סגור
 יגאל בן שלום ניצב בדימוס
ניצב יגאל בן שלום. רק ב־19 בדצמבר 2021, חודשים רבים לאחר שבנו החל בהליך מיון למשטרה וכחצי שנה לאחר גיוסו בפועל, חתם על הסדר ניגוד עניינים (צילום: דוברות המשטרה)

תחקיר כלכליסט
קידום משטרתי: האב, הבן וההסדר האבוד

בנו של ראש אגף חקירות ומודיעין הפורש, ניצב יגאל בן שלום, גויס ב־2021 לימ"ר מרכז כחוקר במעמד קצין. למרות זאת, אביו לא חתם במשך חודשים ארוכים על הסדר ניגוד עניינים שידיר אותו מעיסוק במפקדי הבן. באותה תקופה שלושה מבכירי היחידה קודמו בתוך מערך החקירות שעליו אחראי האב, בהם בועז בלט, שכיום הוא ממלא מקום מפקד להב 433. המשטרה: "כלל המגויסים למשטרה מגויסים לפי הקריטריונים שנקבעו"

לו הפרשה הבאה היתה מתרחשת במשרד ממשלתי או עירייה, ייתכן שהיתה מגיעה לחדרי החקירות בלהב 433. במרכז הסיפור: ניצב יגאל בן שלום, ראש אגף חקירות ומודיעין במשטרה (אח"מ), "החוקר מספר 1". בנו של בן שלום, שהיה שחקן כדורעף מקצועי, רצה בתחילת 2021 ללכת בדרכי אביו, והחל בהליך גיוס למשטרה ולימ"ר מרכז (יחידת חקירות ומודיעין מרכזית), שעליה פיקד אביו שבע שנים קודם לכן. הבן עבר בהצלחה את הליך הגיוס הארוך למשטרה, הכולל מבחנים פסיכוטכניים, מרכז הערכה, בדיקות רפואיות, סיווג ביטחוני ועוד, וגויס ביולי 2021 כחוקר במעמד ישיר לקצונה (צוער) במפלג החקירות בימ"ר מרכז, לאחר שנמצא כבעל השכלה מתאימה.
אין כל טענה שהבן לא היה ראוי להתקבל ליחידה, אלא שלאורך תהליך המיון, וגם בחצי השנה שלאחר גיוס הבן למשטרה כחוקר, האב לא חתם על הסדר ניגוד עניינים שידיר אותו מכל עיסוק בנושאים הקשורים לבנו או למפקדיו, שעל קידומם עשויה להיות לו השפעה. במקביל, במהלך 2021 קודמו בתוך מערך החקירות במשטרה, שעליו אחראי בן שלום, שלושה מפקדים בכירים בימ"ר מרכז, שאליה גויס הבן.

שרשרת קידומים

המקודם הראשון היה מפקד ימ"ר מרכז בעת שהבן החל בהליך הקבלה ליחידה ולמשטרה, בועז בלט, שבתפקידו הקודם היה פקוד של בן שלום ביאחב"ל (היחידה הארצית לחקירות בינ"ל). באפריל 2021, כשהבן עדיין בתהליך המיון, קודם בלט לדרגת תת ניצב ומונה לראש היאל"כ (היחידה הארצית לחקירות כלכליות) בלהב 433 - היחידה הגדולה ביותר בלהב 433, אשר כפופה פיקודית לבן שלום. מתוקף הכפיפות הזו משפיע ומחליט ראש אח"מ, לצד מפקד להב 433, על המינוי, ומתוקף זה גם נאם בן שלום בטקס הכניסה של בלט לתפקיד.
"ראש אח"מ הוא הקובע ונותן הטון בעניין מינוי ראש יאל"כ, מינוי כזה לא ייעשה ללא אישורו", הסבירו לכלכליסט שני קצינים בכירים מאוד לשעבר באח"מ ובלהב 433. "ברור שהיתה מעורבות של בן שלום במינוי", מוסיף קצין בכיר לשעבר שהיה מעורב בהליך.
המקודם השני היה סגן ניצב דאז רן בטאט. הוא היה ראש מפלג חקירות בימ"ר מרכז בתקופה שבה בנו של בן שלום התמיין וגויס למפלג שבפיקודו ביחידה. ממש סמוך לגיוס הבן, ואף ששימש שנה בלבד בתפקיד, בטאט סיים את כהונתו. בהמשך הועלה לדרגת ניצב משנה והתמנה לקצין האח"מ במחוז מרכז - תפקיד שכפוף מקצועית (להבדיל מכפיפות פיקודית) לראש אח"מ בן שלום, ובעל ממשק עבודה שוטף מולו.
רשמית, ההחלטה על מינויים בכירים בתחום החקירות במחוזות היא של מפקד המחוז, אולם לדברי כמה גורמים משטרתיים, ובהם שני קצינים בכירים מאוד לשעבר באח"מ, יש לראש אח"מ השפעה רבה על מינויים אלה והם נעשים בהתייעצות עמו. "כל ראש אח"מ מעורב במינויים, לפחות בדרגת סנ"צ ומעלה במחוז. מפקד מחוז לא ימנה קצין אח"מ מחוזי ללא התייעצות ואישור של ראש אח"מ", אמר אחד מהם.
הקצין השלישי שקודם באותה תקופה והועלה בדרגה היה רפ"ק דאז רותם גיל, שחזר זמן קצר לפני כן לימ"ר מרכז מהמחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש). רק שנה קודם נציב תלונות הציבור על מייצגי המדינה בערכאות, השופט בדימוס דוד רוזן, פרסם עליו דו"ח ביקורת נוקב הנוגע לעניין טוהר המידות, בעקבות בקשה שהגיש גיל לביטול דו"ח תנועה שניתן לו, בעודו במח"ש. הנציב רוזן קבע כי "פנייה שכזו נצבעת בגוון כהה של חשד לניגוד עניינים". למרות זאת, בנובמבר 2021 הועלה גיל לדרגת סגן ניצב ומונה לראש מפלג חקירות בימ"ר מרכז - למעשה למפקד הממונה על הבן.
בכיר לשעבר באח"מ: "זה שלא נערך לראש אח"מ הסדר עוד בתקופה שבנו התמיין, ובטח כשגויס לימ"ר מרכז, זה חמור. צריך להיות ברור שאסור לו להיות מעורב בקידומים ובמינויים ביחידה הזו"
דיוני השיבוצים נעשים בפורומים סגורים וקטנים, ולכן קשה להוכיח מעורבות ספציפית של ניצב בן שלום בסדרת הקידומים הללו. זו בדיוק הסיבה שחשובה כל כך חתימתו של קצין בכיר בדרגת ניצב על הסדר ניגוד עניינים. בוודאי כאשר המועמדים לקידום הם מפקדים בעלי זיקה לבנו, וכל ספק בניקיון המוחלט של המינויים עלול לפגוע ב"קודש הקודשים" במשטרה - תחום החקירות. לשם השוואה, בטרם מינויו של קובי שבתאי למפכ"ל המשטרה הוא חתם על הסדר ניגוד עניינים, שבו הצהיר כי שתי בנותיו משרתות כשוטרות זוטרות במשטרה, והתחייב לא לעסוק בכל הקשור לבנותיו ולמפקדיהן.
מסמכים שבידי כלכליסט מלמדים שרק ב־19 בדצמבר 2021, חודשים רבים לאחר שהבן החל בהליך מיון למשטרה וכחצי שנה לאחר גיוסו בפועל, חתם ניצב בן שלום על הסדר ניגוד עניינים שבו התחייב להימנע "מלעסוק בכל צורה שהיא בכל נושא הנוגע לבני". על ההסדר חתם על בסיס שאלון לאיתור ניגוד עניינים שמילא ב־9 בדצמבר, שבו הצהיר על גיוס הבן לימ"ר מרכז.
מעיון בהסדר מתגלה כי בן שלום לא ציין פרט מהותי נוסף בשאלון שמילא רק שבוע וחצי קודם: זמן קצר אחרי גיוסו לימ"ר, הבן החל בהליך מיון ליחידה בלהב 433, שכאמור תחת אחריות פיקודית של בן שלום. בהסדר התחייב שאם בנו יעבור בהצלחה את המיונים ויסיים את ההכשרה באותה יחידה, הבן לא יוכל להשתבץ אליה כל עוד הוא משמש כראש אח"מ. מדובר בעניין תמוה בהתחשב בהכשרה היקרה הצפויה ובעובדה שמתאפשר לבן לעבור הליך מיון ביחידה שעה שהמפקדים בה כפופים לאביו, כאשר רק בנוגע לשירות בפועל תיעשה "הקפאה", שיכולה להימשך גם כמה שנים. בסופו של דבר, הבן לא המשיך בהליך המיון הזה, ולהסדר של האב נוספה בהמשך הערה בכתב יד שלפיה העניין "לא רלבנטי יותר".

1 צפייה בגלריה
מימין בועז בלט רן בטאט ו רותם גיל
מימין בועז בלט רן בטאט ו רותם גיל
מימין: תנ"צ בועז בלט, שב־2021 מונה לראש היחידה הכלכלית בלהב 433 (כיום מ"מ מפקד להב 433), נצ"מ רן בטאט שמונה לקצין אח"מ מרכז, וסנ"צ רותם גיל שמונה לראש מפלג חקירות בימ"ר מרכז
(צילומים: אביגיל עוזי, Youtube, דוברות המשטרה)

מה קרה פתאום בדצמבר 2021, שגרם למשטרה להחתים את בן שלום על הסדר ניגוד עניינים? ייתכן שהתשובה טמונה בהליך משפטי, תביעה נגד המשטרה שהגיש שוטר מלהב 433 (ההליך הסתיים בפשרה, שבה שילמה המשטרה לאותו שוטר 135 אלף שקל). בשל אזכורו של בן שלום בכתב ההגנה, ביקש השוטר בספטמבר 2021 לקבל לידיו את הסדר ניגוד העניינים של הניצב, כדי להיכלל בו בעצמו. התשובה שקיבל, ב־17 באוקטובר, היתה ש"ראש אח"מ אינו חתום על הסדר ניגוד עניינים" וכי ראש מחלקת המשמעת לא מצאה לנכון לערוך לו הסדר שכזה.
השוטר, ששמע על גיוסו של הבן כחוקר למשטרה, פנה שוב ושאל כיצד ייתכן הדבר, בהתחשב בכך שלבן שלום עשויה להיות השפעה גדולה על קידומם ושיבוצם של מפקדים שיש להם זיקה לבנו. ב־5 בדצמבר, משלא נענה, העלה השוטר לראשונה את עניין ניגוד העניינים האפשרי במינויו של תת ניצב בלט לראש היאל״כ תחת בן שלום (כיום בלט הוא כבר ממלא מקום מפקד להב 433) ותהה: "האם ניתן לעבור לסדר היום על 'שכחה' כזו, שעה שבלהב 433 נחקרו באזהרה עובדי ציבור בכירים פחות על ש'שכחו' לעדכן את שאלון ניגוד העניינים שלהם?". ארבעה ימים לאחר הפנייה החריפה הזו, ב־9 בדצמבר, כחצי שנה לאחר שהבן כבר גויס למשטרה, מילא בן שלום את השאלון לאיתור ניגוד עניינים ואז חתם על ההסדר.

"חייב להיות הכי נקי"

קצין בכיר מאוד לשעבר באח"מ אומר לכלכליסט, ש"חד־משמעית, ראש אח"מ היה צריך להצהיר ולהחצין את עניין גיוס בנו באופן פומבי ולחתום על הסדר ניגוד עניינים. כל התנהלות אחרת משדרת בתוך הארגון מסר בעייתי. זה שלא נערך לו הסדר עוד בתקופה שהבן התמיין, ובטח כשגויס, זה חמור, כי ראש אח"מ חייב להיות הכי נקי, מסודר וישר בארגון. הכל חייב היה להיות שקוף ועל השולחן, וצריך להיות ברור שאסור לו להיות מעורב בקידומים ובמינויים ביחידה הזו".
גורם אחר ששירת באח"מ מוסיף ש"לו היה נחתם הסדר מיד עם הליך גיוס הבן, כללי המינהל התקין היו מחייבים הטלת מגבלות על ניצב בן שלום בכל הקשור למפקדים המקבלים החלטות בעניין בנו, והדבר היה מקבל פומבי".
לכלכליסט נודע כי החומרים, שנחשפים כאן לראשונה, הגיעו באחרונה למבקר המדינה. כלכליסט הגיש למשטרה שאילתה מפורטת לתגובתה, עם כל השאלות שעלו בתחקיר. במשטרה בחרו שלא לענות באופן ענייני לאף שאלה שהתייחסה לבן שלום, ובכלל זה הסיבות לכך שלא חתם על הסדר ניגוד עניינים או בנוגע למעורבותו לכאורה בקידום מפקדים בעלי זיקה לבנו. במקביל טענו שבידיהם מסמכים שיכולים להציג פרשנות שונה לאירועים - אולם חרף בקשות חוזרות סירבו להציגם. במקום זאת הסתפקו בתגובה הבאה: "מרבית פנייתכם רצופה בשקרים שאין מאחוריהם ולא כלום, והיא אינה ראויה להתייחסות. יודגש כי כלל המגויסים למשטרת ישראל מגויסים לפי הקריטריונים שנקבעו בפקודת המשטרה וכך נעשה גם במקרה זה. מוטב לו הגורמים העלומים שעוסקים ברכילות זולה תוך הכפשת אחרים - היו מתמקדים בעשייה מהותית ולא בהמצאות מגוחכות, חסרות בסיס עובדתי, המהוות לשון הרע והוצאת דיבה".
לפני כשבועיים הודיע בן שלום כי יפרוש בתחילת נובמבר מהמשטרה לגמלאות "בתום שירות ממושך וארוך שנים". פרישתו, שהיתה צפויה, הוכרזה בדיוק שבוע לאחר שכלכליסט פנה אליו בבקשת תגובה בנוגע לממצאי התחקיר בעניינו.