיין לא ידוע. המטרה היא לאפשר למעסיקים מידע מלא על השכלה שמוכרת על ידי המדינה, להקל על מעבר בין מסלולי השכלה ולאפשר תיאום בין תעודות של מדינות שונות
הסתיים פיתוחה של מערכת דירוג ההשכלה הישראלית. המערכת תציג את כל תעודות ההסמכה וההשכלה המוכרות על יד מוסדות המדינה.
היא תאפשר למעסיקים לבדוק בדיוק רב את השכלת העובדים והמועמדים וכן תאפשר תיאום טוב יותר בין מסלולי השכלה ובין ישראל למדינות אחרות. מערכת דומה כבר פועלת ב-150 מדינות בעולם.
הממשלה החליטה על הקמת מערכת התעודות הלאומית ביוני 2015 כחלק מהחלטה בנושא פיתוח ההון האנושי בישראל. הפרויקט מבוסס על שיתוף פעולה עם האיחוד האירופי לישראל, שהקציב 1.8 מיליון יורו למימון פרויקט, כדי שהמערכת הישראלית תתאים למערכות האיחוד. פיתוח המערכת החל ביולי 2018 ונמשך שלוש וחצי שנים.
המערכת תכלול את כלל התעודות הרשמיות המוענקות על ידי מדינת ישראל והתעודות אשר מפוקחות על ידה ובכללן: תארים אקדמיים, תעודות הנדסאים, תעודות טכנאים, תעודת בגרות, הכשרות מטעם משרד הכלכלה והתעשייה וצה"ל. בפרויקט היו מעורבים משרד החינוך, משרד הכלכלה והתעשייה, משרד הביטחון והמועצה להשכלה גבוהה. בהמשך צפויה המערכת להכיל תעודות רשמיות הניתנות גם על ידי משרדי ממשלה אחרים.
המערכת מסווגת את התעודות ל- 8 רמות, כאשר רמה 8, דוקטורט, היא הגבוהה מבין כולן. רמה 3 היא תעודת סיום 12 שנות לימוד. היא תכלול תוצרי למידה כלומר הצהרה של המוסד אודות הידע, המיומנויות, האחריות והאוטונומיה שהבוגר הפגין בתום הכשרתו.
בהודעת משרד החינוך נטען שהמערכת תעודד את השבחת ההון האנושי כיוון שתאפשר מעבר גמיש יותר בין מסלולי השכלה. היא תאפשר יכולת השוואה טובה יותר של תעודות ותחזק את הקשר בין הכשרה לתעסוקה. כן היא תאפשר למעסיקים היכרות טובה יותר עם השכלת מועמדים לעבודה וכן אפשרות טובה יורת לבדוק הכשרה של מועמדים מחו"ל.
"המערכת תכיר בעתיד בתעודות בין לאומיות"
שרת החינוך יפעת שאשא ביטון אמרה ש״מדובר בשיתוף פעולה חשוב עם האיחוד האירופי. מעבר לתרומתה ברמה הלאומית, בקידום מטרות חינוכיות, חברתיות וכלכליות, תוכל המערכת בעתיד לפתוח את האפשרות גם להכרה בתעודות בין לאומיות ויקל בנושא".
שגריר האיחוד האירופי בישראל דימיטר טזאנצ'ב: אמר ש"העבודה שעוד לפנינו היא להקים בפועל את התיאום בין מאגרי האיחוד וישראל. הפרויקט ממחיש בצורה מושלמת את החשיבות והיתרונות ההדדיים של שיתוף פעולה הדוק בין האיחוד האירופי לישראל".