סגור

התעשיות הביטחוניות הגיעו לדובאי כדי להפוך את הסכמי אברהם לביזנס

לראשונה מציגים משרד הביטחון והתעשיות בסלון האווירי החשוב של המפרץ. אלביט הכריזה על הקמת חברה-בת מקומית, והתעשייה האווירית תכריז על סדרת שיתופי פעולה, אבל העסקאות עדיין מתבצעות מתחת לרדאר


מטוס של חיל האוויר חצה היום (א') את המרחב האווירי בסעודיה בדרך לדובאי. מה שהיה נראה פעם כמו פעילות מבצעית רגישה הפך לביקור ראשון של מפקד חיל האוויר הישראלי, אלוף עמיקם נורקין, בסלון האווירי של דובאי.
הקורונה דחתה בשנה את הנחיתה הרשמית של התעשיות הביטחוניות במפרץ. חלקן הציגו כבר לפני חודש באקספו 2021, אבל השבוע זה הדבר האמיתי: התערוכה הביטחונית החשובה ביותר של המפרץ הפרסי, אחד השווקים הביטחוניים הגדולים בעולם.
במשך שנים פעלו כאן התעשיות הישראליות בפרופיל נמוך, באמצעות עובדים מקומיים או ישראלים בעלי דרכונים זרים. מכירת מערכות אמצעי לחימה ישראליים למדינות המפרץ נמשכת תחת מאמץ של שני הצדדים שלא לתת לכך פומבי, אבל היום התרחש עוד שלב בדרך לחשיפה, כאשר בסלון האווירי המקומי נחנך ביתן רשמי של משרד הביטחון, לצד תצוגות של התעשייה האווירית, רפאל, אלביט, יצרנית החימוש המשוטט יו-ויז'ן וקבוצת אבנון עם רחפנים ומערכות ליירוט רחפנים.
2 צפייה בגלריה
יורש העצר של דובאי בביתן התעשייה האווירית
יורש העצר של דובאי בביתן התעשייה האווירית
יורש העצר של דובאי בביתן התעשייה האווירית
(התעשייה האווירית)

2 צפייה בגלריה
מפקד חיל האוויר עמיקם נורקין בתערוכה בביתן של יוויזן כשמאחוריו תצוגה פקיסטנית
מפקד חיל האוויר עמיקם נורקין בתערוכה בביתן של יוויזן כשמאחוריו תצוגה פקיסטנית
מפקד חיל האוויר עמיקם נורקין בתערוכה בביתן של יוויזן כשמאחוריו תצוגה פקיסטנית
(חיל האוויר)
אפילו חברת תומר הממשלתית, שהוקמה כדי לקלוט את הפעילויות הרגישות של תעש בתחום ההנעה הרקטית, כאשר זו נמכרה לאלביט, הגיעה לסלון האווירי. אבל כעת היא מציגה בדוכן של סוכנות היצוא של משרד הביטחון, סיב"ט, ומחפשת שיתופי פעולה בתחום ההנעה הרקטית הקלה.
הפגישות החשובות באירועים כאלה לא בהכרח מתקיימות בין הביתנים, אבל בכירים מהמפרץ הקפידו להיעצר בסיוריהם בביתנים הישראליים, ובהם יורש העצר של דובאי, חמדן בן מוחמד אל מכתום.
כדי להציג בתערוכה זקוקות התעשיות לאישור משרד הביטחון, ועל הרקע הזה מעניין לראות מה אישר להם אגף הפיקוח על היצוא הביטחוני להציג, כאיתות למכירה אפשרית לאמירויות ולבחריין. בביתן של רפאל בולטת בהיעדרה מערכת כיפת ברזל, אבל כן נמצאת מערכת הגנה אווירית רגישה פחות, הספיידר, לצד נשק התקפי כמו הפצצות החכמות מסדרת הספייס.
אלביט הכריזה היום על הקמת חברה-בת מקומית לטובת מה שהוגדר כ"פיתוח שיתופי פעולה ארוכי טווח עם כוחות הצבא של איחוד האמירויות והעברת טכנולוגיות לשותפים מקומיים", מזכירה שלא מדובר כבר רק בשוק של רוכשים בלבד. האמירתים מעוניינים גם בטכנולוגיה הישראלית כדי לחזק את התעשייה המקומית שלהם, ולייצר בעצמם מוצרים על בסיס הידע הישראלי.
התעשייה האווירית, שכבר הכריזה על שיתופי פעולה בתחומי הגנה נגד רחפנים עם קבוצת אדג' ועל הסבת מטוסי נוסעים למטען עם חברת התעופה איתיחאד, צפויה להכריז על הסכמים נוספים בשני התחומים. תע"א הציגה גם בקונגרס החלל בדובאי בחודש שעבר, ומנהלת ביחד עם חברת ספייס איי אל מו"מ לשילוב חברות מקומיות בחללית בראשית 2. בין השאר נבחנת האפשרות ששתי נחתות הירח של החללית ייבנו באמירויות.