פיקוח הנדסי = "מצרך בסיסי"
פיקוח הנדסי = "מצרך בסיסי"
"הכרחיות מפקח בניה הנדסי בכל פרויקט ללא קשר לגודלו בשל שינויי השוק לו אנו עדים ב–5 שנים האחרונות"
עולם הניהול והפיקוח עם השנים מקבל משמעות רבה והיקף האחריות גדל, כל זאת מכיוון שהמציאות היום שונה בתכליתה מהאידיאל שהיה כיעד פעם ואסביר מדוע.
כל פעם מחדש אנו עדים לתופעה שיזמים מסתמכים על דוחות שמאים / כמאיים לצורך הבנת עלות בניה ישירה ושואפים למנות קבלן ראשי בעלות מוערכת זאת אשר מנותקת, תלושה אינה מציאותית ליישום ביחס למחירי השוק שכולנו מכירים ויודעים בפועל.
יוצא בפועל מצב שתמיד לאחר הכנת מכרז הקבלנים, הפצתו וקבלת הצעות המחיר מקבלני הביצוע אשר שותפו במכרז, שכמובן עוברים סינון ראשוני מהכרותינו עימם בפרויקטים קודמים, יזמים לפתע נדהמים מדוע קיים פער גדול כל כך בין הערכות עלות בניה ישירה מדוחות לבין גובה ההצעות אשר התקבלו מהקבלנים שהשתתפו במכרז.
הסתמכות זאת מביאה למבוי סתום מצד יזמי הפרויקטים שבו נאלצים להתפשר ומוותרים על קבלנים טובים אשר מותיר אותם עם מנעד קבלנים ברמה בינונית ומטה, דבר המקשה על הוצאת המוצר אליו מייחלים יזמים אלו.
אנו עדים כי במרוץ השנים ההתנהלות הולכת ומחמירה ואנו מוצאים את עצמינו כמנהלי פיקוח הנדסי בכל פרויקט משקיעים פי 2-3 מהזמן שהיה דרוש אילו מונה לביצוע הפרויקט קבלן מנוסה ועם סטנדרטים גבוהים בביצוע.
מצד אחד זאת אכן דרך ארוכה ומייגעת עד לסיום הפרויקט מצד שני זה מותיר אותנו מנהלי הפרויקט / מפקחים כהכרחיים בכל פרויקט ולו הקטן ביותר ולדעתי המושג "מצרך בסיסי" עבורנו מתאים בהגדרתו כמו כפפה.
בכל פרויקט קיים מצב שבו הקבלנים לאורך כל חיי הפרויקט מנסים לשרוד ולחסוך איפה שניתן, הרבה פעמים גם במחיר של סיכון ממשי לסובבים הנוכחים ולסביבה העתידה להיות לאחר אכלוסו.
מלבד החשיבות הנ"ל במינוי מנהל פיקוח הנדסי בפרויקט אין באמת תחליף אידיאלי כמענה לצורך שיהיה מנהל הנדסי מרכזי אחד שמלווה את הפרויקט בכל אורך תקופתו, החל מגיבוש פרוגרמה תכנונית יחד עם יזם ואדריכל ומינוי יועצי תכנון בראשית הדרך, לאחר מכן הובלה וליווי צמוד של הליך הרישוי עד לקבלת היתר הבניה, תחילת עליה על הקרקע וביצוע של הפרויקט עד לאכלוסו, וזה שירותינו ומה שאנו יודעים לעשות הכי טוב, במילים אחרות אבא ואמא של כל פרויקט ופרויקט.
אנו פשוט נקודת הריכוז היחידה מבין כלל הגורמים המעורבים בפרויקט מתחילתו ועד למסירת הדירות והבדק, זאת אחת הסיבות ששינינו מדיניות בחברה לפני מס' שנים והגדרנו שכל מנהל פרויקט בחברת אורבילד מגויס עם ניסיון מהשטח גם אם מיועד להיות אמון על פרויקטים בשלבי היתר, תרגום התכנון לפרקטיות ביצועית שווה את העלויות הנוספות אותן אנו משקיעים עליו בתקופת הליך הרישוי עד לקבלת היתר הבניה.
מאת שמואל טולדנו – מהנדס ראשי ושותף URBuild
d&b – לדעת להחליט