האוצר מצנן את ההתלהבות: לא נרשמה עלייה גדולה בתעסוקת חרדים
האוצר מצנן את ההתלהבות: לא נרשמה עלייה גדולה בתעסוקת חרדים
לפי נתוני הלמ"ס, נרשמה עלייה של 3% בשנה בתעסוקת גברים חרדים; ואולם לפי האוצר, העלייה נרשמה לאחר שגברים בעלי השכלה כללית שכבר עבדו קודם לכן החלו להגדיר את עצמם כחרדים
אגף הכלכלנית הראשית במשרד האוצר קובע שאין כמעט עלייה ריאלית בעבודת גברים חרדים. זאת, למרות נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה המראים עלייה של 3% בשנה. האוצר מסביר זאת בכך שחלה לעלייה בנתונים שמתארים חרדים לפי הגדרה עצמית ואין כמעט עלייה בנתונים שמתארים חרדים לפי נתונים אובייקטיביים. כלומר, מדובר בתוספת של גברים עובדים שמגדירים עצמם חרדים ולא בהצטרפות של חרדים לשוק העבודה.
אחת לרבעון מפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה את נתוני העמידה ביעדי התעסוקה של הממשלה. הפרסום האחרון היה אופטימי מאוד וגילה ששיעור התעסוקה של גברים חרדים (בגילאי העבודה העיקריים, 25-64) עלה ל-55.6% ברבעון השני של 2023 (וב-55.1% בכלל החצי השני) לאחר שנים ארוכות של קיפאון באזור ה-52%.
הנתון של הרבעון השני גבוה ב-2.5% משעור התעסוקה של גברים חרדים ב-2022, שעמד על 53.1% וב-3.1% משעור התעסוקה של גברים חרדים ב-2019 לפני משבר הקורונה (52.5%). במכון החרדי למחקרי מדיניות הסבירו את התופעה בעיקר בצורך של גברים חרדים לצאת לעבוד בשל העלייה ביוקר המחיה ובעיקר העלייה בריבית על המשכנתאות.
מאחר ש"חרדי "הוא נתון קשה לאיתור מדויק מבחינה סטטיסטית יש שיטות שונות להגדרת חרדים, כשנתוני הלמ"ס מתבססים על הגדרה עצמית. אנשי הכלכלנית הראשית באוצר השוו אותם עם הנתונים בשיטת הגדרת החרדי שקבעה המועצה הלאומית לכלכלה, שמתייחסת למאפיינים אובייקטיביים כמו הלימודים של בני הבית במוסדות חינוך חרדים ומגורים ביישובים חרדים. מתברר ששיעור התעסוקה של גברים חרדים על פי הגדרה זו היה נמוך בהרבה ועמד רק על 52.9% - גבוה רק ב-0.7% מאשר ב-2019.
האוצר מציין כי "בעוד שבשנים 2015-2021 הפערים בין שיעורי התעסוקה של גברים חרדים לפי שתי ההגדרות (הגדרה עצמית והגדרת המועצה) היו קטנים יחסית, החל משנת 2022 הם גדלו באופן משמעותי". באוצר קובעים ש"אוכלוסייה גדולה יותר של גברים החלה להגדיר את עצמה כחרדית אף שאינה מוגדרת כך לפי הגדרת המועצה, ככל הנראה כתוצאה משינוי בתפיסה הסובייקטיבית. אוכלוסייה זו מתאפיינת ברמות השכלה גבוהות יותר, בהיקפי משרה גבוהים יותר, בשכר גבוה יותר ובשיעורי תעסוקה גבוהים יותר - ובכך קרובה יותר במאפייניה למאפייני היהודים שאינם חרדים".
על פי נתוני האוצר, אם ב-2020 15.8% מהדברים שהגדירו את עצמם חרדים לא התאימו להגדרת המעוצה הלאומית לכלכלה, הרי שב-2023 מדובר ב-20.2%. כיוון שלא אובחן בתקופה זו גל חריג של חזרה בתשובה סביר שמדובר ביחוד בהחלטה של אנשים שקרובים ממילא לדת להגדיר עצמם חרדים. אחד ההיבטים של התופעה הזו הוא שרוב העלייה בתעסוקה של גברים תועדה בקבוצת הגיל המבוגרת שבין 55 ל-64 - כלומר, סביר שמדובר באנשים שעובדים ממילא.