ליברמן וברביבאי ליצרני המזון: "העלאת המחירים צינית, לא נהסס לנקוט צעדים"
ליברמן וברביבאי ליצרני המזון: "העלאת המחירים צינית, לא נהסס לנקוט צעדים"
שר האוצר ושרת הכלכלה פנו לכל החברות בשוק המזון שהכריזו לאחרונה על העלאות מחירים ואמרו: "משבר הקורונה לא תם, ואזרחים ועסקים רבים טרם התאוששו". לדבריהם, התחזקות השקל והרווחיות הגבוהה במשבר לא התגלגלו להוזלה לצרכן. ח"כ יעקב אשר: "מי שאחראי לשחרור הרסן הוא ליברמן עצמו - באופן הכי ציני"
שר האוצר אביגדור ליברמן ושרת הכלכלה אורנה ברביבאי שיגרו הערב (א') מכתבים ליבואנים ויצרנים שהכריזו על עליות מחירים (שסטוביץ, ליימן-שליסל, דיפלומט, רסטרטו, סנו, אסם, שטראוס) במכתב הם קראו לחברות "בשעה מורכבת זו מצופה מהחברה לגלות אחריות ולהודיע על ביטול העלאת המחירים עליה הודיעה החברה".
יש לציין, כי מלבד חברת שטראוס כל החברות הכריזו כבר על העלאת מחירים, ולכן השרים כתבו במכתבם כי "ההכרזה על העלאת המחירים בעת הזו היא צינית ופוגעת באזרחי המדינה".
השרים נימקו את פנייתם בכמה טיעונים. הטיעון הראשון המופיע בכל המכתבים הוא כי "ממשלת ישראל נקטה בצעדים חסרי תקדים במסגרת ההתמודדות עם המשבר הבריאותי, הכלכלי והחברתי, אך המשבר לא תם, ואזרחים ועסקים רבים טרם התאוששו ממשבר הקורונה. ממשלת ישראל עושה כל שביכולתה, אך נדרש שיתוף פעולה גם מצד יתר 'השחקנים' במשק".
הטיעון השני המופיע בכלל המכתבים הוא כי השקל התחזק ללא עליית שכר של העובדים, וכך עלויות הייצור של החברות הוזלו, והם לא גילגלו את ההוזלה לצרכן. כך: "עד שנת 2021 השקל התחזק משמעותית אל מול מטבעות אחרים בעולם, וזאת בסביבת אינפלציה נמוכה וללא שינוי משמעותי בעלויות ההעסקה של העובדים. משמעות הדבר היא שמוצרים וחומרי גלם שיובאו על ידי חברתכם לישראל הוזלו משמעותית עבורכם, מבלי שהורדתם את המחיר לצרכן הישראלי בהתאמה, והוא נותר מהגבוהים בעולם למוצרים אלו".
החברות חילקו דיבידנדים גבוהים ומענקים
הטיעון השלישי המופיע במכתבים לחברות אשר נסחרות בבורסה הוא כי הדוחו"ת האחרונים של החברות לימדו על רווחיות גבוהה. כך במכתב לסנו "שיעורי הרווחיות של חברתכם בישראל גבוהים משיעור הרווחיות במדינות אחרות בהם היא פועלת. בשנת 2021 החברה חילקה דיבדנד של 86 מיליון שקל, וסכום דומה בשנת 2020. עלייה של 100% לעומת 2018-2019".
במכתב לשטראוס נכתב "שיעורי הרווחיות התפעוליים ברבעונים האחרונים גבוהים משמעותית משנים עברו. כמו כן החברה חילקה דיבדנד של 270 מיליון שקל, שיא בעשור האחרון". במכתב לדיפלומט, הזכירו השרים – בנוסף לרווחיות הגבוהה – את המענק של 11.5 מיליון שקל ששולם למנכ"ל החברה.
השרים מסיימים את מכתבם בנימת איום ואומרים "אנו נמשיך לעקוב באחריות הלאומית הנדרשת אחר המחירים לצרכן הישראלי, ובמסגרת זו לא נהסס לנקוט בצעדים הנדרשים להבטחת כלכלה תחרותית והוגנת".
כל המכתבים מוענו גם לעו"ד מיכל כהן, הממונה על התחרות, ובכך רמזו השרים על כוונתם לבדוק גם את היבטי התחרות בפעילות חברות אלו, נזכיר, כי החברות אליהן נשלחו המכתבים מחזיקות בנתחי שוק משמעותיים בישראל. עדות נוספת לחשש התחרותי ניתן למצוא בכך שהשרים ציינו בחלק מהמכתבים כי מחירי המוצרים של היבואנים והיצרנים גבוהים בהשוואה בינלאומית.
אריה דרעי: "איווט, עם מכתבים מנומסים לא הולכים למכולת"
מכתבם של השרים עורר תגובות נזעמות באופוזיציה. יו"ר ש"ס אריה דרעי הגיב למכתב בחשבון הטוויטר שלו: "איווט, עם מכתבים מנומסים לא הולכים למכולת, מחדל יוקר המחיה הוא של הממשלה הרעה וחסרת החמלה שלכם. אין לכם זכות קיום".
גם ח"כ יעקב אשר הגיב למכתבם של השרים ואמר: "מי שאחראי לשחרור הרסן של חברות המזון והצריכה, הוא קודם כל שר האוצר ליברמן. מסת המסים הדרקוניים שהטילה הממשלה על אזרחי ישראל בזמן משבר, באופן הכי ציני שיש, תדלקו את עליות המחירים ונתנו את התחושה ש'הכל מותר'. כעת הוא מזהיר מ'עליית מחירים צינית'. אין לתאר".
יצרני המזון: "נגיב למכתב באופן ישיר, ולא דרך התקשורת"
מאסם נמסר: "קיבלנו את המכתב ואנו למדים אותו".
משסטוביץ נמסר: נגיב למכתב השרים באופן ישיר, ולא מעל דפי העיתון".
משטראוס נמסר: "שטראוס לא העלתה מחירי מוצרים, לא כעת ולא בעשור האחרון, וגם לא הודיעה כי בכוונתה להעלות מחירים".
מליימן שליסל, סנו, דיפלומט וריסטרטו טרם נמסרה תגובה.