דעההחדשנות היא פתח לשיתוף פעולה אזורי
דעה
החדשנות היא פתח לשיתוף פעולה אזורי
ביקורו של ג'ו ביידן בישראל מלווה בציפיות גדולות לקידום הסכמים חדשים מול מדינות האזור. אם ביידן ישכיל להניח להצהרות הבומבסטיות ויפעל על מנת לרקום שיתופי פעולה אזוריים המתבססים על פתרונות חדשניים לאתגרים שמעסיקים את כל מדינות האזור - ייתכן כי יוכל להביא לשגשוג בר-קיימא
אחת הביקורות שנמתחות לאורך השנים על נשיאים אמריקנים היא שהם מציבים לישראל ולאזור יעדים שאפתניים מדי. המזרח התיכון נחשב למקום שקשה להניע בו מהלכים גדולים, לשנות מהיסוד תפיסות עולם ולפתוח דפים חדשים, חפים ממשקעי העבר. בדיוק משום כך, עצתי הצנועה לנשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, שמגיע לביקור רשמי ראשון בישראל ובערב הסעודית, היא זו: התחל לפעול היכן שניתן לייצר שינוי.
בשנתיים האחרונות נוכחנו כיצד הסכמי אברהם משנים את פני המזרח התיכון. פורום הנגב, שהתכנס כבר פעמיים בהשתתפות ישראל, איחוד האמירויות, בחריין, מצרים, מרוקו וארה"ב, המחיש כי שיתוף הפעולה האזורי הוא מבוסס ובר-קיימא. לא מפתיע להיווכח שביטחון הינו אחד הנושאים בליבת השיח, אך לצדו, ובעצימות לא פחותה, עומדים גם שיתופי פעולה טכנולוגיים למול אתגרים אזוריים בתחומים כמו חקלאות, מים, בריאות, אקלים, ביטחון מזון ועוד.
מדינת ישראל, שהשכילה לפתח כלכלת ידע משגשגת, התברכה במשאב החשוב מכולם העידן המודרני – היכולת לייצר חדשנות ובקנה מידה רחב. אומת הסטארט-אפ מייצרת מגוון אדיר של פתרונות בנושאים הקריטיים ביותר לחייהם של בני אדם באזור ובעולם כולו.
החדשנות הישראלית אינה רק מנוע צמיחה של המשק ומושא גאווה לאומית, אלא גם מנוע וקטר לקידום השותפות האזורית. בעזרת החדשנות ניתן להתגבר על מחלוקות העבר לטובת התמודדות עם אתגרי ההווה והעתיד; בכוחה של חדשנות לבנות גשרים – תרתי משמע – ולייצר שותפויות חדשות על בסיס מטרות משותפות. שיתוף פעולה בתחום החדשנות מייצר צמיחה משותפת, וצמיחה בת-קיימא הינה צמיחה מכלילה גם בבית, כאן בישראל, וגם באזור כולו.
כל זאת מתנקז לביקורו ההיסטורי של הנשיא ביידן באזור ולהבטחה הטמונה בו, במיוחד מול ערב הסעודית, שהשמועות רוחשות לגבי התקרבות אפשרית שלה לישראל. דיפלומטיה היא תחום מורכב ועדין, במיוחד במזרח בתיכון. לעיתים די במילה אחת שלא במקומה או טרם זמנה כדי למוטט עבודת רקמה עדינה של שנים.
ייתכן כי הסכם רשמי בין שתי המדינות קרוב, וייתכן כי יידרשו שנים ליצירת הנסיבות המתאימות להסכם כזה. לעומת זאת, האתגרים המשותפים לשתי המדינות, למשל בתחומים כמו משבר האקלים, ביטחון המים והמזון, מייצרים כבר כעת הזדמנות לשיתוף פעולה אמיתי ו"נוח לעיכול".
הצלחתם של הסכמי אברהם והזינוק בפעילות הכלכלית שהביאו איתם הם ההוכחה הטובה ביותר לאפשרויות הקיימות באזור סביב החדשנות. רק לאחרונה השתתפתי במרוקו בכנס ראשון מסוגו שיזמנו ב-Start-Up Nation Central. נפעמתי לראות את מידת העניין שמעוררים הפתרונות הישראליים לבעיות שמעסיקות את כל מדינות האזור, כמו אתגרים בתחום האקלים או ההון האנושי. מקבלי החלטות, ראשי אוניברסיטאות, אנשי עסקים וגם אזרחים מהשורה במדינה, שעיקר הקשר איתה נסוב עד כה סביב תיירות ולא עסקים, התעניינו כולם במענה הישראלי לאתגרים.
הדרך לחבר בין אנשים מתחילה במציאת המאחד ובהירתמות למען מטרה משותפת. ההיסטוריה האזורית לימדה אותנו ששלום אמיתי לא נכפה מלמעלה באמצעות הסכמים דיפלומטיים בלבד. שלום בר קיימא הוא גם פרויקטים משותפים ושאיבת השראה הדדית.
אם היה מבקש את עצתי, הייתי, אם כן, ממליץ לנשיא ביידן: הנח להצהרות הבומבסטיות ואל תהיה מוטרד ממשק כנפי ההיסטוריה. השתמש בעוצמתך, בניסיונך ובחזונך כדי לרקום שיתופי פעולה אזוריים, המתבססים על פתרונות חדשניים אזוריים וישראליים לאתגרים שמעסיקים את כל מדינות האזור. רק כך, צעד אחר צעד, אנשים מול אנשים, יוזמה עסקית ועוד יוזמה עסקית, נייצר ונבטיח שגשוג בר-קיימא.
אבי חסון הוא מנכ"ל Start-Up Nation Central, ארגון המקדם את החדשנות הישראלית בארץ ובעולם. בעברו היה המדען הראשי והיו"ר המייסד של רשות החדשנות