המנדט לנתניהו פקע: שוב לא הצליח להקים ממשלה
המנדט לנתניהו פקע: שוב לא הצליח להקים ממשלה
בחצות פקע המנדט של בנימין נתניהו להרכבת הממשלה. לפי ההערכות, ריבלין צפוי להימנע מהחזרת המנדט לכנסת - ובבית הנשיא מתכננים לשוחח עם ראשי המפלגות הרלוונטיים לפני כל החלטה. למרות הכישלון של נתניהו: בנט רוצה למצות את האפשרויות לממשלת ימין
לפיד, בנט או לכנסת: המנדט שניתן לראש הממשלה בנימין נתניהו להרכבת הממשלה פקע בחצות, וממחר בבוקר (יום ד') יחל נשיא המדינה ראובן ריבלין בסבב התייעצויות לקראת החלטה שעשויה להיות דרמטית.
אף שנתניהו השמיע כוונות כאלה בימים האחרונים, הגוש שעומד מאחוריו לא יתמוך בסופו של דבר ביו"ר ימינה נפתלי בנט, מאחר שהוא סירב להתחייב לא להרכיב ממשלה עם הגוש השני, שרוצה בהחלפתו של בנימין נתניהו, במקרה שהמנדט מהנשיא יועבר לידיו.
בנאום שבו הודיע הנשיא ריבלין על הטלת מלאכת הרכבת הממשלה על נתניהו, הוא אמר כי הוא לא רואה כי לאף אחד מהמועמדים אין סיכוי ממשי להרכיב ממשלה. "למעשה, אילו החוק היה נתון בידי, הייתי מעביר את ההחלטה בחזרה לנציגי העם, לכנסת ישראל", אמר אז ריבלין. ואולם, ההערכה היא שהנשיא ינסה להימנע בכל זאת מהחזרת המנדט לכנסת, בין היתר מאחר שהדבר עלול להוביל לבחירות נוספות.
מי שפעלו לאורך כל היום בניסיון לגרום לנשיא ריבלין להעביר את המנדט ישירות לכנסת היו אנשי הליכוד, ששקלו לאורך היום תרחישים שונים. עם זאת, לפי שעה לא נראה כי יש תרחיש שיגרום לנשיא לעשות זאת. לפני קבלת החלטה סופית וממשית, בבית הנשיא צפויים ליצור קשר עם ראשי המפלגות הרלוונטיים, ובהם יאיר לפיד שגיבש 45 ממליצים ונפתלי בנט, שנחשב לבעל סיכויים גבוהים להרכיב ממשלה - ואף להיות ראשון ברוטציה.
בנט עצמו ממשיך להבהיר לגורמים שמשוחחים איתו כי הוא עדיין מעוניין בהרכבת ממשלת ימין או ממשלת ימין-מרכז. ואולם, במקרה שהמהלך לא יתאפשר ולא תהיה היתכנות להוצאתו לפועל, כפי שהסתמן בשבועות האחרונים - הוא צפוי לפנות לממשלה עם לפיד והגוש שרוצה בהחלפת נתניהו. יו"ר ימינה חותר בכל זאת לקבל את המנדט כדי להגדיל לעצמו את מרחב התמרון וליצור אפשרויות נוספות ויצירתיות להרכבת הממשלה.
גורמים בגוש השינוי אמרו כי גם אם יאיר לפיד יקבל את המנדט מהנשיא, לא נראה שהדבר יפגע במגעים להרכבת ממשלה של השניים.
פני הממשלה הבאה? ההצבעות המנוגדות בוועדה המסדרת
בישיבת הוועדה המסדרת שהתקיימה הערב החליט הליכוד לא להעלות להצבעה לפטור מחובת הנחה שני חוקים מרכזיים שאותם התכוונה המפלגה לקדם: החוק לבחירה ישירה לראשות הממשלה והחוק לביטול ממשלת החילופים. יו"ר הוועדה מיקי זוהר לא העלה את החוקים מאחר שלא היה רוב לאישור קידומם בהליך מהיר שלא דורש המתנה של 45 יום מרגע הגשת הצעת החוק.
לחוק לבחירה הישירה לראשות הממשלה היו לליכוד 15 אצבעות מתוך 32 בוועדה המסדרת. רע"מ ותקווה חדשה של גדעון סער התנגדו להצעה, שבקידומה הביע תמיכה יו"ר ימינה נפתלי בנט. מנגד, להצעה לביטול ממשלת החילופים גם נציגי ימינה התכוונו להתנגד.
הרוב של הליכוד היה מוטל בספק בוועדה מראש. לאורך היום ניסו בליכוד לשכנע את רע"מ להצטרף למהלך, אולם המאמצים לא נשאו פרי. דקות לפני ההצבעה המתוכננת הודיע עבאס לליכוד שלא יתמוך בחוק. מוקדם יותר אף הודיע לנציגי הליכוד שאין בכוונתו להמליץ לנשיא על אף אחד מהמועמדים ושינהל מו"מ עם מי שיקבל יותר ממליצים.
חברי הוועדה המסדרת אישרו הערב בכל זאת קידום מהיר ופטור מחובת הנחה לשורת הצעות חוק שהביא הליכוד. רוב ההצעות אושרו בתמיכת אנשי תקווה חדשה, אל מול התנגדות של שאר חברי הגוש שרוצה בהחלפת נתניהו - ובהם חברי מרצ, העבודה, כחול לבן, יש עתיד ובהצעות מסוימות גם ישראל ביתנו.
בין הצעות החוק שאושרו להליך מזורז נמנית הצעת החוק לפסילת ראיה שמטרתה למנוע שימוש בראיה שהושגה באופן לא-חוקי, הצעת חוק התובע הכללי שמטרתה הפרדת תפקידי היועץ המשפטי לממשלה, הצעת החוק לביטול ההתנתקות שנוגעת לארבעת היישובים שפונו ביהודה ושומרון ב-2005 ושכניסת ישראלים לשטחם נאסרה וגם הצעת חוק לפסקת התגברות על בג"ץ והצעה להסדרת ההתיישבות הצעירה ביהודה ושומרון.