מדיניות המכס של טראמפ - הזדמנות גדולה לכלכלה הישראלית
מדיניות המכס של טראמפ - הזדמנות גדולה לכלכלה הישראלית
אחרי שהטיל מכסים בשיעורים גבוהים על ייבוא מוצרים מסין, טראמפ מתכנן להטיל מכסים גם על יבוא מאירופה ומרבית מדינות העולם. המהלך צפוי לייצר אפקט דומינו והשתת מכסים במדינות נוספות, לרבות אירופה. הסכמי הסחר החופשי של ישראל עם ארה"ב ועם אירופה, המאפשרים פטור ביבוא לארצות אלה, של מוצרים שמקורם בישראל,עתידים להפוך את ישראל ליעד אטרקטיבי ליצור וייצוא, וכמובן להשקעות בחברות ישראליות
זכייתו של טראמפ בבחירות הובילה לגל ניתוחים, פרשנויות וההערכות – במיוחד בזירה הכלכלית. החל בשוק הקריפטו, שנוסק לגבהים חדשים על רקע הקלות רגולטוריות מסתמנות, דרך סקטור האנרגיה שדווקא מאבד מומנטום וכלה בציפיות לעלייה באינפלציה בארה"ב.
אלא שדווקא נושא אחד, הנתפס כאיום על הגלובליזציה ומחולל אינפלציה, עשוי להביא בשורה משמעותית במיוחד עבור ישראל: מדיניות המכס של טראמפ. בקדנציה הקודמת כנשיא, טראמפ עמד בהתחייבויותיו והצהיר כי מוצרים רבים שמיובאים מסין יחויבו בתשלום מכס של 25%. מדובר היה במוצרי פלדה, תעשייה, אלקטרוניקה, פלסטיק, כימיקלים ומוצרי צריכה. זאת, לעומת מכס של אחוזים בודדים על מוצרים דומים שמיובאים ממדינות אחרות.
כעת, בקדנציה הנוכחית ועל פי הצהרותיו, טראמפ הולך לקחת את זה צעד אחד קדימה. כמי שהצהיר לא פעם כי "מכס" היא המילה היפה ביותר במילון, טראמפ מתכוון להשית מכסים על יבוא ממרבית מדינות העולם ובכלל זה מאירופה. הואיל והטלת מכס כרוכה בצו נשיאותי, הליך חקיקתי פשוט יחסית, ניתן לצפות ליישום די מהיר. אירופה כמובן לא תוכל להשאר אדישה, וצפויה גם היא להגיב בהשתת מכסים ביבוא לשטחה.
בזמן ששתי הענקיות של העולם המערבי ב"התגוששות" מכס, ישראל עשויה להרוויח בגדול. בעוד שבין אירופה לבין ארה"ב אין הסכם סחר חופשי, לישראל יתרון יחסי גדול נוכח הסכם סחר חופשי גם עם ארה"ב וגם עם האיחוד האירופי. הסכמים אלו מאפשרים למוצרים העונים על כללים מתאימים, ליהנות ממעמד מועדף ביבוא לארה"ב ולאירופה, וככלל, ללא מכסים ביבוא.
שילוב הגורמים הזה עשוי להפוך את ישראל לשער כניסה משמעותי עבור חברות אירופיות שרוצות להיכנס לארה"ב – אחד השווקים הגדולים והמובילים בעולם ועבור חברות אמריקאיות שמעוניינות למכור לאירופה.למעשה, ישראל עשויה להפוך יעד מועדף בתכנון שרשרת אספקה, לייצור ואספקת מוצרים, וכמו כן להשקעות, רכישת חברות ישראליות ואולי אפילו הסטת פסי ייצור לשטחה.
זאת, מפני שייצור בישראל ויצוא ממנה לאותן מדינות עמן חתומה על הסכם סחר חופשי, יאפשר לרכוש מעמד של "מקור ישראלי" ולייבא לשטחן של אותן מדינות בפטור ממכס, לעומת יבוא ממדינות אחרות שיחוייב במכס גבוה. כרגע לפי הצהרות טראמפ מדובר על 20% על כלל היבוא ו- 60% על יבוא מסין.
רכישת "מקור ישראלי" אמנם אינה עניין של מה בכך, מצריכה הטמעה של שינויים ותהליכים שונים, (לא ניתן יהיה להסתפק במשלוח מוצר לישראל להחלפת אריזות או הרכבה פשוטה, אלא להוכיח תהליכי עיבוד וייצור משמעותיים בישראל) אך תכנון נכון יאפשר לייצר בישראל את המינימום הנדרש כדי לזכות בהטבה, בעוד חלק מהייצור יכול להשאר במדינות שלישיות. יצוין לעניין זה, כי מו"פ לבדו אינו מספיק לצורך רכישת "מקור ישראלי", אך בצרוף ערך מוסף ייצורי נוסף, מו"פ עשוי בהחלט להיכלל בחישוב הערך המוסף הישראלי הדרוש.
בהקשר הזה, מן הראוי לציין כי התזמון של הצעד הזה לא יכול להיות טוב יותר. ישראל עדיין נמצאת בימים אלו בלחימה רב-זירתית. תמריץ לפעילות בישראל, שתעורר עניין גם להשקעות בישראל – על רקע מעמדה הייחודי של ישראל – עשויה להיות זריקת העידוד למשק כולו.
וכדי שכל זה יקרה, גם בישראל צריכים להיערך. ישראל היא אולי אומת המו"פ המצטיינת בפיתוח טכנולוגי אך לא בהכרח בעלויות ייצור נמוכות. האתגר של חברות ישראליות יהיה למצוא את פעולות הייצור או העיבוד המינימאליות ההכרחיות לביצוע בישראל, בנוסף למו"פ, כך שהמוצר יהנה מתנאים מועדפים. כחלק מגיבוש תוכניות העבודה לשנת 2025, חברות רבות עוקבות בכיליון עיניים אחר דבריו של טראמפ ומגבשות תוכניות למגוון תרחישים.
עו"ד אילת יצחקי היא שותפת מסים עקיפים בפירמת BDO