סגור
מימין מישאל וקנין יור דירקטוריון דואר ישראל שלמה קרעי שר ה תקשורת
מימין: יו"ר דואר ישראל מישאל וקנין ושר התקשורת שלמה קרעי (צילומים: עמית שאבי אלכס קולומויסקי)

המלחמה של קרעי בדואר ממשיכה: קנס של 2 מיליון שקל בשל ליקויים בשישה סניפים

בין הליקויים שמציין המשרד - עיכוב במשלוח מכתבים וחבילות וצמצום שעות הפעילות בסניפים; בדואר טוענים מנגד שחלק מהליקויים תוקנו ושהדבר אף היה ידוע למשרד התקשורת, וכן שהבדיקות בוצעו בעיצומו של הליך הבראה שבו העומס על העובדים היה רב

קרעי ממשיך במלחמה נגד הדואר: משרד התקשורת מטיל קנס של 2 מיליון שקל על חברת הדואר, בשל ליקויים והפרות שנמצאו ב-6 סניפים ברחבי הארץ, הכוללים צמצום שעות הפעילות בחלק מהסניפים ועיכובים במשלוחי דואר באחרים. בדואר טוענים שחלק מהליקויים שצוינו תוקנו וכן שהתיקונים היו ידועים למשרד התקשורת עקב ביקורות חוזרות שביצע מינהל הדואר. כמו כן, טוענים שהבדיקות נעשו בזמן קיצוצי העובדים בחברה במסגרת תוכנית ההבראה שנועדה להכין את החברה להפרטה, כך שנוצרו פערים זמניים. לחברת הדואר יש 45 ימים להגיש את הטענות כנגד הטלת הקנס.
במסגרת הליקויים שציינו במנהל הדואר במשרד התקשורת נמצא כי בסניף רהט היו עיכובים של תשעה חודשים במשלוח של חלק מהמכתבים והחבילות; בסניף בערד צומצמו שעות הפעילות מעבר למותר ברישיון החברה; ליקויים נוספים נמצאו בסניפים בפתח תקוה, ראש העין, רמת השרון והרצליה, ושגב שלום -שם לא הופעל סניף הדואר במשך כחמישה חודשים.
ברקע הטלת הקנס, המלצת בג"ץ לשר התקשורת שלמה קרעי לבטל את הדחת יו"ר הדואר מישאל וקנין, שאותה סירב השר לקבל. קרעי טען שיו"ר הדואר לא ממלא את תפקידו כראוי ולכן הדיח אותו ביולי האחרון. לאחר כחודשיים החזיר בג"ץ את וקנין לתפקיד, לאחר שזה קיבל תמיכה וגיבוי מדרגי המקצוע במשרד האוצר ורשות החברות הממשלתיות.
יש לציין כי מעולם לא הודח יו"ר של חברה ממשלתית במהלך הכהונה על ידי השרים, כך שמדובר במהלך חסר תקדים מצידו של קרעי. בשל הגיבוי הנרחב שלו זוכה וקנין מרשות החברות הממשלתיות ובכירי משרד האוצר על תפקודו, ההחלטה להדיח את וקנין נראית תמוהה. בדיון שנערך בנושא העתירה שהגישה חברת הדואר כנגד ההדחה, אמר השופט עמית: "החוק קיים כמעט 50 שנים, היו הרבה חברות ממשלתיות מוצלחות וכושלות, אלפי דירקטורים - פעם ראשונה אחרי 2,000 שנות גלות מפעילים את הסמכות, על מישהו שבתפקיד שנה בלבד. אתם צריכים, במחילה ולכאורה, אם נפעיל את הסמכות פעם ראשונה - זה צריך להיות משהו קטסטרופלי. מישהו שנכנס לתפקיד וריסק את החברה".
בדואר מציינים כאמור שהבדיקות בסניפים נעשו בזמן הליך ההבראה של הדואר שכלל צמצום של 20% מעובדי החברה – כך שלכל דוור היו יותר אזורי חלוקה והדבר יצר פערים זמניים. תוכנית ההבראה היא חלק מהמהלך להפריט את דואר ישראל עד אמצע השנה. החברה שקעה בהפסדים כבדים בעבר, ובשנים 2022-2020 הם הגיעו ל-1.9 מיליארד שקל. יחד עם רשות החברות ומשרד האוצר גובשה תוכנית לשיקום המצב הפיננסי של החברה שכלל הקלות ברישיון החברה ותוכנית לצמצום כוח האדם. עלות התוכנית הייתה כ-1.7 מיליארד שקל. החל מתחילת 2023 עבר הדואר לרווחיות, במהלך שלושת הרבעונים הראשונים של השנה. ברבעון האחרון צנחה פעילות הדואר בעשרות אחוזים בשל המלחמה.
את מינהל הדואר במשרד התקשורת שביצע את הבדיקות מנהל החל משנת 2006 אורן לביאן. בתקופתו הגיע הדואר להפסדים חסרי תקדים והחבר אף ספגה הערת עסק חי שנמחקה מאז. לביאן מסוכסך עם וקנין ובמהלך הדיון בנושא העתירה של הדואר כנגד ההדחה נראה לביאן לוחש לאוזני עורכי הדין של קרעי ואמסלם לא מעט.
מדואר ישראל נמסר בתגובה: "משרד התקשורת בחר לבצע את הביקורת דווקא בזמן שהחברה הייתה בעיצומו של מהלך פיטורי 1,000 עובדים, בהם מאות דוורים, כחלק מתוכנית ההבראה של הדואר שנחתמה עם המדינה. בבדיקות חוזרות שהמשרד עצמו ביצע התברר שחלק מהליקויים תוקנו. מצער שדווקא בזמן ימי מלחמה, שבהם עובדי דואר ישראל עוסקים מבוקר עד לילה באספקת שירותי דואר סדירים לציבור ולמאות אלפי ישראלים שנאלצו לעזוב את בתיהם, ובעיצומו של תהליך הפרטה, המשרד מוצא לנכון לצאת בהודעה זו בטרם הושלמו הליכי השימוע להם החברה זכאית על פי דין. החברה מתכוונת לעמוד על זכויותיה ולהבטיח שגם גוף פיקוח ממשלתי ינהג כלפיה בניקיון ידיים ודעת".