סגור

פרשנות
דרוש חיסון לאובדן האמון במשרד הבריאות

אף שאמון הציבור במשרד נמצא בשפל, נמשכים המהלכים שמדרדרים את אמינותו עוד יותר: מהקריסה הצפויה של אתר התו הירוק ועד הדרישה מבעלי עסקים לסרוק את התו במקום רק להציגו

1. זה הדבר האחרון שמשרד הבריאות היה צריך בימים אלו, ימים שבהם הוא גם כך לא בשיא זוהרו, ימים בהם האמינות והאמון שהציבור רוכש לו נמצאים בשפל. הבוקר, כשמיליוני ישראלים התבקשו להראות את התו הירוק המחודש, שגם כך שנוי במחלוקת, ושהפך להכרחי לתפקוד תקין ולשמירה על השגרה - האתר הרשמי של המשרד להנפקת התו - קרס. הסיבה ידועה ואף צפויה: עומסים חריגים. כאילו זו הפעם הראשונה שמשרד הבריאות מתמודד עם אירוע כזה, ולא היה ניתן לחזות את זה מראש ולהיערך בהתאם. מאות אלפי ישראלים ניסו ללא הצלחה להוריד את התו, אף שהיו כאלה שהחלו בניסיונות כבר שלשום בערב, ונאלצו להסתפק בהודעה "אוי, משהו השתבש". באמת אוי.
מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' נחמן אש, נאלץ לפתוח במסע הרגעה לאומי בכלי התקשורת השונים כדי להבטיח כי או-טו-טו מתקנים את התקלה. אבל היא לא תוקנה - לבטח לא במלואה - ומאוחר יותר נאלצו להודיע לציבור שיאריכו את תוקפו של התו הירוק הקודם בשלושה ימים נוספים. רק בחמש בערב יצאה הודעה רשמית מטעם המשרד בנוגע לדחייה. ובכל זאת דווחו ברחבי הארץ מקרים לא נעימים, כגון בעל חדר כושר שנאלץ לחסום את כניסתם של מנויים אשר הגיעו מוקדם מאוד להתאמן אך ניסו ללא הצלחה להעלות את התווים המעודכנים. כן, דווקא בעלי חדרי כושר שעברו שנה וחצי מהגיהינום וממשיכים להיאבק על הישרדותם. שוב נתפס משרד הבריאות בקלקלתו.
2 צפייה בגלריה
קורונה תו ירוק התו הירוק
קורונה תו ירוק התו הירוק
התו הירוק
(גטי)
2. מראש עדכון הגרסה של התו הירוק לא מוסיף לאמון הציבור במשרד הבריאות. לא רק כי במתכונתו החדשה הוא משאיר 1.5-1 מיליון ישראלים נוספים מחוץ לשגרה, אלא בעיקר כי לא מעט מומחים מפקפקים ביעילותו ובהצדקתו האפידמיולוגית.
"יש עובדה שכולם מסכימים עליה: החיסון מגן מפני מחלה קשה; ויש עובדה נוספת שבכל העולם מסכימים עליה, ורק בישראל מנסים להסתיר אותה: החיסון אינו מגן מפני הדבקה - גם לפי שיטת משרד הבריאות. והראיה: נקראנו לחיסון שלישי. בתום שלושה-חמישה חודשים ממתן החיסון השני, החיסון כבר לא מונע הדבקה", הסבירה ל"כלכליסט" בשבוע שעבר פרופ' שושי אלטוביה, מומחית במיקרוביולוגיה וגנטיקה מולקולרית מבית הספר לרפואה בהדסה. "התו הירוק הושת על בסיס ההנחה שמחוסנים אינם נדבקים, ולכן אינם מדביקים, ולכן כדי להגן על אוכלוסיית המחוסנים כדאי להפריד בין אלה לאלה, אבל מאחר שאלה וגם אלה מדביקים, אין הצדקה אפידמיולוגית לתו הירוק. לא רק שאנחנו לא שומרים על אוכלוסיות בסיכון, אלא שאנחנו מסכנים אותן באשליה שהם מוגנים בסביבה של מחוסנים כמותם. יוצא מזה שהתו הירוק הוא בעצם אחיזת עיניים".
להיבט הזה הצטרף לפני כמה ימים עוד מכשול שהעלה את זעמם של בעלי העסקים הקטנים והבינוניים, שכבר סבלו מספיק בתקופת המגפה - הדרישה של המשרד לחייב בעל עסק לסרוק את התו, אחרת הוא חשוף לסנקציות, וזה על רקע אי אמון בישראלים והחשש מזיופים. מי שבילה את החופשה באירופה למשל, ראה איך שם מקבלים את התווים הישראליים ללא שאלות נוספות. המצב בעייתי בעיקר עבור מסעדות, ברים ובתי קפה, שם אין מספיק כוח אדם פנוי שיעשה זאת, שכן המחסור החריף שהמגפה יצרה בכוח האדם - נותר על כנו.
תיקון: במאמר המקורי נפלה טעות. בניגוד למה שנכתב, משרד הבריאות הבהיר כי אין מעקב באמצעות התו הירוק אחרי אזרחים, ואין תיעוד של תנועות בבתי העסק.
2 צפייה בגלריה
מימין פרוייקטור הקורונה נחמן אש ושר הבריאות ניצן הורוביץ
מימין פרוייקטור הקורונה נחמן אש ושר הבריאות ניצן הורוביץ
מימין: מנכ"ל משרד הבריאות נחמן אש ושר הבריאות ניצן הורוביץ
(צילום: דנה קופל, קובי קואנקס)
3. מוקדם יותר התרחש אירוע נוסף שפגע באמון הציבור: משרד הבריאות מחק וחסם ברשתות חברתיות ישראלים שביקשו לשתף את הציבור בחוויות אישיות על תופעות לוואי אחרי קבלת החיסון השלישי לאחר שהמשרד קבע שכלל אין כאלה. "מחיקה מסיבית של תגובות מעוררת חשד של ניסיון לדכא את הדיון הציבורי. משרד הבריאות צריך להיות שקוף כלפי הציבור – לפרסם נתונים מלאים ולא רק מצגות, ולהיות מסוגל לקבל ביקורת”, אמרה ד”ר תהילה שוורץ אלטשולר, מומחית במשפט וטכנולוגיה מהמכון הישראלי לדמוקרטיה.
מאוד קשה לנהל מגפה כאשר יותר ויותר חלקים מהציבור מפקפקים באמון הרגולטור. אפשר להמשיך לייחס את אובדן אמון הציבור למכחישי חיסונים וקורונה תמהוניים, שספק כמה תשומת לב הם מקבלים מהציבור הרחב (אלא אם במשרד הבריאות גם חושבים שרוב הישראלים טיפשים). ההתנהלות של משרד הבריאות במישור הזה היתה בעייתית כבר בהתחלה, כאשר הוא נתן יד לממשלה הקודמת להסתיר ולהשחיר חלק ניכר מההסכם המסחרי עליו חתמה עם יצרנית החיסונים פייזר. הגיע הזמן שמשרד הבריאות יתחיל להעמיק את השקיפות, ויתחיל לתרגל קבלת ביקורת. בעוד כמה שבועות המשרד יבקש, באופן מטפורי, את אמון הציבור כדי לחסן את ילדי ישראל בגילי 5 עד 12 – וברמת האמון לו הוא זוכה בימים אלו, ספק כמה הורים יסכימו להגיש את זרועותיהם של היקרים להם מכל.
במשרד הבריאות מבהירים כי המשרד לא מחק אף לא תגובה אחת, אף שחלק מה-15 אלף תגובות כוללות קריאות נאצה, קללות, איחולי מוות לבכירים במשרד והשוואתם לנאצים, ולכן ייתכן כי זו היתה חברת פייסבוק שמחקה את אותן תגובות בהתאם למדיניותה. כמו כן האתר לא קרס, אלא שברגע ש-3 מיליון אזרחים ביקשו בו-בזמן להוריד את התו, המערכת לא עמדה בעומס, ומאז היא הצליחה להנפיק כבר 1.5 מיליון תווים חדשים.