המרצים באוניברסיטאות מכריזים על סכסוך עבודה: "שכרנו נשחק"
המרצים באוניברסיטאות מכריזים על סכסוך עבודה: "שכרנו נשחק"
האוניברסיטאות שבהן ייכנס הסכסוך לתוקף בעוד כשבועיים, שיאפשר שיבוש הלימודים, הן העברית, בן-גוריון, בר-אילן, חיפה, הטכניון, תל אביב ומכון ויצמן. הסגל הבכיר: "ההסכם הסתיים ב-2019. יש גרירת רגליים במו"מ לחתימה על הסכם קיבוצי חדש"
המועצה המתאמת של ארגוני הסגל האקדמי הבכיר באוניברסיטאות הודיעה היום על הכרזת סכסוך עבודה. מדובר בסכסוך הראשון המוגש עם הקמת הממשלה החדשה וצפויים נוספים, כך שבהחלט ייתכן שהשנה הקרובה תהיה רצופת מאבקים מקצועיים ושביתות.
הגשת הסכסוך עכשיו תאפשר למרצים לשבש את בחינות הסמסטר או לשבות בתחילת הסמסטר השני. יו"ר המועצה המתאמת של ארגוני הסגל האקדמי באוניברסיטאות, פרופ' ענת זעירא, אומרת ש"השאיפה היא שההנהלות יבינו שצריך לנהל משא ומתן, ולא נצטרך לנקוט צעדים. אנחנו ערוכים לכל תרחיש".
המועצה המתאמת של ארגוני הסגל האקדמי באוניברסיטאות הגישה היום לממונה הראשית על יחסי עבודה במשרד הכלכלה ולוועד ראשי האוניברסיטאות (ור"ה) הודעה על סכסוך עבודה. הסכסוך ייכנס לתוקפו בעוד 15 יום (ביום שלישי, 17.01.2023), וכולל את האוניברסיטאות העברית בירושלים, בן-גוריון בנגב, בר-אילן, חיפה, הטכניון, תל אביב ומכון ויצמן.
עילת הסכסוך, לטענת ארגוני הסגל: "התנהלות בדרך שמנוגדת ליחסי העבודה הקיבוציים רבי השנים במקום העבודה ובחוסר תום לב; גרירת רגליים במשא ומתן לחתימה על הסכם קיבוצי חדש לאחר שהאחרון הסתיים לפני שנים; ניהול המשא והמתן בחוסר תום לב ובדרך בלתי מקובלת, באופן שהביא את המשא והמתן לסף מבוי סתום".
זעירא מסבירה כי "תוקף ההסכם שלנו הסתיים לפני כשלוש שנים, בסוף 2019. מאז, לא רק ששכרנו לא עלה – אלא שהוא נשחק משמעותית, ונשחק עוד יותר נוכח האינפלציה המתגברת". זעירא טוענת ש"מאז שהסתיים ההסכם אנו מנסים לקדם משא ומתן לחתימה על הסכם עבודה קיבוצי חדש, אבל לוועד ראשי האוניברסיטאות יש זמן והעניין לא דחוף מבחינתם, ויחד איתם גם הממונה על השכר במשרד האוצר והוועדה לתכנון ולתקצוב של המועצה להשכלה גבוהה (ות"ת)".
לדבריה, "גם כאשר מתקיימות פגישות נראה שמדובר בפגישות סרק כדי להעביר זמן, ולא במטרה להגיע לפתרונות אמיתיים. עד כה נמנענו מנקיטת צעדים ארגוניים מתוך רצון טוב להגיע להבנות, אבל ההתנהלות הזו לא הותירה בידינו ברירה. בהמשך נשקול לנקוט צעדים ארגוניים שיחריפו בהדרגה".
סכסוכי עבודה רבים נדחו בשל חמש מערכות הבחירות ומשבר הקורונה. לכן בתור מחכים עוד ארגוני עובדים רבים להסכמי עבודה חדשים, ובהם עובדי המדינה, ארגון המורים העל-יסודיים וההסתדרות הרפואית. השילוב של שר אוצר שהוא קפיטליסט קיצוני ושל ההסכמים הקואליציוניים שמכבידים מאוד על התקציב יקשה עוד יותר להגיע להסכמים. לכן בהחלט אפשרי גל של שביתות.
מוועד ראשי האוניברסיטאות (ור"ה) נמסר בתגובה: "ראשי האוניברסיטאות מקיימים זה כשנה מפגשי משא ומתן עם ראשי המועצה המתאמת של הסגל האקדמי הבכיר. בפגישות נידונו סוגיות שונות, שרובן מחייבות הסכמות ואישור של ות"ת והממונה על השכר. צר לנו שהסגל הבכיר בוחר לנקוט צעדים ארגוניים שעלולים לפגוע בסטודנטים בסיום הסמסטר, ולא יקדמו במאומה את ההבנות אליהן אנו מבקשים להגיע עמם".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "צר לנו שהמועצה המתאמת של ארגוני הסגל הבכיר באוניברסיטאות פונה לכיוון של צעדים ארגוניים במקום המשך הידברות עניינית. לגופו של עניין - מסגרת העלות של ההסכם תיקבע במסגרת המו"מ, לאור קביעת סדרי העדיפויות של הממשלה הנכנסת בעניין מדיניות השכר במגזר הציבורי. נוסף על כך, ההסכם הקרוב לא יכלול תוספות שכר בלבד, אלא גם שינויים אשר נדרשים לטובת מערכת ההשכלה הגבוהה בישראל. משרד האוצר ימשיך לפעול, יחד עם ות"ת והנהלות המוסדות, לטובת קידום המחקר, ההוראה והחדשנות במערכת ההשכלה הגבוהה בישראל".