שטח שיתפנה במתחם רוטנברג באשקלון ישווק להקמת תחנת כוח פרטית
שטח שיתפנה במתחם רוטנברג באשקלון ישווק להקמת תחנת כוח פרטית
חברת החשמל צפויה להחזיר חלקים גדולים של המתחם למדינה עד סוף שנת 2023, זאת מתוקף הרפורמה במשק החשמל. ברמ"י העריכו כי שיווק השטח צפוי להניב תקבולים של מאות מיליוני שקלים
רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) וחברת החשמל (חח"י) סיכמו כי שטח שמשתרע על כ-60 דונם במתחם של תחנת הכוח רוטנברג באשקלון ישווק ליזמים פרטיים שיקימו בו תחנת כוח חדשה שתפעל באמצעות גז טבעי.
מדובר בשטח שנמצא בחלקה הצפוני של תחנת רוטנבר, וחברת החשמל צפויה להחזיר חלקים גדולים ממנו למדינה עד סוף שנת 2023 מתוקף ההסכם להסדרת נכסים שנחתם בין המדינה ורמ"י לבין חברת החשמל בשנת 2018, כחלק מהרפורמה במשק החשמל.
תחנת הכוח רוטנברג באשקלון מייצרת חשמל באמצעות שריפת פחם, ועד סוף שנת 2025 חברת החשמל צפויה להסב את יחידות הייצור בה לגז טבעי. השטח האמור יועד בעבר להקמת יחידת ייצור פחמית נוספת שתהווה הרחבה של תחנת רוטנברג, אך כחלק ממגמת המעבר לייצור חשמל באמצעות גז לצד הגברת התחרות במשק החשמל ברמ"י הוחלט על שיווק הקרקע במסגרת מכרז קרקע בלתי מתוכננת (מקב"ת).
במסגרת מהלכיה בנושא, רמ"י מתכוונת לפנות על חשבונה את הקרקע האמורה ממתקנים ותשתיות שנמצאים בה ולקיים עליה הליך של מכרז פומבי להקמת תחנת כוח פרטית. ברמ"י העריכו כי שיווק השטח צפוי להניב תקבולים של מאות מיליוני שקלים.
ההסכם עם חברת החשמל אושר בימים האחרונים בהנהלת רמ"י, שבראשה עומד ינקי קוינט. לדברי קוינט "מדובר במתחם משמעותי ששיווקו מחדש כמיזם של אנרגיה חלופית יסייע לעמידה ביעדים שקבעה הממשלה להפחתת פליטות גזי החממה".
גם ברשות החשמל רואים את השטח המדובר כבעל התאמה גבוהה מבחינה תכנונית וסביבתית להקמת תחנת כוח פרטית, בנוסף על זו של חברת החשמל. זאת במטרה לענות על צורכי האנרגיה של ישראל במהלך השנים הקרובות.
היקף התקבולים הצפוי לרמ"י משיווק השטח תלוי בפוטנציאל התכנוני שלו ובתנאי המכרז שייקבעו. על פי הערכות שמרניות של רמ"י, ניתן יהיה להקים במקום שתי יחידות ייצור חשמל בינוניות, בהספק כולל של לפחות כ-800 מגה-ואט.
על פי הסכם השבת הנכסים, כ-8.5 דונם מכלל השטח האמור יפונו לכל המאוחר עד סוף 2026 – בעת שתושבת יחידת הייצור הפחמית האחרונה ברוטנברג וזאת, בשל הימצאות מכל מזוט ענק המשמש לתפעול תחנת הכוח, וסילוקו יתאפשר רק עם השלמת המעבר לייצור באמצעות גז.
במסגרת הסדר הנכסים שעשתה המדינה עם חברת החשמל כחלק מהרפורמה, היא התחייבה על פינוי של קרקעות בשווי מוערך של כ-10 מיליארד שקל והחזרתן למדינה.