סגור
בניין מת"י מכון התקנים הישראלי
מכון התקנים הישראלי. מיושן ובעל אינטרסים (צילום: wikipedia)

הצעת חוק לסגירת מכון התקנים: "מסרבל ומעמיק את יוקר המחיה"

ח"כ דן אילוז מהליכוד הגיש ההצעה, בה טען כי רוב תקני המכון לא תואמים לתקינה הבינלאומית והוא מצוי בניגוד אינטרסים "לייצר תקנים ייחודיים". עוד ציין כי מרבית הרפורמות לצמצום התקנים כשלו: "בפועל, התוצאה הפוכה והתקנים הישראליים הפכו לרבים, ארוכים ומסורבלים"

"התחייבנו להוריד את יוקר המחייה": ח"כ דן אילוז מהליכוד הגיש אתמול (ד') הצעת חוק שקוראת לסגור את מכון התקנים בנימוק שהוא מעמיק את בעיית יוקר המחייה בישראל. בהצעת החוק הוא טוען כי "מכון התקנים נוסד בתקופה שבה המדינה פעלה כדי להגביל יבוא במטרה להגן על הייצור המקומי וכדי להתאים מוצרים לדרישות השוק".
הוא מוסיף כי רוב התקנים שגובשו במכון ייחודיים, לא עומדים בקנה אחד עם התקינה הבינלאומית ורפורמות שנעשו בעבר כדי להקטין את מספרם – כשלו: "בפועל, התוצאה של אותן רפורמות הפוכה והתקנים הישראליים הרשמיים הפכו לרבים יותר, ארוכים יותר ומסורבלים עוד יותר מקודמיהם".
בהצעתו כותב ח"כ אילוז כי "חלק ניכר מהכנסות מכון התקנים מגיעות ישירות מבדיקות העמידה בתקנים שהוא בעצמו מייצר" (הטעות במקור – ועדות התקינה של מכון התקנים עוסקות בקביעת התקנים ולא בייצורם י.א). כך, הח"כ מהליכוד טוען כי מכון התקנים מצוי בניגוד אינטרסים ויש להסדירו: "יש למכון אינטרס מובהק לייצר תקנים ייחודיים שבדיקת העמידה בהם תזכה אותו בתשלום וזאת בעוד שבאיחוד האירופי ובארה"ב מכונים אלה פועלים כמוסדות ללא כוונת רווח".
לפי אילוז, המכון מהווה חסם יבוא לישראל ובאופן שאינו מתיישב עם עקרונות השוק החופשי כפי שמקובל בעולם: "קיים צורך בהול לעידוד אימוץ תקינה בינלאומית, לעגן את מכון התקנים כגוף וולונטרי בלבד ולהפריד את תפקידיו כגוף מייצר תקינה לבין גוף בודק תקינה כמקובל בעולם".
לדברי הח"כ הטרי מהליכוד, את הצעת החוק הגיש בשם "קיום הבטחת בחירות להורדת יוקר המחיה". אלא שמכון התקנים נמצא בימים אלה בעיצומה של רפורמה, הנחשבת למשמעותית ביותר בתחום התקינה מאז קום המדינה, שיצאה לדרך ביוני 2022 בידי שרת הכלכלה והתעשייה לשעבר, אורנה ברביבאי ובמסגרתה ניתן פטור מבדיקות תקינה לכ-80% מכלל המוצרים שמיובאים לארץ. יבוא זה מתבסס על הצהרות של יבואנים שלפיהן המוצרים עומדים בתקינה בינלאומית. על רקע הרפורמה, בחודשים האחרונים מכון התקנים אף פיטר משורותיו כ-150 עובדים וזאת לאחר שתפקידם – התייתר.
גורמים שמעורבים בתחום התקינה אמרו כי מדובר בהצעת חוק פופוליסטית וכי הפרטים שמובאים במסגרתה לא הולמים את המציאות בשטח. לדבריהם, במהלך השנים האחרונות מכון התקנים לא חתם על תקנים רשמיים חדשים, תקנים רשמיים קיימים נמצאים בהליכי ביטול מתוקף הרפורמה. אחד מהם ביקר את הצעת החוק בחריפות ואמר "הניסיון לייחס למכון התקנים את בעיות יוקר המחייה של ישראל גובל בעלילת דם. המכון לא עוסק בבדיקות תקינה על מוצרי טואלטיקה ותמרוקים ועדיין, נמצא כי בחלק ממדינות אירופה מחיר של דיאודורנט הוא שליש ממחירו בארץ".