סגור
רובוט חבלה אוחז ב מחבל ב אינתיפאדה השנייה
רובוט חבלה אוחז במחבל באינתיפאדה השנייה. לטענת העותרים, נקבע בצה"ל שמערכת הרובוט לא אמינה והזרוע מסכנת חיים ( צילום: יריב כץ)

בלעדי
במקום לרכוש רובוטי חבלה מתקדמים, במשטרה בחרו להוסיף עוד חלק לישנים

עתירה נגד משטרת ישראל חושפת התנהלות תמוהה סביב פטור ממכרז בהיקף 90 מיליון שקל שבו זכה הספק הנוכחי כדי לשדרג את רובוטי החבלה. העותרים: המשטרה הציגה מידע חלקי, מגמתי ומטעה, והפתרון ישאיר אותה עם מרכב מיושן שיוצר "פער מבצעי ניכר". המשטרה: "ערכת השדרוג – מוצר מדף עם ניסיון מוכח"  

פרויקט לשדרוג ותחזוקת עשרות רובוטי החבלה לזיהוי וסילוק פצצות של משטרת ישראל בהיקף של כ־90 מיליון שקל, שבוצע בהליך של פטור ממכרז, עומד במרכז עתירה מינהלית שהוגשה ביום חמישי האחרון נגד המשטרה לבית המשפט המחוזי בתל אביב. מגישת העתירה, ג.ג רובוטיקה מתקדמת, מצביעה על "מעשה חלם" שנגוע ב"חוסר סבירות קיצוני" ו"מחדלים ושיקולים פסולים" של המשטרה בהליך, וקבלת החלטות שגויות שיביאו הן לבזבוז כספי והן לפגיעה מבצעית.
העותרת טוענת כי המשטרה, שהחליטה לשמר את מערך הרובוטים המיושן שלה, ולשדרגו באמצעות החלפת הזרוע של הרובוטים לזרוע חדשה על גבי המרכב הישן - עושה זאת אף שרכישת רובוטים חדשים מאחת הספקיות בשוק תעלה פחות, ותספק פתרון מהיר יותר ומתקדם יותר.
עוד לטענת ג.ג רובוטיקה, ההחלטה של המשטרה חריגה, היות שגופי ביטחון מקבילים אחרים בארץ, כמו שב"כ וצה"ל, כבר לא משתמשים ברובוטים מיושנים, אלא רכשו בשנים האחרונות רובוטים מתקדמים.
באמצעות עורכי הדין נדב דרזנין ורם גמליאל, טוענת ג.ג שהמשטרה "מתעלמת משיקולים מבצעיים וכלכליים", וכי "יש בהחלטה כדי לפגוע פגיעה של ממש בקופת המדינה ובביטחונה". במקביל, מבקשים מבית המשפט להוציא צו ביניים שיקפיא את ההתקשרות של המשטרה עד להחלטה בעתירה, כדי שלא לייתר את המהלך.
באפריל השנה אישרה ועדת הפטור בחשב הכללי באוצר את בקשת המשטרה להתקשר ללא מכרז ל־10 שנים עם ח.ב.א סוכנויות, "לטובת שדרוג ותחזוקה של רובוטי חבלה מסוג אנדרוס", שהחברה היא ספק בלעדי שלהם בישראל.
2 צפייה בגלריה
רובוט מסוג אנדרוס
רובוט מסוג אנדרוס
רובוט מסוג אנדרוס. 43 רובוטים במערך החבלה ישודרגו
( צילום:שאול גולן)
מסמך ועדת הפטור מסביר את הרקע: ב־2001, במסגרת סיוע מיוחד שהעניק הקונגרס האמריקאי באינתיפאדה השנייה, פיתח מערך החבלה במשטרה בשיתוף עם יצרנית הרובוטים האמריקאית רימוטק "רובוט ייחודי המותאם לאתגרי מערך החבלה". אז נרכשו 40 רובוטים מסוג אנדרוס וכיום נותרו במערך 38 רובוטים פעילים, שעם השנים פותחו עבורם כלי קצה מותאמים.
הבעיה, כפי שנכתב במסמך, היא שהרובוטים "עובדים בטכנולוגיה אנלוגית מיושנת ומוגבלת. לא ניתן לרכוש או לייצר רכיבי מפתח למערכות הרובוט מאחר שהטכנולוגיה עברה לשיטה הדיגיטלית". עוד ציינה המשטרה כי אורך החיים של רובוט ליישומי חבלה עומד על 10-7 שנים, ולמרות זאת הרובוטים הקיימים מתפקדים כבר יותר מ־20 שנה הודות לתחזוקת טכנאי מערך החבלה, בעלות שנתית של כ־1.5 מיליון שקל. אולם הטכנאים נאלצים "לפרק רובוטים על מנת לתחזק אחרים", והמשמעות היא "פגיעה מבצעית הולכת וגדלה עד חוסר יכולת מוחלטת לתחזוקה".
מסיבה זו המשטרה יצאה בתחילת 2023 לסקר ספקים מקצועי (הליך RFI) כדי לבחון רכישת רובוטים חדשים. אלא שלדבריה, ממצאי הסקר, שבו השתתפו שלוש חברות בענף, העלו ש"אין רובוט כמוצר מדף העונה לדרישות מערך החבלה". רק לאחר מכן הוצעה למשטרה האפשרות על ידי הספק, המייצג בארץ את רימוטק בבלעדיות, לשדרוג הרובוטים הקיימים, כאשר הרעיון הוא "לעשות שימוש בתובת הרובוט על כל מכלוליה, ולשדרג את החלק העליון. ערכת השדרוג מוצעת כמוצר מדף ללא צורך בהליך פיתוח. השדרוג מאפשר הכנסת מרכיבי הטכנולוגיה העדכנית תוך שיפור היכולות הקיימות. השדרוג יהיה ל־43 רובוטים – 38 פעילים ובנוסף רכש שלדות ומכלולים לחמישה רובוטים נוספים".

"רובוטים שעברו את זמנם"

ההתקשרות שביקשה המשטרה לאשר לה בפטור ממכרז היא ל־10 שנים: השנתיים הראשונות לצורך הקמת המנגנון בישראל ושדרוג הרובוטים, ושמונה שנים לצורך תחזוקה. "השדרוג עונה על כל דרישות מערך החבלה, באופן שיביא להארכת חיי הרובוטים בכעשר שנים מרגע ביצועו", הוסבר. עוד צוין כי משום שהצורך המבצעי כיום הוא ל־60 רובוטים, המשטרה מתכננת לרכוש עוד 17 רובוטים בהליך רכש פומבי.
כעת בעתירה טוענת ג.ג שהמשטרה הציגה בפני ועדת הפטור "מידע חלקי, מגמתי ומטעה". לאורך העתירה משתמשים עורכי הדין בציטוטי מערך החבלה עצמו על כך שהרובוטים הקיימים מיושנים ומעלים תהיות על ההחלטה לשדרגם ולא להכניס "פתרונות מודרניים יעילים ואף זולים להפעלה". לפי ג.ג, המשטרה תישאר עם "מערך רובוטים שעבר זמנם ושדרך הטיפול בהם היא אחזקה יקרה, לרבות בדרך של 'קניבליזציה' של רובוטים אחרים בשל מחסור בחלקי חילוף". לטענתה, השארת המערך עשור נוסף לא הגיונית או סבירה.
לטענת ג.ג, בשוק קיימים רובוטים מתקדמים, שנבדקו על ידי גורמי ביטחון בארץ ובעולם, שיכולים להחליף את מערך הרובוטים המיושן, וכי רכישת רובוטים חדשים היא החלופה הטובה לעומת "פתרון מבצעי שלא הוכח ונדחה על ידי גופי ביטחון אחרים". כך, למשל, במכתב שנשלח למשטרה ושצורף לעתירה נטען ש"נקבע בצה"ל כי מערכת הרובוט אינה אמינה, וכי הזרוע המוצעת לשדרוג מסכנת חיי אדם, עלולה להיתקע באמצע פעילות, דורשת כיול ליד הרובוט (דבר שמסכן את המפעיל בזירות מטענים). גם שב"כ בחן את הרובוטים הקיימים ומצא אותם מיושנים, אינם עומדים בסטנדרטים המתחייבים, ורכש רובוטים אחרים".
עוד מצוין שהחלפת רובוטים קיימת גם בקרב גורמי ביטחון בארה"ב, בריטניה, אוסטרליה ועוד. "קשה אפוא שלא לתמוה מדוע דווקא משטרת ישראל, בניגוד לכל גורמי הביטחון המקבילים לה בארץ ובעולם, בוחרת בטכנלוגיה שעבר זמנה זה מכבר", נטען.
לטענת העותרת, ה"שדרוג" שעליו מדובר הוא למעשה "הרכבת זרוע דיגיטלית על מרכב ישן ומיושן תוך יצירת בן כלאיים, שתפקודו לא נבדק מעולם וממילא יהיה תמיד בגדר 'מעשה פרנקשטיין' ולא יותר". בנוסף, נטען כי דווקא בחירה בפתרון של החלפת הזרוע הישנה בחדשה, שאינה בשלה להתקנה מיידית, "שוללת כשירות מבצעית לאורך זמן", ו"תותיר את המשטרה בפער מבצעי ניכר".
עוד נטען בעתירה ל"מעשה חלם" של המשטרה, שלאחרונה רכשה כלי רכב חדשים עבור מערך החבלה בעשרות מיליוני שקלים, אלא ש"אלו אינם מותאמים לשאת את משקל מערך הרובוטים הישן".
העתירה גם תוקפת את ההיגיון הכלכלי בשדרוג על פני רכישת רובוטים חדשים. לטענתה, עלות רובוט מתקדם וחדש היא כ־1.85 מיליון שקל, בעוד על פי האומדן בהליך עלות השדרוג והתחזוקה לעשר שנים היא כ־2.1 מיליון שקל לרובוט - פער של כ־12%. "לא רק שתרוויח המדינה כלים מבצעיים טובים יותר, אלא שתחסוך לפחות 11 מיליון שקל מהתקציב המיועד", נטען.

"פיתוח ייעודי למערך החבלה"

המשטרה הגיבה במכתב מענה, שנשלח לעוה"ד בטרם הוגשה העתירה, שבו דחתה את הטענות. לטענתה, הפנייה של ג.ג "לוקה בשיהוי ניכר", לאחר שתקופת ההסתייגויות חלפה כבר ועל כן מדובר כבר ב"מעשה עשוי", ומאז אישור הפטור ממכרז נחתם כבר הסכם התקשרות עם ח.ב.א והחברה החלה בייצור האספקה הראשונה. בנוסף כתבו במשטרה כי לח.ב.א יש כל הידע המקצועי והטכני הנדרש לביצוע השדרוג, שעתיד להסתיים בתוך כשנה, וכי "ערכת השדרוג" היא "מוצר מדף עם ניסיון מוכח, ולא נדרש פיתוח ייחודי עבור המשטרה".
המשטרה הסבירה מדוע העדיפה לבסוף לשדרג את המערך הקיים, שיכלול מלבד החלפת הזרוע למתקדמת טכנולוגית גם החלפת מערך התקשורת, הבקרה והמצלמות, ולא לרכוש חדש: "אפשרות זו נבחנה באופן מעמיק על ידי נציגי מערך החבלה ונמצא כי שדרוג המערך הקיים נותן מענה טכני מבצעי ארוך טווח. מעבר לכך, אפשרות זו משמרת את יכולות האחזקה והניסיון שנרכש אצל החבלנים במהלך השימוש ברובוט הקיים".
2 צפייה בגלריה
מימין: עוה"ד בעתירה נדב דרזנין ו רם גמליאל
מימין: עוה"ד בעתירה נדב דרזנין ו רם גמליאל
עוה"ד בעתירה נדב דרזנין ורם גמליאל. "פגיעה בקופת המדינה"
(צילומים: ראובן קפוצ'ינסקי, אילנית קיצוני)
עוד טוענת המשטרה כי נבחנו ההתאמות לרכבים, בניגוד לטענת העותרת, וגם לכלי קצה ייחודיים ו"לא נמצא בשוק רובוט חדש העונה לצורכי המשטרה ללא פיתוחים והתאמות", בין השאר גם לא הרובוט החדש שמציעה ג.ג.
בנוסף צוין שרובוט אנדרוס הוא פיתוח ייעודי למערך החבלה, שהוא "היחיד בעולם המחזיק בו, ועל כן לא ברור על מה נשענת טענתכם ולפיה גופי ביטחון או מדינות בחנו את יכולות הרובוט המשודרג והעלו ממצאים שליליים. יודגש כי צה"ל לא בחן את הזרוע המוצעת ועל כן לא ברורה לנו הטענה כי היא נבחנה על ידיו ונפסלה".
בנוגע לטענות בדבר התייעלות כלכלית כתבו במשטרה שהאומדן של העותרת נעשה "ללא כל בסיס או פירוט באשר להתאמת הרובוט המוצע לצורכי מערך החבלה", וכי לא ניתן לערוך השוואה בין החלופות, היות שכאמור, "אין בנמצא רובוטים שעונים לדרישות מערך החבלה ללא פיתוחים או התאמות". בנוסף, המשטרה דוחה את ההשוואה מאחר ש"לא מדובר רק ברכש רובוט או חלק ממנו אלא בשדרוג ועל כן אין זה בר־השוואה".