סגור
מימין עוה"ד יונית קלמנוביץ ו תמר ארבל
עוה"ד יונית קלמנוביץ (מימין) ותמר ארבל. טענות לחוסר עצמאות של קלמנוביץ (צילום: צילום מסך יוטיוב)

נציגת לשכת עוה"ד לוועדה לבחירת שופטים: כפופה לבכר או "ביביסטית על מלא"

לשכת עורכי הדין תבחר נציגה שנייה לוועדה לבחירת שופטים. היו"ר עמית בכר, המתנגד להפיכה המשטרית, מקדם את עו"ד יונית קלמנוביץ העובדת בלשכה. מבקריו טוענים: "היותה תלויה בלשכה לפרנסתה לא תאפשר לה להיות עצמאית בוועדה". האירוניה: האופוזיציה בלשכה ביקשה לבחור בנציגתה, עו"ד תמר ארבל, בטענה שיש "לשקף את עמדת המיעוט"

עורכות הדין יונית קלמנוביץ ותמר ארבל יעמדו לבחירת חברי המועצה הארצית של לשכת עורכי הדין לתפקיד הנציגה השנייה של הלשכה בוועדה לבחירת שופטים. הבחירות יתקיימו ב־18 בפברואר. הנציגה שתיבחר צפויה להצטרף לעו"ד מוחמד נעאמנה, המכהן מטעם הלשכה בוועדה, לקראת ארבע הישיבות הקבועות החל מ־20 בפברואר לבחירת שופטים לערכאות השלום והמחוזי (עדיין לא נקבע מועד לבחירת שני השופטים החסרים בעליון ומינוי נשיאו).
קלמנוביץ, השותפה לתפיסתו של יו"ר הלשכה עו"ד עמית בכר לשמור על עצמאות מערכת המשפט, זוכה לתמיכתו ותמיכת סיעתו "תקווה ללשכה", כך שהבחירה בה אמורה להיות מובטחת בשל הרוב הקואליציוני שיש לבכר במועצה.
הנציגה החדשה שתיבחר לוועדה תחליף את עו"ד אילנה סקר, שמסיימת שלוש כהונות ברצף, התקופה המקסימלית המותרת בחוק. בכר ניסה לפעול להארכת כהונת סקר דרך שימוש בתיקון הוראת השעה, שמאפשרת הארכת כהונה של נושאי משרה — אך הדבר לא צלח.
קלמנוביץ משמשת כיום כמנהלת התחום הבינלאומי בלשכת עורכי הדין, מינוי של בכר, זאת לאחר שהיתה פעילה בקמפיין הבחירות שלו. לפני כן שימשה כיועצת משפטית של החברות ווטרג'ן ונצר השרון (לשעבר תע"ש) וכעורכת דין בפירמות כמו עמית פולק מטלון, ישראל שלו ושות' ומשרד שבלת. עיקר הניסיון שלה הוא בעולם המסחרי והתאגידי.
השבוע נשמעה ביקורת מצד חברים במועצה על כך שהיא פחות מכירה מקרוב את מערכת בתי המשפט ואת "המזג השיפוטי" של השופטים, אף שבעבר ייצגה בהליכי ליטיגציה מסחרית. עיקר הביקורת, כולל מתוך סיעתו של בכר, מתמקדת בכך שקלמנוביץ עובדת לשכת עורכי הדין ולפיכך לא תוכל להיות עצמאית בוועדה, אלא "עושת דברו של היו"ר", כפי שהגדיר זאת גורם בסיעה. בהיבט זה מדובר במינוי יוצא דופן, לאחר שמאז ומתמיד נבחרו לוועדה עורכי דין מהשוק הפרטי ולא עובדי הלשכה.
"לא יעלה על הדעת שעובדת בשכר של הלשכה, שניתן לפטר אותה תוך ימים ותלויה בשולחיה מהלשכה, תהיה נציגה בוועדה לבחירת שופטים", אומר אחד המבקרים מתוך הקואליצייה במועצה. "התחושה היא שבכר רוצה לשלוט באמצעותה במה שקורה בוועדה". באופן טבעי הביקורת מגיעה גם מהאופוזיציה במועצה. לדברי עו"ד ערן בן־ארי מסיעת יוזמה־ציונות משפטית, "החוק קובע שחבר ועדה חייב להיות בעל שיקול דעת עצמאי, אבל קלמנוביץ כעובדת לשכה תלויה בבכר לפרנסתה, אז איך היא בדיוק תוכל להיות עצמאית? בכר רצה שתהיה לו שליטה מלאה כי הוא לא סומך על אף אחד. זו התנהלות מתוך פרנויה".
בלשכת עוה"ד סירבו להתייחס לביקורות, אך גורם בסביבת בכר טוען שקלמנוביץ לא תהיה פחות עצמאית מאשר עורכי דין מפירמות פרטיות. "בסופו של יום חבר הוועדה הוא עצמאי והעובדה שקלמנוביץ עובדת לשכה דווקא מונעת אפשרות לטעון כלפיה לניגוד עניינים, משום שהיא איננה קשורה לשום גוף שמייצג בבית המשפט", אמר.
יצויין כי אחד הממליצים עליה לקראת הבחירות במועצה, כך מספר גורם שם, הוא נושא משרה בכיר בחברת ווטרג'ן שבה עבדה, שבבעלות מיכאל מירלשווילי, אביו של יצחק מירלשווילי בעלי ערוץ 14, שתומך בהפיכה המשטרית.
מי שתתחרה בקלמנוביץ היא מועמדת האופוזיציה עו"ד תמר ארבל, בעלת משרד עצמאי בתחום של רשלנות רפואית ותביעות ביטוח ונזקי גוף. לפני כן עבדה במשרדים ר.א גמליאל ומשרד פייל. היא תומכת בהפיכה המשטרית והרבתה להתבטא בבוטות נגד המחאה, והיועמ"שית ולצאת להגנת פוליטיקאים מהליכוד, כמו ח"כ טלי גוטליב, אותה כינתה "אהובה שלי, מלכה שאת" ושר המשפטים יריב לוין. היא ממייסדי "מטה 64", המאגד את פעולות הארגונים תומכי ההפיכה המשטרית, והתארחה בתוכניות בערוץ 14 עם הגרעין הקשה של תומכי נתניהו. ביולי הא חרון היא ומפגינים נוספים ניסו לפוצץ כנס של הלשכה נגד ביטול עילת הסבירות, עד שהוצאו מהאולם בהוראת בכר שאמר לארבל: "עורך דין שמחזיק שלט 'די לדיקטטורה של בג"ץ' הוא בושה ללשכה ולמקצוע". לדברי חברים במועצה הארצית, "היא ביביסטית על מלא".
לארבל אין כמעט סיכוי לגבור על קלמנוביץ, לכן ניסו חברי סיעת "יוזמה־ציונות משפטית" לפנות לבכר ולדרוש שלצד נציג הקואליציה בוועדה תמונה הפעם נציגת האופוזיציה, "כדי לשקף את עמדת המיעוט בלשכה בוועדה לבחירת שופטים". בכר ענה להם שעשרות אלפי עורכי דין שהצביעו בבחירות ללשכה הביעו בכך את התנגדותם למהפכה המשטרית, "שאתם ושותפכם הפוליטיים עדיין מנסים לקדם, ובליבה ניסיון להפוך את בחירת השופטים לפוליטית, ולכרסם בעצמאות מערכת המשפט".
מלשכת עורכי הדין נמסר: "הלשכה מייצגת את הציבור שנזקק לשירות בתי המשפט ומהווה גורם מקצועי חשוב בתהליך הבחירה של שופטים מקצועיים. בשלב זה מתקיים הליך בחירות לוועדה ובסיומו נוכל להתייחס לכל שאלה פרסונלית רלוונטית".