ה־OECD מזהיר: הצמיחה מתמתנת
ה־OECD מזהיר: הצמיחה מתמתנת
לפי הארגון, מדדי CLI בנובמבר ודצמבר האחרונים סימנו את "שיא הצמיחה פוסט־מגפה" והנתונים מצביעים על כך שאותו שיא נמצא כבר מאחורי כמה כלכלות מרכזיות. על הכלכלות שמאבדות מומנטום נמנות קנדה, גרמניה, איטליה ובריטניה, וגם גוש 5 הכלכלות האסייתיות החזקות
אחרי שהבנק העולמי הוריד את תחזיות הצמיחה לשנת 2022 והזהיר מפני האטה בצמיחה ואיבוד מומנטום, הגיע תורו של ארגון ה־OECD, ארגון הכלכלות המפותחות אשר מחזק את התחזית ומתריע מפני התפתחויות דומות.
"התאוששות הצמיחה החזקה שראינו מאז שיא המשבר הכלכלי הקשור לקורונה בשנת 2020, עלולה להתמתן בקרוב בכמה כלכלות מרכזיות", כותבים כלכלני הארגון בדו”ח החודשי של Composite Leading Indicators) CLI) המתייחס לאינדיקטורים העדכניים שהתפרסמו אתמול, ומיועדים לתת כיוון לגבי קצב וכיוון הצמיחה בחודשים הקרובים.
שיא הצמיחה נמצא מאחורינו
לדברי כלכלני ה־OECD, האינדיקטורים מבוססים על כמה נתונים, לרבות הזמנות של חומרי גלם, מדדי אמון (צרכנים ועסקים), היתרי בנייה, ריביות ארוכות טווח, רישומי רכבים חדשים, וגם אינדיקטורים מחזוריים שעל בסיסם ניתן לצפות תנודות בפעילות הכלכלית במהלך חצי השנה הקרובה. לפי הארגון, מדדי CLI בנובמבר ודצמבר האחרונים סימנו את "שיא הצמיחה פוסט־מגפה" והנתונים הנוכחיים מצביעים על כך שאותו שיא נמצא כבר מאחורי כמה כלכלות מרכזיות.
עם הכלכלות הגדולות של ה־OECD שלפי הנתונים הנוכחיים מאבדות מומנטום נמנות קנדה, גרמניה, איטליה ובריטניה, וגם גוש 5 הכלכלות האסייתיות החזקות - סין, הודו, אינדונזיה, יפן וקוריאה. אף שלגבי כל גוש הכלכלות המפותחות וגם גוש היורו ה־CLI מסמנים על צמיחה יציבה יחסית, ב־OECD מציינים כי עבור גושים אלו השיא באינדיקטורים כבר חלף. גם האינדיקטור עבור הכלכלה הגדולה בעולם, ארה"ב, מצביע על צמיחה יציבה, אם כי רמת ה־CLI נמצאת כעת מתחת למגמה ארוכת הטווח שלה. בין הכלכלות הגדולות המשתייכות למועדון השווקים המתעוררים או הכלכלות המתפתחות, בולטת רוסיה שמראה לראשונה סימנים של צמיחה מתונה.
"אי־הוודאות המאפיינת את מגפת הקורונה המתמשכת, עלולה לגרום לתנודתיות גבוהה מהרגיל ב־CLI ובמרכיביו", מציינים ב־OECD.
האינפלציה שוברת שיאים
למרות ההאטה הצפויה בצמיחה, האינפלציה ממשיכה להרים ראש. לפני שבוע דיווח הארגון כי האינפלציה ב־OECD זינקה ל־5.8% ב־12 החודשים עד נובמבר 2021, בהשוואה ל־5.2% באוקטובר 2021 ורק 1.2% בנובמבר 2020, והגיעה לשיעור הגבוה ביותר מאז מאי 1996 - שיא של 25 שנה. העלייה הניכרת היתה בארה"ב שבה האינפלציה השנתית טיפסה מ־6.2% באוקטובר ל־7% בסוף שנת 2021, השיעור הגבוה זה 40 שנה. גם בגוש היורו האינפלציה עלתה מאוד לכ־5% בנובמבר לעומת 4.1% באוקטובר ומינוס 0.3% שנה קודם לכן.
בתחילת השבוע רמז פרופ' מישל סטרבצ'ינסקי, הכלכלן הראשי של בנק ישראל, בראיון מיוחד ל"כלכליסט", כי “אנו בתוך יעד יציבות המחירים באופן מובהק - בין 1% ל־3%, ולא מזהים כוחות שיוציאו אותנו מחוץ אליו. לגבי הצמיחה הוא אמר כי אפקט האומיקרון בכלכלת ישראל צפוי להיות זמני, ולכן תחזית הצמיחה לשנת 2022 עומדת על שיעור נאה של 5.5%.