סגור

מנהל רשות המים: "צפויה עלייה של 5%-6% בתעריף בינואר"

חזי ליפשיץ מעריך כי מתחילת 2025 תהיה עלייה של 7-8 שקלים למשק בית בחודש; את הדברים אמר בדיון בוועדת המשנה לפיקוח על משק המים בכנסת; הדיון עסק גם בהצעת חוק חדשה שמציעה כי שר החקלאות יקבע את תעריף המים לחקלאות - למרות התנגדות האוצר ורשות המים

מנהל רשות המים חזי ליפשיץ העריך כי בינואר תהיה עלייה משמעותית בתעריף המים בשיעור של 5%-6%. כיום חשבון המים הממוצע עומד על כ-144 שקל למשק בית, כשהעלאה בשיעור שציין ליפשיץ תוביל להתייקרות של 7-8 שקלים בחודש למשק בית. מנכ"ל משרד האנרגיה יוסי דיין טען כי הם המשרד בוחן את הרכב תעריף המים ומאמין שיוכל למתן את העלייה.
את הדברים אמר ליפשיץ בדיון בוועדת המשנה של ועדת הכלכלה לפיקוח על משק המים שבראשות זאב אלקין. הדיון נערך על רקע ההתערבות של שר האנרגיה אלי כהן ומנכ"ל משרדו בעליית תעריף המים שתוכננה בתחילת יולי, על אף שלשר האנרגיה אסור להתערב בקביעת התעריף.
כמו כן, הדיון עסק בהצעת חוק חדשה שמציעה לקבוע את תעריף המים לחקלאות על ידי שר החקלאות – ובכך להוביל לסבסוד של המים לחקלאות על ידי כלל הציבור. סוגיה נוספת שהדיון עסק בה היא הקושי באספקת מים לשכונות במזרח ירושלים.
משק המים בישראל נחשב לסגור – כלומר שכל ההכנסות מהמשק מגיעות מתעריף המים שמכסה את עלויות התפעול וההשקעות הדרושות בתשתיות. מכיוון שאף שר לא רוצה שבמהלך תקופתו תירשם עלייה במחירים, מועצת רשות המים אמורה להיות עצמאית בקביעת התעריף ונקייה משיקולים פוליטיים. החשש הוא ששר שילחץ להפחתת התעריף כעת ויצליח, יוביל למצב של פגיעה בהשקעות בתשתיות משק המים שיעלו לציבור יותר בטווח הארוך. במילים אחרות, עלייה של כמה שקלים בתעריף היום – יכולה לחסוך הרבה יותר לציבור בעוד 5 שנים.
למרות זאת, השר כהן בחר להתערב כשהפעיל לחץ חריג על רשות המים למתן את העלייה שתוכננה לינואר בגובה 7.7% מתעריף המים. בסופו של דבר ההתייקרות התמתנה ל-1.6% בלבד. הדבר הוביל לביקורת על כהן בקרב דרגי מקצוע מכיוון שמדובר בהסתכלות קצרת טווח שעלולה לפגוע בציבור הישראלי בטווח הארוך.
עם זאת, מנכ"ל משרד האנרגיה יוסי דיין טען כי בעיניו מדובר בתפקיד חשוב של המשרד: "אחד התפקידים המרכזיים שלי, של המשרד ושל השר הוא לעשות כל שלאל ידינו למנוע העלאות תעריפי המים והחשמל. אם הייתי מרים יד בעד העלאת של 7.7% הייתי חוטא לתפקידי. כתפיסת עולם תעריף מים לא אמור לעלות בצורה ניכרת מעבר למדדים שמתפרסמים".
החוק הבעייתי
הדיון עסק גם בהצעת חוק חדשה שהציע אלון שוסטר לפיה תעריף המים לחקלאות ייקבע על ידי שר החקלאות, באופן שינתק את עלויות אספקת המים מהמחיר שלהם. לפי ליפשיץ, הצעת החוק עלולה להוביל להתייקרות של 5% נוספים בתעריף המים. גם רפרנטית מים באגף התקציבים באוצר, ליהי צלאל, טענה כי להצעה אין מקור תקציבי מלבד תעריף המים: "לא הסכמנו לסעיף התעריף. הסכמנו לשיקוף העלויות לצרכן הביוב. אחת החוזקות של המשק הוא היותו סגור שיכול לכלכל את עצמו", אמרה.
הדיון עסק גם בקושי להביא אספקת מים לשכונות במזרח ירושלים. היו"ר אלקין הציע לקיים שולחן עגול בנושא וטען: "לא יכול להיות שהמדינה מצליחה לספק מים לעזה יותר ממה שהיא מספקת לשכונה בישראל".