חוק ההסדריםמיכאלי: "ללא טיפול בנשים מוחלשות, לא יועלה גיל הפרישה לנשים"
חוק ההסדרים
מיכאלי: "ללא טיפול בנשים מוחלשות, לא יועלה גיל הפרישה לנשים"
בחוק ההסדרים מוצע להעלות את גיל הפרישה לנשים בהדרגה ל-65, כאשר העלייה תתפרש על 11 שנים. עוד מציע החוק, שהחל מ-2038 יוצמד גיל הפרישה לנשים לתוחלת החיים. לא ברור מה יהיו הסדר הפיצוי לנשים מוחלשות. שרת התחבורה: "נדרש צעד אמיתי כדי לצמצם את פערי השכר המגדריים במשק"
שרת התחבורה מרב מיכאלי אומרת ש"ללא טיפול אמיתי בנשים מוחלשות, לא יועלה גיל הפרישה לנשים". מיכאלי אמרה את הדברים בתגובה להכללת העלאת גיל הפרישה לנשים בטיוטת חוק ההסדרים החדש (ראו הרחבה בהמשך).
לדבריה, "עדכון גיל הפרישה לנשים חשוב לפרנסה, לתעסוקה ולאיכות החיים לעת זקנה של נשים. אבל כדי שהצעד הזה יקרה, נדרשת רשת הגנה מקיפה של הנשים המוחלשות בישראל שעלולות להיפגע מהמהלך בטווח הקצר. ללא טיפול אמיתי באוכלוסיית הנשים המוחלשות שעלולות להיפגע מהמהלך, לא תהיה העלאה של גיל הפרישה לנשים". כן אמרה ש"נדרש צעד אמיתי כדי לצמצם את פערי השכר המגדריים במשק", מה שמעיד אולי על רצון לעסקת חבילה.
משרד האוצר מציע להעלות את גיל הפרישה לנשים בהדרגה במשך 11 השנים הבאות מ-62 ל-65. כן הוא מציע שמ-2038 יוצמד גיל הפרישה לנשים לשני שלישים מהעלייה בתוחלת החיים שלהן. כשיגיע גיל הפרישה לנשים ל-67 יוצמד גם גיל הפרישה לגברים.
ההצעה קובעת שיהיו מנגנוני הגנה לנשים מוחלשות, שיושפעו לרעה מהעלאת גיל הפרישה, אבל אינה מפרטת אותם. אפשר להניח שיתפתח בתוך הקואליציה עימות בנושא זה בין מפלגות השמאל לאוצר.
היום גיל הפרישה לנשים עומד על 62 וגיל הפרישה לגברים על 67. בדברי ההסבר נאמר שהעלייה בתוחלת החיים עלולה לפגוע ביכולת הביטוח הלאומי לעמוד בהתחייבויותיו, פוגעת ביכולת לשלם את התחייבויות קרנות הפנסיה הוותיקות שבהסדר וכן פוגעת מאוד בגובה הפנסיה של נשים. ישראל היא אחת המדינות האחרונות בין המדינות המפותחות שיש בה פער בין גיל הפרישה לנשים ולגברים.
מספר ניסיונות להעלות את גיל הפרישה לנשים נכשלו בשנים האחרונות בשל התנגדות של חברות כנסת בעיקר מהשמאל שנהנו מתמיכת יו"ר ועדת הכספים אז, ח"כ משה גפני מיהדות התורה. הן דרשו לפצות נשים שעובדות במקצועות שוחקים וכן נשים מובטלות, שהעלאת גיל הפרישה תדחה את קבלת קצבת הזקנה שלהן. בין האוצר לחברות הכנסת לא הושגה הסכמה על היקף הפיצוי, מה שמנע את העברת החוק. שר האוצר לשעבר משה כחלון נמנע מלהתערב בעימות ולכפות העלאה.
על פי ההצעה החדשה, מ-2022 ועד 2024 יועלה גיל הפרישה לנשים בכל שנה בארבעה חודשים וב-2024 יעמוד גיל הפרישה לנשים על 63. מ-2025 יועלו גיל הפרישה לנשים בשלושה חודשים בכל שנה, וב-2032 יעמוד גיל הפרישה לנשים על 65.
בהצעה משולב לראשונה מנגנון של הצמדת גיל הפרישה לתוחלת החיים, כפי שכבר נקבע בחלק ממדינות ה-OECD. החל משנת 2038 יוצמד גיל הפרישה לנשים לשני שליש מהעלייה בתוחלת החיים לנשים. כשיגיע גיל הפרישה לנשים ל-67 וישתווה לגיל הפרישה לגברים, תחל הצמדה גם של גיל הפרישה לגברים.