ועדת המנכ"לים למפרץ שכחה לדון בתרחישי מלחמה, עכשיו נזכרו שזה הכרחי
ועדת המנכ"לים למפרץ שכחה לדון בתרחישי מלחמה, עכשיו נזכרו שזה הכרחי
מנכ"ל משרד האנרגיה דורש שוועדת המנכ"לים תקיים דיון שיבחן את כלל ההיבטים "לאחר שהמערכה האחרונה בדרום סיפקה לנו הצצה למצב שבו נהפוך את חיפה ואשקלון לאתרי אחסון"
המצב הביטחוני והמערכה הנוכחית בעזה עשויים להביא לשינוי משמעותי בדו"ח ועדת המנכ"לים לעניין מפרץ חיפה.
מנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי פנה הבוקר לפרופ' אבי שמחון, ראש המועצה הלאומית לכלכלה ויו"ר ועדת המנכ"לים, וביקש ממנו לקיים דיון לבחינת חלופות להרחבת אחסון הדלקים באשקלון ובחיפה לאור האירועים האחרונים בעזה.
במכתב שהעתקו הגיע ל"כלכליסט" עולה כי שמחון התכוון לכאורה לפרסם היום את הדו"ח הסופי, שהטיוטה שלו הופצה לפני מספר שבועות לעיון והערות הציבור.
"הופתעתי לגלות כי ברצונך לסיים את פעילות ועדת המנכ"לים ולפרסם את הדו"ח הסופי היום, ללא קיום דיון מסכם ורציני ברמת המנכ"לים להטמעת התיקונים הנדרשים והשלמת התהליך", כתב אדירי לשמחון. עוד כתב אדירי כי הוא "נדהם מהאדישות" לנוכח המצב השורר כעת בארץ ומהתעקשותו של שמחון לקיים דיון על הערות הציבור תוך כדי כך שישראל מותקפת.
"לגופו של עניין", כתב אדירי, "האירועים האחרונים הם בעלי השפעה על מתווה הפתרון שהוצג בוועדה, ועל כן משפיעים גם על עמדת המשרד. למיטב הבנתי המקצועית, לא ניתן להוציא את הדו"ח ללא דיון מעמיק בסוגיות אלו ומתן פתרונות בהתאם". לסיום ציין אדירי שאם הדו"ח הסופי ייצא היום ולא יתקיים דיון בנושא, "יש לראות את משרד האנרגיה כמי שאינו חתום על הדו"ח".
למעשה הדברים חושפים שכעת משרד האנרגיה וייתכן גם משרדים נוספים מבינים כי סוגיות ביטחוניות ומצבי חירום כלל לא נבחנו כראוי במסגרת הדו"ח שהכינו, ונדרש כעת לקיים דיון מעמיק בנושאים אלה.
טיוטת דו"ח המנכ"לים פורסמה בחודש שעבר להערות הציבור. בתחילת מאי, ובטרם המערכה בעזה וכמובן לפני שרקטה פגעה במיכל דלק של תש"ן ליד אשקלון, העביר צוות המומחים למניעת אסונות במפרץ חיפה תגובה לדו"ח לוועדת המנכ"לים, ושם טען כי ועדת המנכ"לים כמעט לא התייחסה לתרחיש של מלחמה, בו ישוגרו מאות טילים בכל יום במשך שבועות רק לכיוון שטח מפרץ חיפה.
צוות המומחים טען שמשרדי הממשלה התעלמו מתרחיש פח"ע ותרחיש אסון טבע וכי הם המליצו להשאיר מיכלי תזקיקים בהיקף עצום באזור מפרץ חיפה. "באחסון דלקים בהיקפים שצוינו על ידכם, הן במתחם בזן המתפנה והן בנמל הדלקים החדש, טמונה סכנה רבה ויש לעדכן כלפי מטה ובאורח ניכר את הכמות הכללית של תזקיקים, במיוחד במפרץ חיפה", כתבו חברי הצוות, שהם גוף וולונטרי שהביע את דעתו המקצועית על טיוטת דו"ח המנכ"לים עליו שקדו משרדי הממשלה במשך כחצי שנה.
במכתבו של אדירי לשמחון הוא כותב כי במסגרת התוכנית לפיתוח וקידום מפרץ חיפה, כפי שעולה מסיכומי הוועדה, תהיה "הרחבה משמעותית של אחסון התזקיקים באשקלון ובחיפה, במקביל להפסקת הזיקוק בתאריך יעד, כאשר פתרונות הקבע אינם זוכים למענה של ממש במסגרת הדו"ח". לדברי אדירי, נושא זה מחייב דיון עומק לנוכח אירועי השבועיים האחרונים.
"המערכה האחרונה בדרום סיפקה לנו הצצה למצב בו נהפוך את חיפה ואשקלון לאתרי אחסון בלי לבחון את כלל ההיבטים, בין היתר שעות חירום והצורך בהטמנת אתרי האחסון. סוגיה זו ונוספות מדגישות את הצורך בסיום תהליכי התכנון והתקצוב טרם ההחלטה על סגירת בתי הזיקוק", כתב מנכ"ל משרד האנרגיה.